REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narė Marija Aušrinė Pavilionienė sako, kad, siekdami uždaryti laisvai mąstantį žmogų į prietarų, stereotipų, sustabarėjusių tradicijų erdvę, konservatyviai mąstantys politikai užsimojo versti laisvus piliečius konstitucine prievarta kurti šeimas.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai siūlo keisti Konstitucijos 38 straipsnio 2 nuostatą, pateikdami tokią formuluotę: „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.

REKLAMA

„Ši nuostata yra žmogaus laisvo pasirinkimo parodija, nes iš jos seka, kad nesudarius santuokos nėra šeimos“, – Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė M. A. Pavilionienė.

Pasak parlamentarės, mėginimas konstitucine prievarta versti piliečius tuoktis yra ir Konstitucinio Teismo išvados dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nepripažinimas. Anot Seimo narės, išvada pabrėžiama, kad Šeimos politikos koncepcija prieštarauja Konstitucijai, o šeimoje žmonių santykių turinys yra svarbesnis nei šeimos sudarymo forma.

REKLAMA
REKLAMA

„Tapatinant šeimą ir santuoką pažeidžiamas ir Vaiko teisių konvencijos 2 straipsnis, kuriame teigiama, kad “vaikas turi būti apsaugotas nuo bet kokios diskriminacijos (...) dėl vaiko tėvų, teisių globėjų ar kitų šeimos narių statuso, veiklos, pažiūrų ar įsitikinimų„. Pažeidžiamas ir Europos teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 14 straipsnis, kuriame akcentuojama, jog bet kokia diskriminacija dėl gimimo aplinkybių yra draudžiama“, – sako M. A. Pavilionienė.

Seimo narė Birutė Vėsaitė nuogąstavo, kad konservatorių siūloma Konstitucijos pataisa dar labiau padidins diskriminaciją ir paskatins patyčias mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labiausiai dėl to kentės vaikai. Argi šiandien neužtenka patyčių mokykloje? Ar norime, kad vaikai būtų skirstomi į “benkartus„, atsiprašau, nors bus iš mylinčių ir tvarkingų tėvų šeimų?“ – klausė B. Vėsaitė.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs politologas Mindaugas Kluonis sako, kad net Jungtinės Tautos atsisakė formuoti vieningą šeimos sąvoką, o kalbėdamos apie šeimą akcentuoja tarpusavio susitarimą, prisiimtus įsipareigojimus bei vaikų teises. Tad Lietuvos politikų noras reglamentuoti sociologines kategorijas politiniuose ir teisiniuose dokumentuose, susiejant šeimos sąvoką išimtinai su santuoka, jo nuomone, kelia ir teisinių, ir etinių problemų.

REKLAMA

Pasak spaudos konferencijos prelegentų, Seimo nariai, savo parašais tarsi sukūrę Šeimos rėmimo grupę, buvo apgauti, nes jų parašai buvo panaudoti antikonstitucinei pataisai remti. Parlamentarė M. A. Pavilionienė teigia, kad jie nėra susipažinę su Šeimos stebėsenos tyrimo rezultatais, kurį atliko RAIT Demografinių tyrimų instituto užsakymu šių metų lapkritį.

„Apklausa parodė, kad Lietuvos piliečiai yra platesnių pažiūrų nei politikai, kad mūsų visuomenė pripažįsta įvairias šeimos formas, todėl nepriimtina yra tai, kad politikai šiuolaikinėje visuomenėje konstitucine prievarta mėgina brautis į intymius žmonių santykius. Lietuvos gyventojai priima pasikeitusią šeiminių santykių realybę, kurios nenori matyti tik savo išlikimu valdžioje susirūpinusi valdančiųjų dauguma ir dėl to drįstanti pažeisti Lietuvos Konstituciją, žmogaus teises ir laisves bei vaikų teises“, – sakė M. A. Pavilionienė.

REKLAMA

Kaip atsaką „valdančiųjų nevilties absurdui“ socialdemokratės įregistravo tokią Konstitucijos pataisą: „Visos šeimos formos yra lygios. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę ir vaikystę, nepriklausomai nuo šeimos formos“.

Tuo tarpu konservatorius Mantas Adomėnas mano, kad socialdemokratai siekia įtvirtinti homoseksualų santuoką Konstitucijoje.

„Socialdemokratai įregistravo siūlymą, kuriame teigiama, kad visos šeimos formos yra lygios, taip norima atverti kelią homoseksualų santuokoms. Šis siūlymas aiškiai parodo, kad, kovodami prieš tradicinės šeimos koncepciją, socialdemokratai siekia ne apginti nepilnose šeimose augančius vaikus, o įteisinti homoseksualią partnerystę. Tą ne kartą savo oficialiais pareiškimais yra deklaravusi ir šios partijos atstovė Marija Aušrinė Pavilionienė“, – teigia vienas projekto iniciatorių Seimo narys M. Adomėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Adomėno, aiškiai neapibrėžus ir neišskyrus santuokos, kaip vienintelės konstitucinės šeimos viešo įteisinimo formos, sukuriamos prielaidos šeima laikyti ir kitas gyvenimo kartu formas: daugpatystę, homoseksualius santykius ar netgi kartu gyvenančius bičiulius.

„Santuoka yra viešas pareiškimas, jog sutuoktiniai sąmoningai ir atsakingai įsipareigoja vienas kitam, prisiimdami tam tikras šeimos statuso teikiamas pareigas bei teises. Mūsų tikslas – apsaugoti vaikus, kurie, kaip tyrimais patvirtinta, psichologiškai daug geriau jaučiasi augdami tradicinėse šeimose“, – aiškina parlamentaras.

M. Adomėnas pažymi, kad būtent santuoka grįstą šeimos sampratą moraliai įteisino lietuvių tauta, 1992 metais balsavusi už Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų