REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosminis teleskopas „Hubble“ pastebėjo naujų įrodymų, kad lediniame Plutono paviršiuje gali būti kompleksinių organinių molekulių.

REKLAMA
REKLAMA

„Hubble“ atlikti stebėjimai atskleidė, kad kai kurios medžiagos Plutono paviršiuje sugeria daugiau ultravioletinės šviesos nei būtų galima tikėtis. Šios medžiagos gali būti organinės, galbūt kompleksiniai angliavandeniliai ar azoto turinčios molekulės, teigia tyrėjai.

REKLAMA

Nykštukinės Plutono planetos paviršiuje, kaip žinoma, slypi metano, anglies monoksido ir azoto ledas. Ultravioletinę šviesą sugeriančios cheminės medžiagos galėjo susidaryti tuomet, kai su šiuo ledu sąveikavo saulės šviesa ar ypač greitos subatominės dalelės, vadinamos kosmine spinduliuote, mano mokslininkai.

„Tai jaudinantis atradimas, nes sudėtingi Plutono angliavandeniliai ir kitos molekulės, galbūt lemiančios ultravioletinės šviesos spektrines savybes, kurias pastebėjome „Hubble“, gali būti susijusios ir su Plutono rausva spalva“, – teigė tyrimui vadovavęs Alanas Sternas iš Southwesto tyrimų instituto Bolderyje.

REKLAMA
REKLAMA

Plutonas aplink Saulę skrieja tolimame ledinių kūnų žiede, vadinamame Koiperio juosta. Daugelis kitų Koiperio juostos objektų taip yra gana raudoni, o tyrėjai jau anksčiau spėjo, kad šią spalvą lemia organiniai junginiai, rašo SPACE.com.

A. Sternas su kolegomis taip pat aptiko, kad Plutono ultravioletinis spektras pakito lyginant su matavimais, kuriuos „Hubble“ atliko dešimtajame dešimtmetyje.

Šie skirtumai gali būti susiję su pokyčiais nykštukinės planetos paviršiuje. Tikėtina, kad staigus Plutono atmosferos slėgio padidėjimas galėjo lemti pokyčius paviršiuje, pridūrė mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie nauji „Hubble“ pastebėjimai suteikia dar daugiau žinių apie Plutoną. Po kelių metų šį tolimą, šaltą pasaulį aplankys pirmasis kosminis aparatas.

„Šis „Hubble“ padarytas atradimas primena mums apie dar labiau jaudinančius atradimus apie Plutono sudėtį ir paviršiaus evoliuciją, kai 2015 metais ten atkeliaus NASA kosminis aparatas „New Horizons“, – teigė A. Sternas.

2006 metų sausį paleistas zondas pradėjo 6,4 mlrd. kilometrų kelionę į Plutoną. Aparatas prie nykštukinės planetos labiausiai priartėti turėtų 2015 metų liepos 14 dieną. Tuomet „New Horizons“ bus vos už 12,5 tūkst. kilometrų nuo ledinio pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų