REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologai teigia, kad smilkalų dervos, vienos iš trijų dovanų, kurią išminčiai atnešė gimusiam Jėzui, gamyba smarkiai sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjų iš Nyderlandų ir Etiopijos komandos teigimu, jų atliktas tyrimas parodė, kad bosvelijų medžių, išskiriančių aromatingus sakus, skaičius mažėja dėl gaisrų, ganymo ir vamzdžių antpuolių, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Jei dabartinės tendencijos išliks ir toliau, smilkalų derva, naudojamos smilkalų ir kvepalų gamyboje, gali būti „pasmerkta“, tvirtinama Britų ekologijos draugijos leidinyje „Journal of Applied Ecology“ paskelbtame tyrime.

Jei medžių, augančių Afrikos iškyšulyje ir Arabijos pusiasalyje, ir toliau mažės, smilkalų dervos gamyba per artimiausius 15 metų smuks perpus, įspėja ekologai.

„Dabartinis bosvelijų populiacijos valdymas yra akivaizdžiai netvarus“, – teigė Fransas Bongersas iš Wageningeno universiteto Nyderlanduose, vadovavęs šiaurės vakarų Etiopijoje vykusiam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, modeliai rodo, kad per 50 metų bosvelijų populiacija sumažės radikaliai, o tai reikš, kad „smilkalų dervos gamyba bus pasmerkta“.

„Tai nerimą kelianti žinia smilkalų pramonei ir gamtos išsaugojimo organizacijoms“, – teigė jis.

Per dvejus metus ištyrę daugiau kaip 6 tūkst. bosvelijos medžių, mokslininkai nustatė, kad visų jų populiacijos mažėja, ne tik tų, iš kurių išgaunama smilkalų derva.

Tai leido tyrėjams daryti išvadą, kad dervos išgavimas nėra pagrindinė medžių skaičiaus mažėjimo priežastis. Tai lemia didesnis gaisrų skaičius, intensyvus galvijų ganymas ir vabzdžių antpuoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų