REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Varguolių būstams skiriamuose milijonuose – nė kvapo paramos. Kasdien visus ragindama taupyti, Vyriausybė ir toliau dalija milijonus socialiniams būstams pirkti ar statyti. Bet nebūtume lietuviai, jei ir iš ubago lazdos nesugebėtume pasipelnyti.

REKLAMA
REKLAMA

Superka iš saviškių?

Pasidomėti šia tema paakino raseiniškių laiškas VL redakcijai, kuriame teigiama, kad šio rajono savivaldybė, gavusi pinigų socialiniams būstams, pirmiausia skuba supirkti visokius sukiužusius butus iš savo draugų, iš valdančiosios daugumos partiečių ir moka už juos nerealias kainas. Laiško autoriams itin užkliuvo už 100 tūkst. Lt nupirktas dviejų butų namas Nemakščiuose, nes, pasak jų, tokių namų kainų kaimiškose vietovėse šiandien nėra.

REKLAMA

Savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyr. specialistė Roberta Stulginskytė patvirtino, kad jų rajonas 2011 m. iš valstybės biudžeto išties gavo 260 tūkst. Lt socialiniams būstams įsigyti ir stengėsi visus pinigus panaudoti, nes socialinių būstų stygius yra didelė ne tik Raseinių, bet ir visos šalies problema.

„Tam buvo sudaryta komisija, kuri parengė patalpų pirkimo dokumentus, juos paskelbė spaudoje, interneto tinklalapyje, ir tada buvo pradėti rinkti gyventojų siūlymai pirkti jų patalpas. Komisija, išanalizavusi pateiktus siūlymus, surengė išvažiuojamuosius posėdžius, vietoje vertino patalpų būklę ir kt.“, – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA

R. Stulginskytė teigė, kad komisija, pasirinkdama pirkti pasiūlytus būstus, siekė ekonomiškai naudingiausio rezultato, o kainas nustatinėjo patys pardavėjai. Tačiau tų būstų, kurių kainos atrodė išpūstos, atsisakyta, o namas Nemakščiuose buvęs vienas iš geresnių.

R. Stulginskytės minėtos komisijos pirmininkas, rajono vicemeras Sigitas Vaičius paneigė įtarimus, kad jie butus pirkę tik iš saviškių: „Tegul pasako, kuris butas ar namas buvo nenupirktas, jei jis atitiko iškeltus reikalavimus!? Netgi per mažą pasirinkimą turėjome.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas namas vaiduoklis

Praeitą savaitę Joniškio rajono savivaldybės taryba apsisprendė iš privačios bendrovės „Šiaurės vilkas“ pirkti nebaigto statyti daugiabučio gyvenamojo namo dalį ir joje įrengti socialinius būstus. Nutarta pirkti už 1,6 mln. Lt, nors prieš keletą metų trečdalį to paties namo savivaldybė bendrovei pardavė už 200 tūkst. Lt. Taigi, savivaldybė – „Šiaurės vilkui“, šis – atgal savivaldybei, ir jau yra milijonas. Suprantama, ne savivaldybei ir ne mokesčių mokėtojams.

Mokesčių mokėtojams, panašu, reikės pasirūpinti ne tik šiuo pirkiniu, bet ir jo pavertimu tikrais būstais: Tarybos posėdyje jos narei Daivai Putnienei paklausus, ir iš kur bus gauta lėšų namui įrengti, ar jis perkamas tik kaip dar vienas namas vaiduoklis, atsakymo nesulaukta. Sprendimo projektą pristatęs savivaldybės Vietinio ūkio ir turto skyriaus vedėjas Dainius Vyšniauskas taip ir pasakė: „Šito negaliu atsakyti“. Čia pat paaiškėjo, kad Tarybos nariai nėra matę net sąmatos, net nežino, kiek lėšų prireiks perkamiems būstams įrengti. Tarybos narių spaudžiamas D. Vyšniauskas prasitarė, kad statybininkai paskaičiavo, jog namui įrengti reikėtų kokių 3 mln. Lt, neįskaitant pačios pirkinio sumos. Taigi vieno būsto kaina būtų apie 115 tūkst. Lt. Tai – kaina iš fantastikos srities, nes už tokią sumą šiame mieste galima nupirkti net tris butus. Taip pat kilo klausimas, kodėl socialiniai būstai turėtų būti miesto centre, kai kitose vietovėse jie yra daug pigesni.

REKLAMA

Neišgirstas ir siūlymas svarstyti kitokius socialinio būsto įsigijimo variantus. Tarybos narių balsų dauguma buvo nuspręsta įrenginėti auksinius būstus, tik dar neaišku, iš kur tam lėšų gauti.

Šiauliai stebina skandalais

Dar vasaros pradžioje buvo kilęs skandalas dėl socialinių būstų Šiaulių miesto savivaldybėje, kai ši nusprendė stogo virš galvos neturintiems socialiai remtiniems žmonėms pastatyti tris namus už 50 mln. Lt, nors, anot Tarybos nario Arvydo Mockaus, tam būtų užtekę 10–12 mln. Lt. Pagal savivaldybės užmačias vieno tokio būsto kaina – apie 350 tūkst. Lt, nors Šiauliuose 2–3 kambarių butą net miesto centre galima nupirkti už 70–80 tūkst. Lt. Bet tokios mažos butų kainos, panašu, Šiaulių savivaldybės valdančiųjų nedomino: jei už 1 kv. m negausi 9 tūkst. Lt, tai kaipgi kitaip panaudosi milijonus? Pasak tokioms užmačioms nepritarusių Tarybos narių, už minėtas pinigų sumas varguolių būstuose turėtų būti ir granito laiptai, ir marmuro vonios.

REKLAMA

Nepasikuklino ir rokiškėnai

Dėl buvusiame Rokiškio choreografijos mokyklos pastate įrengtų 16-os socialinių būstų, kurių darbų projekto vertė – 1,3 mln. Lt, piktinosi mūsų skaitytojai, nes, pasak jų, socialiai remtiniems žmonėms skirtas namas – pats moderniausias visame rajone. Jame – vonios grindinis šildymas, individuali kiekvieno būsto šilumos apskaita, modernūs balkonai ir išskirtinis kiemas su gražiai sutvarkytomis erdvėmis. „Mes – ne prieš tai, kad sunkiai besiverčiantiems žmonėms būtų suteikiamas stogas virš galvos, bet tai, kad jiems kuriamos tokios išskirtinės sąlygos, skaudina kitus gyventojus, kurie, būdami darbštūs, stengdamiesi ir pan., „nenusipelnė“ teisės į tokius būstus. Juk dauguma žmonių, kurie įgyja teisę į socialinius būstus, net nesuinteresuoti dirbti daugiau ir daugiau uždirbti: priešingu atveju jų pajamos būtų didesnės ir taip jie prarastų teisę į nemokamą būstą. Tai – netikusi Vyriausybės ir vietos valdžios politika“, – teigė jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės atstovų nuomone, socialiniai būstai neturėtų būti įrenginėjami prestižinėse vietose. Socialiai remtiniems žmonėms reikėtų pasiūlyti būstus kaimo vietovėse, kur jie galėtų ir savo daržovių užsiauginti, ir gyvulių ar paukščių laikyti.

Pirmenybė namams išliks

Raseinių rajono vicemeras S.Vaičius tvirtino, kad pirmiausia galvota, ar socialinių būstų gyventojai galės sumokėti už šildymą ir komunalines paslaugas. Štai todėl pirmenybė teikta namams, o ne butams.

Panašiai kalbėjo ir Tauragės rajono savivaldybės, kurioje yra apie 600 laukiančiųjų socialinio būsto, atstovai. Jie teigė visada pirmumą teiksią butams be patogumų ar tik su daliniais patogumais, nes socialinių būstų gyventojai neišgali mokėti didesnių mokesčių.

REKLAMA

Kelmės socialinių paslaugų tarnybos direktorė Aldona Kvintufelienė sakė, kad nevalia užsimerkti ir nematyti, kokiomis landynėmis gražius būstus bemat paverčia kai kurie juos gavusieji: „Taip, situacija yra sudėtinga, turime šeimų ir palėpėse, ir visiškose lūšnose gyvenančių, kurių nemažai tiesiog nenori kitaip gyventi. Jau išsiugdėme sluoksnį žmonių, kuriuos kažkodėl privalome šelpti, o jie moka tik reikalauti.“

Nijolė Petrošiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų