REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Pensijų reformos įstatymo  pataisai, kuria numatoma 2012 m. nuo 2 iki 1,5 proc. sumažinti atskaitymus į privačiuosius pensijų fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai dar turės balsuoti dėl įstatymo pataisų priėmimo.  Įstatymą priimti ketinama ypatingos skubos tvarka.

REKLAMA

Vienas iš esminių siūlymų – nustatyti 2012 metams 1,5 proc., o 2013 m. – 2,5 proc. kaupiamosios pensijų įmokos tarifą. Sutaupyti 2012 m. pinigai būtų nukreipti atstatyti sunkmečiu sumažintas pensijas dabartiniams pensininkams.

R. Dagys kvietė pritarti įstatymo pakeitimams, kadangi šiuo metu esą sprendžiama sumažintų pensijų atstatymo problema, o kitus su antrosios pakopos pensijų fondais susijusius klausimus spręsti vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas ragino pritarti siūlymams, kadangi pavasario sesijoje esą jau bus teikiami pasiūlymai sisteminei naujos redakcijos pensijų sistemos reformai. Juose esą bus numatytos galimybės, apie kurias dabar diskutuojama.

G.Steponavičius pabrėžė, kad valdančioji koalicija rado kompromisą kaip išsaugoti pensijinius fondus, t.y. padėti ir dabartiniams pensininkams ir galimai apsaugoti būsimųjų pensininkų interesus ir ragino paremti jų siūlymą.

Ieškoti bendrų sprendimų kvietė ir premjeras A.Kubilius: „Visiems dirbantiems žmonėms visų pirma turėtų rūpėti jų tėvai, (...)  o savo reikalus palikti šiek tiek nuošaliau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu parlamentaras P. Auštrevičius siūlė įpareigoti vyriausybę iki tam tikros datos parengti visą sumažintų įmokų kompensavimo tvarką, o  V.Andriukaitis siūlė papildyti projektą nuostata, kad turėtų būti ne tik kompensuota nusavinta suma, tačiau ir numatyta atlyginti žalą  „kadangi vis tiek Konstituciniame teisme apie tai mums teks diskutuoti“.

Parlamentarai taip pat siūlė, kad piliečiai galėtų prisiimti riziką ir savo nuožiūra padidinti įmokų į privačius pensijų fondus tarifą, o piliečiams nusprendus iš privačių pensijų fondų grįžti į „Sodrą“, jiems nebūtų daromos kliūtys tai padaryti.

Atskaitymai į  privačius pensijų fondus sunkmečiu jau buvo mažinti du kartus: nuo 2009 m. sausio 1d. jie buvo sumažinti nuo 5,5 proc. iki 3 proc., po pusmečio buvo nurėžtas dar procentas –  iki dabartinių 2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų