REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viltis, kad ateinančiais metais vargšai be kruopų neliks, greičiausiai išsipildys.

Metams artėjant į pabaigą mažiau nei 525 litus vienam šeimos nariui gaunančios šeimos buvo sunerimusios, nes sklandė kalbos apie numatomas permainas maisto iš intervencinių atsargų tiekimo programoje.

REKLAMA
REKLAMA

Europos maisto bankų atstovai tuomet prakalbo apie kitąmet gresiančią krizę. Ji neva gali kilti Europos Teisingumo Teismo sprendimu 85 procentais sumažinus Europos Sąjungos maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims programos finansavimą. Spėliota, kad 2012-aisiais žmonėms maisto produktų greičiausiai bus skiriama nebe penkis, kaip dabar, o du kartus per metus ir ne po šešis, o po du kilogramus.

REKLAMA

Permainas atidėjo

„Du kilogramus kruopų du kartus per metus? Tie, kuriems Maisto banko parama buvo rimta paspirtis, pasijuto tarsi gavę smūgį žemiau juostos. Kaip reikės gyventi?“ – „Panevėžio balsui“ guodėsi trijų vaikų motina.

Laimei, Europos Sąjungos širdis suminkštėjo ir esminių pakeitimų iki 2014 metų nebenumatoma. Kaip teigia labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė, griežto paramos ribojimo atsisakyta. Europos Sąjunga numato skirti tokią pat sumą pinigų produktams įsigyti kaip ir šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

„Bent jau 2012-2013 metams paramos mastai ir pobūdis išliks panašūs, kaip ir anksčiau. Esminiai pakitimai gali būti tik 2014-aisiais“, – sako direktorė.

Kita vertus, tvarka dar bus tikslinama. O kol kas rengiamasi iš intervencinių atsargų fondų dalyti papildomą paramą.

„Maisto bankas“ maisto produktus iš intervencinių atsargų dalija penkis kartus per metus, ją gauna mažas pajamas gaunantys asmenys. 2011 metais maisto produktai buvo dalijami balandį, gegužę, liepą, rugsėjį ir lapkritį. Ateinantį – sausio – mėnesį bus dalijama papildoma šių metų parama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamaitins moksleivius

Daugiau kaip dvylikai tūkstančių skurdžiai gyvenančių panevėžiečių produktai – maisto paketą dažniausiai sudaro miltai, makaronai, sausi pusryčiai, ryžių kruopos, perlinės kruopos, dribsniai su džiovintais vaisiais bei trijų grūdų dribsniai – bus pradėti dalyti nuo sausio 9-osios. Produktai jau vežami į „Maisto banko“ sandėlius.

Gruodį „Maisto bankas“ produktų skurstantiesiems skyrė papildomai, tačiau šiemet jų išdalyti nespės.

Kaip teigia „Maisto banko“ atstovė Panevėžyje Asta Palubinskaitė, lapkričio mėnesį produktus gavo pats didžiausias žmonių skaičius, tiek pat paramos gavėjų laukiama ir sausį.

REKLAMA

Prieš tai rugsėjo mėnesį parama maisto produktais buvo skirta

11 671 panevėžiečiui, o lapkritį skurstančiųjų sąraše jau buvo 12 048.

„Kiekvieną dalijimą remiamų žmonių vis būna keliais šimtais daugiau“, – sako A. Palubinskaitė.

Ateinančių metų sausį vargingai gyvenantys panevėžiečiai produktus gaus pagal dabar galiojančią tvarką.

Iki šiol į paramą maisto produktais iš intervencinių atsargų galėjo pretenduoti šeimos, kurių pajamos vienam asmeniui neviršijo 525 litų.

Artėjant didžiosioms metų šventėms Kalėdoms „Maisto bankas“ rengia įvairias labdaros ir paramos akcijas. Iš suaukotų maisto produktų sudaromi paketai ir dovanojami tiems, kuriems labiausiai reikia. Prieš praėjusias Kalėdas „Maisto bankas“ dovanas dalijo neturtingiausiems Panevėžio rajono seniūnijų gyventojams. Šiemet dovanos skirtos moksleiviams. Trys dešimtys maisto paketų pasieks neturtingai gyvenančias Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo mokykloje besimokančių moksleivių šeimas, penkiolika dovanų skirta Juozo Miltinio gimnazijoje besimokantiems mokiniams.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų