REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikraščių platintojų nuostoliai, kuriuos jie patiria pristatydami periodinius leidinius kaimo vietovėse gyvenantiems prenumeratoriams, bus kompensuojami.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas antradienį pritarė Susisiekimo ministerijos inicijuotoms Pašto įstatymo pataisoms, kurios  numato,  kad  Vyriausybė galės įpareigoti universaliųjų pašto paslaugų teikėją pristatyti periodinius leidinius kaimo gyvenamųjų vietovių prenumeratoriams tik tokiam laikotarpiui, kuriam bus užtikrintas visiškas galimų nuostolių kompensavimas.

REKLAMA

Jeigu šių paslaugų teikimo tarifai bus mažesni nei sąnaudos, patiriamas nuostolis turės būti kompensuojamas valstybės biudžeto lėšomis.

Šiuo metu galiojančiame Visuomenės informavimo įstatyme numatyta, kad valstybė remia leidėjus, kurių laikraščiai ir žurnalai pristatomi prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse, išskyrus laikraščių ir žurnalų, priskirtų erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio leidiniams ir tų, kurių daugiau kaip 50 procentų teksto sudaro reklama, leidėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės parama leidėjams užtikrinama skiriant jiems dalinį finansavimą - iki 30 proc. leidėjų patiriamų laikraščių ir žurnalų pristatymo prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse išlaidų. Tačiau susisiekimo ministro E. Masiulio teigimu, toks valstybės paramos laikraščių ir žurnalų leidėjams mechanizmas nesudaro galimybės patvirtinti tokius periodinių leidinių pristatymo kaimo vietovėse įkainius, kurie padengtų šių paslaugų sąnaudas.

Šiuo metu didžiąją dalį laikraščių ir žurnalų kaimo vietovėse platina Lietuvos paštas. Nuostolių jis patiria dėl to, kad laikraščių platinimo įkainiai atokiose vietovėse yra kur kas mažesni nei sąnaudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pataisą palaikiusio D.Barakausko, svarbu, kad atokiau gyvenantiems žmonėms būtų pristatomi ne tik laikraščiai, bet ir laiškai. Tačiau P. Gražulis abejojo, kad Vyriausybė užtikrins reikalingą pagal naująją pataisą finansavimą.

„Jeigu finansavimas nebus užtikrintas, tai šis įstatymas ir neveiks. (...) Dabar susidarė situacija,  kada ten, kur gyventojų tankumas yra gana didelis, šį verslą perėmė privačios kompanijos, o valstybei lieka tik ten, kur yra nuostolingas verslas“, – sakė jis ir siūlė platinimą skirstyti regionais bei skelbti konkursą, kurio  laimėtojas turėtų aptarnauti tiek miesto, tiek kaimo gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų