REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas įspūdingiausių senovės laikų mauzoliejų buvo pastatytas 350 m.pr.Kr Halicarnassus (Bodrum) mieste, Persų imperijos valdovui Mausolui ir jo žmonai Artemidei. 50 m aukščio rūmai su įspūdingomis kolonomis, deja nepatenka į šių mauzoliejų dešimtuką, nes XV amžiuje buvo nuniokoti žemės drebėjimo. Atsižvelgiant į tai, kad Halikarnaso mauzoliejus tapo vienu iš 7 pasaulio stebuklų, visur buvo pradėtas naudoti naujasis kapavietės pavadinimas „mauzoliejus“, kuriuo vadinami visi žemės paviršiuje iškilę kapaviečių pastatai, rašo tinklalapis Touropia.com.

REKLAMA
REKLAMA

10. Kyro Didžiojo antkapis (Tomb of Cyrus)

Kyro Didžiojo antkapis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Kyro Didžiojo antkapis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Kyras Didysis buvo Persijos imperijos įkūrėjas ir valdovas 600 metais pr. Kr. Jo akmeninis kapas stovi Pasargade – senovės Persijos mieste, pirmojoje Persijos ir Achemenidų imperijos sostinėje. Kai Persepolio miestą užkariavo Aleksandras Makedonietis, jis vienam iš savo karių įsakė aplankyti Kyro Didžiojo antkapį. Ten karys rado auksinę lovą ir auksinį karstą, papuoštą brangiais akmenimis, su užrašu „Praeivi, aš esu Kyras Didysis, davęs pradžią Persijos imperijai, buvęs Azijos karalius.“ Deja, šių užrašų šiandien nematyti, jie sunyko laiko sandūroje.

REKLAMA

9. Lenino Mauzoliejus (Lenin Mausoleum)

Lenino Mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Lenino Mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Lenino mauzoliejus – tai Vladimiro Lenino, mirusio 1924 metais, paminklas-kapavietė Raudonojoje aikštėje prie Kremliaus sienos Maskvoje. Jo balzamuotas kūnas ilgą laiką buvo parodoje, o kiekvieną dieną po drabužiais į jo kūną būdavo suleidžiamos, apsaugančios kūną nuo irimo, injekcijos. Kas 18 mėnesių Lenino kūnas buvo nunešamas į specialią chemijos vonią. Lankytojams Lenino mauzoliejuje draudžiama fotografuoti, filmuoti, kalbėti ir rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA

7. Humajuno kapas (Humayun's Tomb)

Humajuno kapas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Humajuno kapas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Senasis Delis turistus traukia Humajuno mauzoliejumi. Jį šešiolikto amžiaus viduryje užsakė imperatoriaus Humajuno našlė Haji Begum. Humajuno kapas yra persiško stiliaus statinys, apsuptas simetriškai suplanuotų Mogulų sodų. Jo aukštis 47 metrai, jis pastatytas iš raudonojo smiltainio, o vertikalios detalės, arkų ir fasadų kraštai meniškai paryškinti balto marmuro apvadais. Mauzoliejaus statybos užtruko apie 8 metus ir atsiėjo daugiau nei pusę milijono rupijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Šv. Angelo pilis (Castle Sant'Angelo)

Šv. Angelo pilis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Šv. Angelo pilis (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Šv. Angelo pilis – tai didžiulė tvirtovė Romoje, kuri buvo pastatyta tarp 135 -138 m. kaip imperatoriaus Hadriano mauzoliejus. Hadriano, jo žmonos Sabinos ir pirmojo įvaikinto sūnaus pelenai čia buvo nunešti po jų mirties, 138 metais. Vėliau šiam statiniui teko daugybė funkcijų – jis naudotas kaip citadelė, kalėjimas ar popiežių slėptuvė neramumų metais. Šiandien pilyje veikia muziejus, čia galima apžiūrėti prabangius renesanso laikų popiežių apartamentus, kalėjimo kameras, lobių kambarį ir kitas relikvijas.

REKLAMA

6. Džahangyro mauzoliejus (Tomb of Jahangir)

Džahangyro mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Džahangyro mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Džahangyro kapas yra imperatoriaus Džahangyro mauzoliejus, pastatytas Pakistane 1605-1627 metais. Po tėvo mirties jį užsakė ir pastatė imperatoriaus sūnus. Pastatą supa nuostabaus grožio sodai ir 30 metrų aukščio minaretai. Kapavietės interjeras puoštas freskomis ir spalvotu marmuru, o balto marmuro sarkofagas yra išmargintas mozaikomis ir gėlėmis.

5. Imamo Chuseino šventykla (Imam Husayn Shrine)

Imamo Chuseino šventykla (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Imamo Chuseino šventykla (nuotr. wikipedia.org) (nuotr. Gamintojo)

Chuseino ibn Ali, Mahometo anūko kapavietė yra įsikūrusi Irake, Kerbelos mieste, netoli tos vietos, kur jis buvo nukautas per Kerbelos mūšį. Kasmet dešimt dienų gedima dėl Kerbelos žudynių, o gedėjimas baigiamas itin svarbia švente, vadinama Ašūra. Chuseino mauzoliejus yra viena švenčiausių vietų mieste, kurią nuolat lanko piligrimai. Ją supa mediniai vartai su stiklo dekoracijomis. Pats mirusiojo kapas yra apjuostas į narvą panašia struktūra ir papuoštas auksiniu kupolu.

REKLAMA

4. Širvanšachų mauzoliejus (Mausoleum of the Shirvanshahs)

Širvanšachų mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Širvanšachų mauzoliejus (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Šis mauzoliejus yra Širvanšachų rūmų, įsikūrusių Azerbaidžano sostinės Baku senamiestyje, dalis. Be mauzoliejaus, kompleksą sudaro patys rūmai, antkapių paviljonas, požeminė kapavietė, šacho mečetė su minaretu, Murado vartai, tvenkinys ir pirčių liekanos. Mauzoliejus yra stačiakampio formos su šešiakampiu kupolu puoštu multiradialistinėmis žvaigždėmis. XV amžiuje sultonas Khalilullah I užsakė šią konstrukciją savo motinai ir sūnui palaidoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Shah- i - Zinda kapavietė

Shah- i - Zinda kapavietė (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Shah- i - Zinda kapavietė (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Shah-i-Zinda yra vienas iš garsiausių mauzoliejų Centrinėje Azijoje, šiaurrytinėje Uzbekijos dalyje. Mauzoliejaus kompleksas susideda iš trijų grupių statinių, sujungtų arkų formos perėjimais. Pirmieji pastatai buvo pastatyti XI-XII, kiti XIV - XV amžiuje. Pavadinimas „Shah-i-Zinda“ reiškia „gyvuojantis karalius“, ir yra susijęs su legenda apie pranašo Mahometo pusbrolį, Kusam ibn Abbas,. Pasak legendos, jam buvo nukirsta galva ir nugabenta į dabartinio mauzoliejaus vietą - „Rojaus sodą“. Dėl to manoma, kad šis karalius gyvuoja po šiai dienai.

REKLAMA

2. Terakotinė armija (Terracotta Army)

Terakotinė armija (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Terakotinė armija (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Terakotinė armikja – tai vienas paslaptingiausių pastarojo šimtmečio radinių Kinijoje. 1974 m. Xianio apylinkėse, tarp Wei upės ir Li kalno, vietiniai darbininkai, kasdami šulinį netikėtai aptiko terakotinių statulų nuotrupas. Viena iš tyrinėtojų versijų ta, jog pirmojo Kiniją suvienijusio imperatoriaus Qin Shi Huangdi (Sinšichvangdi) garbei palaidoti gyvi jo kareiviai, tarnai, sugulovės. Kariauna susideda iš daugiau kaip 8 000 karių, 130 vežimų, 520 arklių ir 150 kavalerijos arklių statulų.

REKLAMA

1. Tadž Mahal

Tadž Mahal (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Tadž Mahal (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)


Tadž Mahal yra didžiulis balto marmuro mauzoliejus, pastatytas tarp 1632 ir 1653 metų, mongolų imperatoriaus Shah Jahan. Dar vadinamas „ašara ant amžinybės veido“, šis architektūrinis šedevras tapo viena mėgstamiausių turistų lankytinų vietų. Taj Mahal taip pat puošia žydintys medžiai, dekoratyviniai krūmai ir sodai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų