REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimas svarstė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimus – nuo 21 iki 9 proc. sumažinti PVM periodiniams leidiniams.  Tačiau  parlamentarai taip ir neapsisprendė dėl lengvatinio PVM tarifo spaudai. Prie šio klausimo politikai dar turės sugrįžti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pataisos rengėjai – Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų grupė – tvirtino, kad lengvatinio PVM tarifo taikymas periodiniams leidiniams papildomų lėšų iš valstybės biudžeto nepareikalaus, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlė nepritarė Prezidentės teikiamai pataisai.

REKLAMA

Tačiau parlamentarai balsuodami nusprendė, kad šį klausimą reikia svarstyti toliau. Už komiteto siūlymą projektą atmesti balsavo 61, prieš –55, susilaikė 7 Seimo nariai. Remiantis Statutu, Seimas nusprendė paskirti kitą – Informacinės visuomenės plėtros komitetą pagrindiniu svarstant šį klausimą.

Anot pataisą pateikusios Prezidentės, 9 proc. PVM palengvintų spaudos leidybos sąlygas, sumažėtų ir galutinės leidinių kainos vartotojams, o periodinė spauda taptų lengviau prieinama įvairių socialinių grupių gyventojams. Akcentuojama, kad tai ypač aktualu  regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai nuo 2009 m. sausio 1 d. buvo atsisakyta taikyti lengvatinius PVM tarifus daugumai prekių  ir paslaugų, tarifas  periodiniams leidiniams buvo padidintas nuo 9 iki 21 proc. Dėl to, teigiama įstatymo pataisos  rengėjų aiškinamajame rašte, labai sumažėjo laikraščių ir žurnalų, ypač rajoninių, tiražai, „dėl finansinių sunkumų prastėja spaudos leidinių kokybė, kyla grėsmė šalies žiniasklaidos nepriklausomumui, didėja spausdintų leidinių kainos, spaudos leidiniai darosi neįperkami šalies gyventojams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Seimas pritartų Prezidentės pasiūlytai pataisai, sumažėtų periodinių leidinių (išskyrus erotinio ir smurtinio pobūdžio leidinius bei leidinius, kuriuose mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso ploto) apmokestinimas ir turėtų palengvėti periodinių leidinių leidybos sąlygos.

Prezidentės teigimu, tokios įstatymo pataisos palengvintų spaudos leidybos sąlygas, nes sumažinus apmokestinimą, sumažėtų ir galutinės leidinių kainos vartotojams, o periodinė spauda taptų lengviau prieinama įvairių socialinių grupių gyventojams. Akcentuojama, kad tai ypač regionuose.

REKLAMA

„Sumažinus PVM tarifą iki 9 proc., sumažėtų laikraščių ir žurnalų kainos, pagerėtų periodinės spaudos kokybė bei prieinamumas Lietuvos gyventojams. Tai ypač aktualu internetu informacijos paieškai nesinaudojantiems gyventojams, regioninės spaudos skaitytojams, kitoms socialinėms grupėms“, – akcentuojama siūlomas pataisas lydinčiame aiškinamajame rašte.

Jame taip pat pažymima, kad „periodinė spauda ypač svarbi kuriant pilietišką, informuotą, kritiškai mąstančią visuomenę. Nacionalinė ir ypač regioninė spauda turi didelę įtaką formuojant pilietinę savimonę, gali suprantamai informuoti gyventojus apie kasdienes aktualijas, kelti opiausias žmonėms problemas, skatinti diskusijas, telkti bendruomenę, prisidėti prie klaidinančių informacinių atakų atpažinimo, padėti kurti pilietiškesnę, sąmoningesnę ir teisingesnę Lietuvą. Todėl periodinė spauda turėtų būti prieinama visiems gyventojų sluoksniams“.

Vyriausybės paskaičiavimais, nustačius lengvatinį 9 proc. PVM tarifą periodiniams leidiniams, valstybės biudžetas kitais metais netektų apie 13 mln. Lt pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų