REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po gruodžio 16 d. teismo sprendimo, kad Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukra turi būti sugrąžinta motinai, šoko ištiktai mergaitei prireikė medikų pagalbos. Nors jokios oficialios ją stebinčių specialistų išvados dar nėra, interneto erdvėje sklando įvairios nuomonės, kaip neva jaučiasi ar turėtų jaustis „iš rankų į rankas mėtoma mergaitė“.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikų psichiatras Linas Slušnys yra išreiškęs nuomonę, kad vaikas bet kokiu atveju turėtų būti su biologine motina, nesvarbu, net jeigu ji ir ne pati geriausi. Kiti psichologai, nors su pačia Kedyte nėra bendravę, spaudoje svarstė, kad mergaitė bet kuriuo atveju yra traumuojama ir prognozavo, kaip ji gali jaustis ateityje.

REKLAMA

Balsas.lt taip pat pabandė sužinoti psichiatrų ir vaikų psichologų nuomonę šiuo klausimu. Rūpėjo sužinoti, kaip dabar gali jaustis mergaitė, kokios psichologinės pasekmės jos laukia, ar ji išvis sugebės gyventi normalų gyvenimą ir kokios pagalbos jai reikia.

Nebendravus su vaiku komentuoti neetiška

„Ąžuolyno klinikos“, kurioje gydomi įvairūs tiek suaugusiųjų, tiek vaikų psichikos sutrikimai, direktorė Sigita Gedminienė, teigė, kad visi įstaigoje dirbantys psichiatrai ir psichologai komentuoti šią konkrečią situaciją atsisako, tvirtindami, jog dabar, kol nėra vaiką stebinčių specialistų išvadų, tai daryti neetiška ir neprofesionalu.

REKLAMA
REKLAMA

Kita kalbinta specialistė, psichologė Ina Undaravičienė komentuoti vaiko, su kuriuo nebendravo būklę, atsisakė kategoriškai, taip pat motyvuodama profesine etika.

Tokio pat požiūrio laikėsi ir VŠĮ „Paramos vaikams centras“ specialistai. Beje, šiame centre vaikams ir paaugliams, patyrusiems fizinį, emocinį ar seksualinį smurtą, bei jų šeimos nariams kompleksinė pagalba (psichologinė, psichiatrinė, socialinė, teisinė) teikiama nemokamai.

Paprašyta pakomentuoti Kedytės būklę vienareikšmiškai atsisakė ir šeimos psichologė Lina Gudaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendri dėsniai galioja, bet situacija – ypatinga

Pakalbinta psichologė Giedrė Gutautė Klimienė neneigė, kad yra bendri dėsniai, kas gali vykti su į tokias situacijas patekusiu vaiku, todėl jos nestebina, kad kolegos gali bandyti pateikti kokias nors abstrakčias išvadas.

„Kedytės situacija yra ypatinga, visuomenės dėmesys per didelis, kad būtų galima leisti sau tik spėlioti, nemačius vaiko, su juo nebendravus“, – sakė šeimose kylančias problemas padedanti spręsti psichologė. Ji sutinka, kad specialistai gali reikšti savo nuomonę, bet abejoja ar ji bus teisinga.

REKLAMA

Psichologė psichoterapeutė dr. Lina Kalinauskienė, pakalbinta apie Kedžio dukters psichologinę būklę, sakė, kad pagal dabar pastebimus simptomus, kai mergaitei teismo posėdžio metu pasidarė bloga ir jai prireikė medikų pagalbos, galinti spręsti, kad šitaip, somatiškai, pasireiškia stiprus emocinis krūvis, nervinis stresas.

Kaip mergaitė jausis toliau, specialistė prognozuoti nesiėmė, kadangi su vaiku nėra bendravusi. Ji priminė, kad net po 3–4 susitikimų su vaiku būna vis dar sunku įvertinti, kokia jo būklė bus ateityje. Specialistė sakė, kad kiekvieno vaiko savisaugos ir ištikusių psichologinių krizių sprendimo mechanizmai yra skirtingi: vieni vaikai sėkmingai susitvarko ir gali gyventi normalų gyvenimą, kitiems tai pavyksta sunkiau arba gali net ir visai nepavykti. Kaip bus su Kedyte ir kas jai iš tiesų būtų geriau, psichologė nekomentavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų