REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdų išvakarėse ieškantiems naujų šventinių pojūčių galima ir kelionė Baltijos jūra į Švediją. Vakare iš Rygos (Latvija) išplaukiančiame „Tallink“ laive pralekia naktis, beveik visa diena praleidžiama milijoninėje švedų sostinėje Stokholme ir paskutinė naktis — vėl tame pačiame laive namų link.

REKLAMA
REKLAMA

IŠ Rygos keleivio uosto į Stokholmą ir atgal kiekvieną dieną plaukia du kompanijos TALLINK laivai M/S Romantika ir M/S Festival. Mums pasitaikė galimybė plaukti moderniu, beveik 194 metrų ilgio laivu M/S Romantika. Jeigu pageidaujate sužinoti daugiau apie šį laivą nepraleiskite progos apsilankyti kapitono tiltelyje.

REKLAMA

Visi keleiviai gali pasimėgauti laive organizuojama naktine programa. Iki paryčių vyksta linksmybės: koncertai, šokiai, žaidimai, karaoke, viktorinos. Abu naktiniai šou — skirtingi. Kruizo metu laimę galima išbandyti loterijoje. Tarp dešimties vertingų prizų — dvi kelionės kruizu poroms. Dar vieną tokią pat kelionę laimi kuris iš kokteilių pirkėjų. O nugalėtojams ranką paspaudžia Kalėdų Senelis, fotografuojasi su pageidaujančiais.

REKLAMA
REKLAMA

Kelionėje koncertavo gyvos muzikos grupė, o priešais muzikantus esanti šokių aikštelė nuolat buvo pilna. Jie prisitaikė prie gamtos sąlygų, tad judėjo laivo siūbavimo ritmu — kai jis kryptelėdavo, tai ir būrys vieningai judėdavo ton pusėn.

Kruizinės kelionės metu galima buvo mėgautis gražia Kalėdine programa. Akrobatinę bei kabaretinę programą pristato Sankt Peterburgo (Rusija) artistai. Šokėjos ant aukštakulnių batelių sukosi įprastu ritmu, o beveik dešimties metrų aukštyje ant juostų pakibusi akrobatė irgi žaismingai demonstravo kūno lakstumą. Šventinė programa suteikė džiaugsmo, malonių staigmenų ir akimirkų — tiek dideliems, tiek mažiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendravimas prie stalo ir pirtyje

Laive yra daug bufetų, restoranų, užkandinių. Čia prisėdus galima pajusti dar vieną kelionės privalumą — jūroje niekur neišpulsi, tad galima neskubant mėgautis valgiu ir bendrauti.

Sotūs ir neskubūs pusryčiai bei vakarienė laive garantuoti, jei pasirenki švedišką stalą. Maisto pasirinkimas gausus: kelių rūšių žuvis ir mėsa, ikrai, salotų įvairovė, pakanka ir sūrių bei kitokių užkandžių. Desertui — kelių rūšių ledai, jogurtai, uogienės, o taip pat vaisiai, pyragaičiai. Ir viskas, žinoma, gardu.

REKLAMA

Jūroje teikiami ir pirties malonumai. Jie kainuoja ne brangiau, negu krante. Galima rinktis suomiškos ir rusiškos pirties mišinį, galima ir turkišką pirtį, yra ir burbulinė vonia.

Ir nebūkite nustebinti, jeigu sutiksite kitus besimėgaujančius poilsiu lietuvius.

Ekskursija su kalėdiniais akcentais

Atvykus į Stokholmą pasiūloma ekskursija. Pro autobuso langus smagu grožėtis skandinaviško stiliaus pastatais — mūrai tvirti ir be prabangos. Gidė pabrėžia, kad statiniai tokie tvirti, jog ant kelių šimtmečių senumo kokio triaukščio pastato be vargo prilipdomi papildomi aukštai. Taip dažniausiai daroma miesto centre, nes tokioje prestižinėje vietoje norintys apsigyventi išgali brangiai sumokėti.

REKLAMA

Gidė pabrėžė, kad švedai mielai ieško kalėdinių dovanėlių. Tačiau niekas nevaikščiojo, perkrypęs nuo nešulių. Atrodė, kad paprasčiausiai tik žvilgsniais glostomos šviečiančios, judančios parduotuvių vitrinos.

Ekskursijos maršrute svarbus akcentas buvo kalėdinė mugė, tačiau ji nenustebino lietuvių. Nebuvo joje mūsų krašte įprastų originalių rankdarbių ar kitokių subtilių meniškų kūrinių. Prekeiviai dažniausiai siūlė kičinius ir standartinius blizgučius, o ypač energingai buvo ieškoma kas pirktų gyvų gėlių — jų įvairovė ir pasiūla po atviru dangumi mūsų krašte nėra tokia dažna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matėme ant specialių konstrukcijų sukurtą tokią milžinišką vadinamą eglę, kurioje natūralaus didumo eglė sudarė kurią nors vieną šaką.

Neafišuojamos šventiškos nuotaikos

Vaikštant senamiesčio gatvelėmis maloniai nuteikė kalėdiniai akcentai, kurie ekskursantams nėra peršami, tad suvokiami kaip netikėti atradimai. Kelių ikimokyklinio amžiaus vaikų būreliui, o tėveliai stovėjo atokiau, apie adventą pasakojo dvasininkas. Po didžiule egle įsitaisiusios dvi maždaug dešimties metų mergaitės tyrais balseliais traukė kalėdines giesmes, o šalia buvo kepuraitė pinigėliams aukoti.

REKLAMA

Tik Šv. Kalėdų išvakarėse Stokholme galima pamatyti kelių dešimčių žmonių būrius, kurie tiesiog stovėdami valgo, geria — viską paimdami iš šalia padėtų nešulių. Tokius vaizdus matėme prie laivo, prie muziejaus. Mat Švedijoje darbdaviai laikosi tradicijos visiems savo darbuotojams Kalėdų išvakarėse padaryti šventę. Kai kurie darbdaviai užsako restoranus, susodina kolektyvą prie vaišėmis padengtų stalų. Kai kas pakviečia į išvyką, nuveda į muziejų, bet paskui irgi vaišina — nors ir greitomis, nors ir stačiomis.

Vytautas Ruškys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų