REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus rajone Daugų seniūnijoje Pocelonių kaime vienas gyvenantis 77-erių Vytautas Platūkis jau trejus metus rūšiuoja namie susidarančias įvairias atliekas ir, važiuodamas su įvairiais reikalais į Alytų, jas parduoda čia įsikūrusioms surinkimo įmonėms. Kaime pastatytais šiukšlių konteineriais jis nesinaudoja ir ignoruoja nustatytus mokesčius už atliekų surinkimą. Vyras net pasirengęs bylinėtis su šio mokesčio surinkėjais.

REKLAMA
REKLAMA

Turi įrodančius kvitus

V. Platūkis sako daug šiukšlių nesukaupiantis – kai kurias sudegina, o nedeginamas išrūšiuoja ir nuvažiavęs į Alytų parduoda. „Aš net iš kapinių parsinešu stiklinius žvakių indelius ir juos nuvežu parduoti. Nuo namų iki konteinerio – apie du šimtai metrų, kam aš turiu į jį nešioti ir mokėti už šiukšlių surinkimą. Jas pardavęs dar kapeiką užsidirbu. Pavyzdžiui, už plastikinį butelį gaunu du centus“, – iš pensijos gyvenantis vyras tvirtino ne vien dėl papildomų pajamų rūšiuojantis ir parduodantis atliekas, bet skaitantis spaudą ir suprantantis raginimus jas rūšiuoti.

REKLAMA

V. Platūkis iš antrinių atliekų surinkėjų per pusmetį gauna iš tiesų nedaug – apie 27 litus. Surinkti kvitai ir perdavimo aktai liudija, kad garbaus amžiaus Pocelonių gyventojas surinkėjams parduoda plastiko, daržo plėvelės atliekas, gofro kartono pakuotes, stiklo laužą, mišrią makulatūrą. Taip vyras elgiasi jau trejus metus, kai kaime dar nebuvo pastatyta šiukšlių konteinerių.

„Kiek žinau, į šiuos buitinių atliekų konteinerius visko ir negalima mesti, net ir daugelio atliekų, kurias parduodu. Man keisčiausia – vieną dieną pastatė konteinerius, kitą dieną jau atėjo pranešimas mokėti už atliekų surinkimą. Žmonės dar nespėjo įmesti nė šiukšlės, o jau duok pinigus. Man per mėnesį nuo namo kvadratūros susidaro beveik trylika litų. Dar apie litą – už patį apmokėjimą. Jau geriau aš jūsų laikraštį mėnesiui užsisakysiu. Ir perskaitysiu, ir ugnį kuo užsikurti turėsiu“, – pasakojo pilietiškai nusiteikęs Pocelonių gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau gavo įspėjimą

V. Platūkis parodė per mėnesį sukauptas atliekas. Mažame maišelyje sukištos duonos, batono, kruopų pakuotės, keli plastikiniai buteliai ir pluoštelis reklaminių lankstinukų. Šių vyras nedegina, nes prastai dega, o liepsnojantys plastikiniai maišeliai skleidžia nemalonų kvapą.

Kadangi V. Platūkis nemoka Alytaus rajono savivaldybės tarybos nustatytos rinkliavos už komunalines atliekas atsižvelgiant į gyvenamąjį plotą, jis gavo šio mokesčio surinkėjo arba administratoriaus – Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro – įspėjimą. Pocelonių kaimo gyventojui jau susikaupė 280 litų skola.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš nesirengiu mokėti, tegul mane duoda į teismą. Nesuprantu, už ką turiu mokėti. Jei teismas priteis, sumokėsiu, nesu jau toks biednas. Bet gal dar pavyks apsiginti, todėl kaupiu visus kvitus ir aktus dėl parduotų atliekų“, – mintimis dalijosi V. Platūkis.

Jis teigė buvęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre, bendravęs su jo vadovais, rodęs surinktus kvitus, bet išgirdęs, kad nieko negali padėti, nes nustatyta rinkliava ir ją reikia mokėti.

„Paprašiau, kad man pastatytų atskirą konteinerį, su manim sudarytų sutartį, ir aš mokėčiau už tiek, kiek išveža. Kaip Lietuvos pilietis aš turiu teisę rinktis, kaip mokėti už atliekas. Tačiau, pasirodo, neturiu, privalau mokėti, kaip nustatyta – už plotą“, – kalbėjo Pocelonių kaimo gyventojas.

REKLAMA

Rengiamasi perduoti teismui

Alytaus rajone prieš trejus metus nustatyta vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą – 17 centų už kvadratinį metrą gyvenamojo ploto. Komunalinių atliekų konteineriai rajono gyvenvietėse buvo statomi keliais etapais. Pocelonyse tai padaryta daugiau kaip prieš dvejus metus.

Atliekų surinkimo mokestį administruojantis minėtas centras surinktas lėšas perduoda savivaldybei. Todėl centras, išsiuntęs įspėjimą V. Platūkiui dėl nesumokėto mokesčio už šiukšles, jau rengiasi jį perduoti teismui, kad žmogus teismine tvarka būtų priverstas susimokėti už atliekas. „Aš suprantu, kad turiu mokėti už elektrą, telefoną, nes tuo naudojuosi. Bet konteineriai, kurie pastatyti kaime gal šeši, man tikrai nereikalingi“, – nepasiduoda žmogus.

REKLAMA

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro rinkliavos grupės vadovas Povilas Turčinavičius sakė, kad pagal nustatytą tvarką teismui perduodami asmenys, jei skolos viršija 250 litų. V. Platūkiui, vadovo teigimu, iš tiesų nieko negalima padėti, nes rajono savivaldybė nenumačiusi atleisti nuo rinkliavos už atliekų surinkimą tų asmenų, kurie jas rūšiuoja ir parduoda.

Ar tokie pilietiški, atliekas rūšiuojantys ir oficialiai parduodantys žmonės kaip garbaus amžiaus Pocelonių gyventojas negalėtų būti apginti vietinės valdžios ir sulaukti atleidimo nuo šiukšlių mokesčio? Tokių žmonių rajone – vienas kitas, vietinis biudžetas be jų mokesčių stipriai nenukentėtų, o atliekų rūšiavimas būtų skatinamas pačių žmonių iniciatyva.

Al­ma MOS­TEI­KAI­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų