REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) seniūną Jurgį Razmą viešbučių atstovai kaltina pakeitus poziciją ir žlugdant jų verslą, kuriam 2012 metais žadama nepratęsti Pridėtinės vertės mokesčių lengvatos. Pastarosios visiškai, iš Europos Sąjungos šalių (ES), nebus tik Lietuvoje ir Danijoje. Politikas teisinasi valstybės finansų problemomis ir koalicijos susitarimu.

REKLAMA
REKLAMA

Nepatenkintieji stebisi

Seimo finansų ir biudžeto komitetas penktadienį nutarė nepritarti lengvatos pratęsimui, kas iššaukė viešbučių ir jų reikalavimams pritariančių politikų nepasitenkinimą.

REKLAMA

Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas, Liberalų ir Centro Sąjungos atstovas Dainius Budrys primena, kad Finansų ministerija vieną kartą jau klydo, bet nurodo, kad klaidų esą nepripažįsta. „Kai svarstėme 2011 metų biudžetą, Finansų ministerija mušėsi į krūtinę, kad pritaikius lengvatinį 9 procentų tarifą viešbučiams, biudžetas neteks 17 milijonų litų pajamų. Pasirodė kitaip. Per pirmą 2011 metų pusmetį, lyginant su 2010 metais, įplaukos į biudžetą iš šio sektoriaus išaugo 20,8 procento. Ko dar reikia, kad atsimerktume? Specialiai pabrėžiu – minimas laikotarpis net neapima Europos krepšinio čempionato“, – sakė jis portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės nuomone, politikai nesugebėjo suprasti lengvatos siūlomos naudos.

„Labai buvo didelis nusivylimas Seimo biudžeto ir finansų komitete, bet vis tiek dar tikiu, kad Seimas kažkaip nubalsuos teigiamai, nes tiesiog visi skaičiai rodo – koks yra turizmo augimas. 20 procentų šiais metais. Augimas įgavo pagreitį ir aš negaliu suvokti Finansų ministerijos matematikos. Jie įsivaizduoja, kad pakėlus apgyvendinimo paslaugoms PVM tarifą – padaugės PVM įplaukų į biudžetą? Tikrai taip nebus. Bus atleista nemažai darbuotojų, o apie kainų augimą, kurį diktuoja rinka, sunku ką ir pasakyti. Visoje ES be lengvatų liksime tik Danija ir mes. Latviai, estai ir vokiečiai lieka su 9 procentų PVM, lenkai su 7 procentais. Kvailas argumentas, kad pakilo kainos, nes jas reguliuoja rinka. Kodėl eksportinei paslaugai reikia siekti dirbtinai numušti kainas, o ne palaikyti jas konkurenciniame lygyje ir gauti daugiau pajamų?“, – stebėjosi E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji absurdiška vadino Finansų ministerijos argumentaciją, kad sumažinus PVM nenukrito kainos. Pasak jos, jei rinka leido kainų nenuleisti, ministerija turėtų džiaugtis tuo, kaip ir bet kurios eksporto šakos augimu, o netaikyti to paties kriterijaus, kaip dešrai. „Mes įvežame į šalį valiutos, o ministerija sako – prašome įvežti mažiau?“, – piktinosi ji.

Daugiau E. Šiškauskienės klausykitės čia:

J. Razma: nėra galimybių

TS–LKD frakcijos seniūnas J. Razma, kuriuo teigia ypač nusivylę lengvatos šalininkai, teisinasi dviem argumentais. „Aš visada nuosekliai juos palaikiau ir visus įtikinėjau, kad lengvata reikalinga, nes tai eksportinė paslauga. Tiesiog yra labai sudėtinga biudžeto situacija į kurią patekome ir niekas jau nesuprastų, jei mes dabar pratęstume tą lengvatą“, – sakė J. Razma, aiškindamas, kad viską sujaukė suprastėjusios ūkio augimo prognozės bei poreikis surasti dar milijardą litų skylei užkamšyti.

Pasak J. Razmos, priekaištai jo adresu greičiausiai pasigirsta, nes jis balsavo prieš siūlymą pratęsti lengvatą komitete, tačiau kitaip jis teigia negalėjęs pasielgti dar ir todėl, kad pasirašytas koalicijos susitarimas numato PVM lengvatų sąrašą, į kurį viešbučiai nepatenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų