REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) areštuoja vis daugiau buvusių banko SNORAS akcininkų V. Antonovo ir R. Baranausko turto.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant nustatyti buvusiems banko akcininkams V. Antonovui ir R. Baranauskui priklausančią nuosavybę, jų vardu atidarytas sąskaitas bankuose, jau lapkričio 18 d. buvo kreiptasi į tarptautinės Pinigų plovimo prevencijos padalinių tinklo – Egmonto grupės narius. Šios grupės nariai yra daugiau nei 120 pasaulio valstybių ar jurisdikcijų valstybės institucijos, vykdančios pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją.

REKLAMA

Daugelis valstybių, Egmonto grupės narių, pateikė vertingos informacijos. Deja, viena narė – Panamos valstybės institucija, atsakinga už pinigų plovimo bei teroristų finansavimo prevenciją, atsakymo nepateikė.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai gruodžio 2 d. savo nutarimu laikinai apribojo V. Antonovo nuosavybės teises į banko „Banco Transatlantiko S.A.“ (Panama) sąskaitoje esančias pinigines lėšas ar vertybinius popierius.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinė prokuratūra gruodžio 13 d. kreipėsi į Panamos Respubliką dėl V. Antonovo nuosavybės teisių laikino apribojimo į jam priklausantį turtą, esantį šioje valstybėje. Šalies pageidavimu teisinės pagalbos prašymas išsiųstas ne tik anglų, bet ir ispanų kalba. Tą pačią dieną Generalinės prokuratūros teisinės pagalbos prašymas su lydinčiais dokumentais ir vertimu į ispanų kalbą Panamos Respublikai buvo išsiųstas ir Interpolo kanalais.

Vestminsterio magistrato teisme dabar sprendžiama, ar išduoti Lietuvos teisėsaugai pagal Europos arešto orderį (EAO) ieškomus verslininkus V. Antonovą ir R. Baranauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši byla yra politinė. Ir mes tai įrodysime proceso metu“, – žurnalistams po posėdžio pareiškė V. Antonovas.

Jis tikino, kad nei jis, nei R. Baranauskas daugiau nieko niekada nekomentuos, bent jau iki tol, kol nesibaigs bylos nagrinėjimas.

V. Antonovo advokatas Džeimsas Liuisas (James Lewis) teisme kalbėjo, kad SNORAS buvo labai sėkmingas bankas, o problemos prasidėjo tik tada, kai įsigijo dienraščio „Lietuvos rytas“ akcijų.

„Šio dienraščio žurnalistai spausdino kritiškus straipsnius apie Lietuvos valdžią, todėl buvo susidorota su šiuo sėkmingiausiu Lietuvos banku. Gindamiesi mes mėginsime įrodyti, kad tai buvo politiškai motyvuotas turto eksproprijavimas. Ši byla primena Michailo Chodorkovskio ir “Jukos„ bylą“, – teisme sakė Dž. Liuisas, kuris yra vienas iš 300 prestižinių Jungtinės Karalystės advokatų.

REKLAMA

Posėdyje britų teisėsauga ir įtariamųjų gynėjai suderino bylos nagrinėjimo posėdžių datas.

Teisėjas nustatė, kad iki sausio 20 dienos verslininkų teisininkai turi pateikti gynybos planą. Kitas posėdis numatytas sausio 30 dieną, jame planuojama aptarti gynybos planą.

Iki kovo 9 dienos savo argumentus pateiks Lietuvai atstovaujanti britų teisėsauga.

Paruošiamasis bylos nagrinėjimas vyks kovo 22–23 dienomis. Iš esmės byla bus atversta gegužės 8–18 dienomis. Tada į posėdžius bus kviečiami ir 6 liudininkai, iš jų pusė – finansų ekspertai.

REKLAMA

Buvę pagrindiniai bankrutavusio banko SNORO akcininkai Rusijos pilietis V. Antonovas, turėjęs 68,1 proc. banko akcijų, ir Lietuvos pilietis R. Baranauskas, turėjęs 25,3 proc. akcijų, lapkričio pabaigoje buvo sulaikyti Londone pagal Lietuvos prokurorų išduotą Europos arešto orderį.

V. Antonovas ir R. Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, o R. Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Sulaikytieji Londono teismo sprendimu buvo paleisti už užstatą, V. Antonovas – už 300 tūkst. litų, R. Baranauskas – už 800 tūkst. litų, abu privalo nustatytu laiku registruotis policijoje. Iš abiejų vyrų paimti asmens dokumentai ir gauti pažadai neišvykti iš Jungtinės Karalystės.

Teisėsaugininkai jau areštavo 300 mln. litų vertės buvusių banko pagrindinių akcininkų bei su jais susijusių asmenų turto Lietuvoje ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų