REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV bendrovė „Lockheed-Martin“ bando naujos kartos GPS (Global Positioning System) palydovinės navigacijos sistemos palydovą. Tokie palydovai bus iškelti į orbitą iki 2014 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį naujos kartos GPS palydovą planuojama paleisti 2013 metais, praneša „Discovery News“. Naujoji GPS palydovų karta suteiks didesnį koordinačių nustatymo tikslumą, nei dabartiniai palydovai. Pastarųjų pozicionavimo tikslumas siekia 3 metrus, tuo tarpu naujieji veiks iki 90 cm  tikslumu, sakoma pranešime. Be to, naujieji palydovai galės geriau veikti su patalpose esančiais GPS imtuvais, jų signalai bus geriau priimami ir miškuose.

REKLAMA

„Lockheed-Martin“ atstovai nekomentuoja, kaip buvo išplėstos techninės GPS palydovų galimybės, nes šie sprendimai laikomi paslaptyje. Tačiau buvo paskelbti keli jas iliustruojantys faktai.

Pranešama, kad naujieji GPS palydovai turės reflektorius, kuriuos naudos antžeminės sistemos valdymo stotys. Technikai galės nukreipti į palydovą lazerio spindulį ir pamatuoti, ar jis nėra nukrypęs nuo numatytos savo pozicijos orbitoje, ir jei taip, tai kiek. Lazeriniai reflektoriai panaikins priklausomybę vien nuo palydovo perduodamų radijo signalų. Lazeriu taip pat bus galima patikrinti, ar nėra paklaidos palydovo laikrodyje. Prireikus jį bus galima pakoreguoti, kad pozicionavimo tikslumas būtų dar didesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skelbiama, kad naujos kartos palydovai transliuos naują JAV kariškiams skirtą signalą, pavadintą „M kodu“ (M-code). Jį bus sunkiau nuslopinti,  „M kodas“ užtikrins didesnį sistemos informacijos saugumą. Šiuos karinius signalus skleis nauja didelės galios antena, kuri prireikus galės transliuoti kryptinius signalus, taip padidindama jų stiprumą.

Be to, kiekvienas naujos kartos GPS palydovas perdavinės ir civilinės paskirties signalus. Pranešama, kad vienu metu į GPS imtuvus siunčiami karinės ir civilinės paskirties signalai padės geriau taisyti galimas padėties apskaičiavimo klaidas.

GPS sistemos techninis atnaujinimas naujos kartos palydovais JAV iždui kainuos 5,5 mlrd. dolerių, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų