REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominis sunkmetis, daugiau ar mažiau paploninęs daugelio vartotojų pinigines, nenuslopino norų šv. Kalėdų proga pradžiuginti šeimos narius, draugus ir artimus žmones šventine dovana. Kaip ir kiekvienais metais, artėjant šventėms Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gauna vartotojų klausimų dėl įsigytų kokybiškų prekių keitimo ar grąžinimo galimybių ir sąlygų. Dažniausiai vartotojai teiraujasi ar galima grąžinti nepatikusias buitinės technikos ar kitas elektros prekes, kompiuterinę įrangą, mobiliuosius telefonus, dovanotą žaislą, juvelyrinį dirbinį, parfumerijos prekę, knygą, netinkamo dydžio ar spalvos drabužį ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministro įsakymu patvirtintose Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse yra įtvirtinta vartotojo teisė per 14 kalendorinių dienų nuo prekės įsigijimo pakeisti arba grąžinti dėl prekės formos, spalvos, modelio ar komplektiškumo nepatikusią ar netikusią prekę. Vartotojas, norėdamas pakeisti ar grąžinti kokybės reikalavimus atitinkančią, bet dėl aukščiau minėtų kriterijų nepatikusią prekę, turėtų kreiptis į pardavėją, pateikdamas rašytinį prašymą ir prekės įsigijimą iš šio pardavėjo patvirtinantį dokumentą. Keičiama ar grąžinama prekė turi būti nenaudota, nesugadinta ir nepraradusi prekinės išvaizdos.

REKLAMA

Aukščiau minėtose taisyklėse yra įtvirtintas išimtinis prekių sąrašas, kurių atžvilgiu teisė dėl kokybiškų prekių grąžinimo netaikoma. Į šį sąrašą, be kitų prekių, įtraukti elektros prietaisai ir įrenginiai (tarp jų – buitinė bei kompiuterinė technika, mobilūs telefonai), taip pat žaislai, žaidimai, knygos, parfumerijos ir kosmetikos gaminiai, juvelyriniai dirbiniai. Šios ir kai kurios kitos kokybiškos prekės, įtrauktos į Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse įtvirtintą sąrašą, gali būti keičiamos ar grąžinamos tik pardavėjo sutikimu. Vartotojams visais atvejais derėtų išsaugoti kasos aparato kvitą ar pirkimo–pardavimo kvitą, arba kitą prekės pirkimą–pardavimą iš šio pardavėjo patvirtinantį dokumentą, kadangi jie yra reikalingi tiek įgyvendinant teisę grąžinti ar pakeisti kokybišką prekę, tiek paaiškėjus, kad įsigyta prekė yra netinkamos kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Dovanų kuponų galiojimas terminuotas

Vis daugiau prekių ir paslaugų pardavėjų siūlo įsigyti dovanų kuponą (čekį). Jį turintis vartotojas savo nuožiūra už kupone nurodytą pinigų sumą gali išsirinkti reikalingą ir patinkantį daiktą ar paslaugą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad bet kokio dovanų kupono turėtojui praleidus nurodytą galiojimo terminą, jeigu vartotojas buvo apie tai informuotas prieš įsigyjant dovanų kuponą ar jo įsigijimo metu, pardavėjo prievolė pasibaigia ir pratęsti galiojimo terminą pardavėjas gali tik šalims geranoriškai susitarus. Tokia sąlyga taip pat galioja norint susigrąžinti už dovanų kuponą sumokėtus pinigus, kadangi dovanų kuponas pats nėra prekė, o yra sudarytos sutarties įrodymas, kurios pagrindu dovanų kupono turėtojas gali reikalauti perduoti jam prekes ar suteikti paslaugas. Tačiau tuo atveju, kai vartotojui pagal dovanų kuponą jau suteikiamos paslaugos ar pateikiamos prekės, vartotojas gali naudotis Civiliniame kodekse ir Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse įtvirtintomis teisėmis, įsigijus netinkamos kokybės prekes ar paslaugas, bei prekių grąžinimo ir keitimo tvarka, kai įsigyjamos prekės yra kokybiškos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu internete plinta vadinamieji ,,Dienos akcijos pasiūlymai“, t. y. nuolaidų kuponai, kuriuos per nustatytą akcijos laiką nusipirkę vartotojai gali pasinaudoti galimybe įsigyti tam tikrą prekę/paslaugą su didele nuolaida. Įsigyjant minėtus nuolaidų kuponus vartotojams patartina ypač atidžiai susipažinti su siūlomo kupono sąlygomis – nustatytu kupono galiojimo terminu, išankstinės registracijos sąlygomis ir pan., kadangi vartotojui praleidus kupono galiojimo terminą, prarandama galimybė pasinaudoti suteikta nuolaida. Todėl dovanų kuponus patartina dovanoti tik gerai pažįstamiems žmonėms, žinant jų pomėgius ir galimybes pasinaudoti kuponu nepasibaigus jo galiojimo terminui.

REKLAMA

Jeigu prekę įsigyjate ryšio priemonėmis

Vis labiau populiarėjant elektroninei prekybai svarbu žinoti, kad pirkdami elektroninėje erdvėje vartotojai turi daugiau teisių nei pirkdami įprastoje parduotuvėje, nes įsigyjamų daiktų jie negali nuodugniai apžiūrėti. Prieš įsigyjant prekes ar paslaugas elektroninėse parduotuvėse vartotojams patariama pasidomėti įmonių patikimumu, paieškoti kitų vartotojų atsiliepimų internete ar vartotojų teises ginančių valstybės institucijų tinklalapiuose, taip pat pasitikrinti, ar įmonė nėra bankrutavusi.

REKLAMA

Pardavėjas iki sutarties sudarymo privalo naudojamomis ryšio priemonėmis pateikti pirkėjui tinkamą, išsamią, būtiną ir neklaidinamą informaciją, kurioje privalo būti duomenys apie sudaromos sutarties sąlygas. Vartotojui privaloma nurodyti: duomenis apie pardavėją; daikto ar paslaugos pagrindinės savybes; prekės pardavimo kainą, įskaitant mokesčius; daikto pristatymo kainą; mokėjimo, pristatymo ar atlikimo tvarką; pirkėjo (vartotojo) teisės atsisakyti sutarties įgyvendinimo tvarką; laikotarpį, kurį pasiūlymas ir kaina galioja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai turi teisę gauti užsakytą prekę laiku, ne vėliau kaip per 30 dienų nuo užsakymo dienos, jeigu sutartis nenumato kitaip. Gavęs prekę, vartotojas turi teisę per 7 darbo dienas jos atsisakyti nenurodydamas priežasties. Jei pardavėjas nepakankamai aiškiai pirkėją informavo apie produktą, jo kainą, pristatymo ir apmokėjimo sąlygas, prekių atsisakymo sąlygas, atsisakyti sutarties ir prekės galima per 3 mėnesius nuo jos gavimo. Pardavėjas, gavęs vartotojo pranešimą apie sutarties atsisakymą, privalo per 15 dienų atsiimti daiktą ir grąžinti pirkėjui už jį sumokėtus pinigus. Daiktas gali būti grąžintas, jeigu jis nebuvo sugadintas ar jo išvaizda iš esmės nepasikeitė. Tačiau vartotojas negali atsisakyti sutarties, jeigu ji sudaryta dėl: garso ir (ar) vaizdo įrašų (fonogramų, audiovizualinių įrašų) bet kokiose vaizdo ar garso laikmenose, kompiuterinių programų tiekimo ir vartotojas pažeidė pakuotės apsaugas; laikraščių, žurnalų ar kitų periodinių leidinių tiekimo; dalyvavimo žaidimuose ar loterijose; paslaugų teikimo, kai pirkėjo sutikimu sutartis buvo pradėta vykdyti nepasibaigus septynių darbo dienų terminui. Taip pat negalima grąžinti ryšio priemonėmis įsigytą prekę pirktą interneto aukcione ar pagamintą pagal specialius pirkėjo nurodymus, taip pat prekę, kuri negali būti grąžinama dėl savo kilmės, pavyzdžiui, yra greitai gendanti.

REKLAMA

Patarimai perkantiems internetu

Būkite atsargūs nurodydami savo kreditinės ar debetinės kortelės duomenis internete. Pasiaiškinkite, ar įmonės interneto svetainė yra saugi; nerizikuokite pirkdami internetinėje parduotuvėje, kuri nepateikia savo adreso ir telefono, o nurodo tik elektroninio pašto adresą; atkreipkite dėmesį į prekių siuntimo ir kitas paslėptas išlaidas, pavyzdžiui, mokesčius ar kitas privalomas įmokas, ypač jei prekės yra siunčiamos iš užsienio; prekių siuntimas iš užsienio gali užtrukti, todėl pasiteiraukite, kiek laiko tai užtruks ir prireikus nurodykite pristatymo datą, iki kurios pageidaujate gauti užsakytas prekes; atsispausdinkite prekių užsakymo internetu dokumentą ir išsaugokite visas sąlygas bei taisykles, kurios nurodomos interneto svetainėje – jų gali prireikti iškilus problemoms.

Vitas Ūsas

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vyriausiasis specialistas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų