REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieniems gerai žinoma, kitiems gal dar negirdėta 27-erių skaitmeninio meno kūrėja Natalie Shau stebina iki smulkiausių detalių išbaigtais darbais. Iliustracijose ji derina tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuderinama: gyvenimą ir mirtį, pasakas ir šiurpą keliančius dalykus. Mergina gimė ir užaugo Vilniuje, tačiau didesnio dėmesio sulaukė užsienyje nei gimtojoje šalyje.

Vieniems gerai žinoma, kitiems gal dar negirdėta 27-erių skaitmeninio meno kūrėja Natalie Shau stebina iki smulkiausių detalių išbaigtais darbais. Iliustracijose ji derina tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuderinama: gyvenimą ir mirtį, pasakas ir šiurpą keliančius dalykus. Mergina gimė ir užaugo Vilniuje, tačiau didesnio dėmesio sulaukė užsienyje nei gimtojoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūsų darbuose gausu kontrastų ir simbolių, vaizduojate trapius dalykus kartu su galingais, laviruojate tarp šviesos ir tamsos. Jūsų kūriniuose galima rasti rožinių flamingų, balerinų ir raganų, juodvarnių ir net mirties. Iš kur atsiranda tokių vaizdinių?

REKLAMA

Man patinka dramatiški personažai, mėgstu jungti nelabai akiai malonius dalykus su gražiais. Mėgstu groteską. Per tamsą bandau atskleisti šviesą. Juk mėgautis grožiu, kai jis visiškai pozityvus, daug sunkiau nei suvokiant, kad jis laikinas. Mirtis man tėra alegorija. Nesiekiu vaizduoti šiurpumo, labiau per tai noriu parodyti laikinumą. Kartais vaizdiniai ateina klausantis mėgstamos muzikos, kartais – iš skaitytų knygų ar matytų vaizdų, mados. Idėjų sklando visur.

REKLAMA
REKLAMA

Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)

Kaip apibūdintumėte savo kūrybą?

Siurrealistinė, mistinė, groteskiška ir kartu pasakiška. Mėgstu pasitelkti mados elementus, keistus dalykus, priešingybes. Kiekvieno darbo tema turi istoriją. Kad atskleisčiau personažą, naudoju tam tikrus daiktus, simbolius.

Jūsų iliustracijos literatūriškos. Kokie kūriniai labiausiai įkvepia?

Turiu daugybę įkvėpėjų, net negalėčiau visų išvardyti. Kūrybai svarbūs dalykai yra atėję iš vaikystės. Būdama vaikas turėjau Luvro albumą, jame buvo vaizduojama viduramžių tapyba. Jau nuo tada pamėgau religinę tematiką ir viduramžių portretus. Taip pat skaitydavau pasaulio pasakas. Iliustracijose ypač mėgstu naudoti pasakos „Alisa stebuklų šalyje“ motyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mane žavi Fiodoro Dostojevskio ir Nikolajaus Gogolio personažai. F. Dostojevskis kuria dramatiškus personažus, kuriems būdingas didžiulis vidinis pasaulis. N. Gogolis pateikia įdomių veikėjų ir pasakų, inspiruotų rusų folkloro. Ypač man patinka raganos. Vaikystėje labai mėgau Edgaro Allano Poe kūrybą.

Vis dėlto mane įkvepia ne tik literatūra. Idėjų semiuosi iš tapytojo Trevoro Browno, kilusio iš Anglijos, tačiau dabar gyvenančio Japonijoje, kūrybos. Ji gali pasirodyti ne visiems priimtina. Iš mados fotografų žaviuosi Annie Leibovitz. Tai kontroversiška kūrėja. Anksčiau fotografuodama ji naudojo juostas, vėliau pasinėrė į skaitmeninę fotografiją. Taip pat iš fotografų mėgstu Paolo Roversi, Timą Walkerį, Eugenio Recuenco.

REKLAMA

Mano darbai yra tarsi mėgstamų menininkų sintezė. Visus įkvepiančius dalykus suvedu į viena.

Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)

Iliustracijų personažai nukeliami į  neregėtas vietas. Kur pačią yra nukėlę darbai?

Pirmoji rimtesnė mano paroda vyko Paryžiuje. Darbai sulaukė didelio spaudos ir kolekcininkų dėmesio.

Iki šiol rengiau parodas Lietuvoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šiemet vyko trys asmeninės parodos. Savo darbus eksponavau Paryžiuje ir Romoje kartu su kitu menininku Ray Caesaru. Rugsėjį Los Andžele buvo atidaryta paroda pavadinimu „Time Stood Still“. Taip pat dalyvavau parodoje Niujorke. Ją rengė Lady Gagos įsteigtas „Polaroid“ padalinys „Grey Label“.

REKLAMA

Vasarį planuoju vykti į asmeninę parodą Tokijuje, darbus eksponuoti pakvietė galerija „Vanilla“.

Papasakokite apie paskutinę parodą. Kokia jos tema?

Kaip minėjau, tai buvo Los Andžele surengta paroda „Time Stood Still“. Kūriniuose derinau iliustracijas, fotografiją, trimačius elementus. Kiekvienas darbas turi savo temą. Tai žmonių emocijos, sužadintos gamtos, jausmų ir mados elementų. Mada, gamta ir jausmai dažnai keičiasi. Mano kūriniuose tai parodyta tuo momentu, kai jie egzistuoja, tačiau nufotografuotas vyksmas yra trumpalaikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūziškame žurnale „Vogue“ publikuotos jūsų iliustracijos. Papasakokite, kaip viskas buvo.

Dariau mados iliustracijas prancūzų dizainerei Lydia Courteille. Ji paprašė sukurti darbų pasitelkiant jos juvelyriką. Lydia kuria ypač įdomius ir didelius papuošalus su daugybe detalių: gėlėmis, kaukolėmis, gyvūnais. Ši menininkė žymi Prancūzijoje, jos darbų neretai galima išvysti garsių žurnalų puslapiuose. Dirbti su L. Courteille buvo nuostabi patirtis. Be to, jos kuriami papuošalai artimi mano skoniui.

Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)

Dažnai akcentuojate madą. Koks jūsų požiūris į ją? Svajojate dirbti su kokiu nors garsiu dizaineriu?

REKLAMA

Mėgstu madą. Iš jos semiuosi įkvėpimo ne tik savo stiliui, bet ir iliustracijų personažams. Labai norėčiau padirbėti su dizaineriu Johnu Galliano. Taip pat man patinka nemažai jaunų kūrėjų: Una Burke, Mary Katrantzou, Felicity Brown. Kaip dizainerė mane įkvepia Vivienne Westwood. Ji ne tik kuria nuostabius drabužius, bet ir pati visada puikiai atrodo. Taip pat mėgau Alexanderio McQueeno kūrybą. Šiuo metu domiuosi mados fotografija. Atidariau fotostudiją ir norėčiau išbandyti jėgas ne tik kurdama iliustracijas, bet ir fotografuodama madą.

REKLAMA

Nuolat kuriate viršelius muzikos grupių albumams. Su kokiais muzikantais ir kitais garsiais žmonėmis esate dirbusi?

Esu dirbusi su „Cradle of Filth“, „Lacuna Coil“, „The Agonist“, atlikėja Kerli, Monica Naranjo ir daugybe kitų. Lietuvoje kūriau albumo viršelį dainininkui Andriui Mamontovui. Muzikos grupė „Prodigy“ įsigijo mano darbų namų interjerui puošti. Svajoju padirbėti su dainininke Bjork.

Ar sulaukiate kritikos dėl savo darbų?

Žmonėms, kurie neturi supratimo apie skaitmeninės kūrybos procesą, tai atrodo labai lengva. Iš tiesų, kad darbas būtų vykęs, reikia gerokai pasistengti. Tą patį galima pasakyti ir apie elektroninę muziką: žmonėms, negrojantiems instrumentais, atrodo, kad tai labai lengva, nereikia dėti pastangų. Tačiau kad toks muzikos kūrinys būtų geras, reikia paplušėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl jūsų darbuose dominuoja moterys, o vyrų nėra?

Visi manęs šito klausia. (Juokiasi.) Paaiškinimas labai paprastas – moterys gražesnės nei vyrai.

Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)

Kokią dailiosios lyties atstovę stengiatės pavaizduoti savo iliustracijose?

Mano personažai yra dramatiškos asmenybės, nesvarbu, tai mergaitė ar suaugusi moteris. Kiekvieno personažo charakteriui būdinga stiprybė ir jautrumas. Daug priklauso nuo to, kas žiūri ir kaip interpretuoja personažą, nes žmogus dažniausiai viską perleidžia per save, savo patirtį, išgyvenimus, supratimą.

REKLAMA

Kokia moteris jums atrodo ideali?

Man patinka nepriklausomos ir savarankiškos moterys, nelaukiančios dovanų už gražias akis. Mėgstu, kai žmonės dirba, tobulėja. Manau, kad ir vyrui įdomiau bendrauti su savarankiška moterimi nei su tokia, kuriai rūpi vien manikiūras ir šukuosena.

Man patinka, kai žmonės daug kuo domisi ir pasižymi plačiu vidiniu pasauliu bei požiūriu. Pavyzdžiui, namų šeimininkė nepatenka į mano idealios moters sąvoką.

Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)Natalie Shau darbai (nuotr. Gamintojo)

Kokios žmonių savybės nepriimtinos?

Nemėgstu godumo ir aklo egocentrizmo. Kai žmonės nieko daugiau nemato, išskyrus save, ir nenori nieko, tik tenkinti savo įgeidžius. Taip pat mane skaudina žiaurus elgesys su žmonėmis ir gyvūnais.

REKLAMA

Kaip apibūdintumėte save?

Sunku kalbėti apie save. Esu užsispyrusi. Jeigu išsikeliu tikslą, jo atkakliai siekiu ir daug dirbu. Esu atvira ir mėgstu bendrauti su žmonėmis, kurie atviri su manimi. Nenoriu parodyti daugiau nei esu. Nemėgstu žmonių, kurie giriasi, todėl pati nesiafišuoju, nesireklamuoju ir nesigiriu.

Kaip manote, kodėl Lietuvoje esate mažiau žinoma nei užsienyje?

Kurį laiką gyvenau Londone, paskui Graikijoje. Lietuvoje ne tiek daug ir buvau. Nesistengiu per žiniasklaidą tapti žinoma, interviu duodu nedažnai. Mane susiranda tie, kurie ieško. Reklamuotis nelabai noriu.

Esate apkeliavusi daug pasaulio. Planuojate likti Lietuvoje ar rinksitės kitas šalis?

Nemanau, kad Lietuvoje galėčiau gyventi nuolat. Čia šalta ir per mažai erdvės pasireikšti. Mane traukia Pietų Prancūzija, Ispanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų