REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltuoju metų laiku metų daugelis Lietuvos gyventojų svarsto sudėtingą dilemą: kaip išgyventi šildymo sezoną? Į kiekvieną šilumos kainų šuolį reaguojama labai skaudžiai, nes žmonės žino - už šildymą sumokėti vis tiek privalės. Vadinasi, turės atsisakyti ko nors kito: sumažinti išlaidas maistui, drabužiams, net vaistams.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvenu Druskininkuose, kur šildymo kainos yra vienos didžiausių visoje Lietuvoje (šiuo metu – 32,65 ct/kWh su PVM). Diena iš dienos matau, kaip sunkiai verčiasi gyventojai, kad tik padengtų sąskaitas už šildymą. Ieškodama išeities, bandžiau rasti gerą pavyzdį, kuriuo reikėtų sekti ir Druskininkams, norint tinkamai sureguliuoti šildymo kainas. Buvau girdėjusi, kad Vilniaus rajono savivaldybė dirba ekonomiškai, todėl nusprendžiau plačiau pasidomėti šios savivaldybės vykdoma šilumos kainų politika. Todėl apsilankiau internetiniame puslapyje:  http://www.vilniaus-r.lt/. Susipažinusi su čia pateikta informacija įsitikinau, kad iš Vilniaus rajono savivaldybės veiklos yra ko pasimokyti ir kitoms Lietuvos savivaldybėms. O ypač toms, kurios turi įsisenėjusių problemų ir niekaip negali jų įveikti.

REKLAMA

Vilniaus rajono savivaldybės gyventojai už šildymą moka vos 21 ct/kWh su PVM. Tai – viena mažiausių kainų už šildymą Lietuvoje. Palyginimui galima paminėti, kad štai Vilniaus miesto gyventojams už šildymą tenka pakloti jau ženkliai didesnę kainą - 28,72 ct/kWh su PVM.

Be abejonės, pigus šildymas – tai įrodymas, kad Vilniaus rajono savivaldybė puikiai išsprendžia jai pavestus uždavinius. Minėtojo rajono savivaldybės Tarybos narių sąžiningas darbas bei noras padėti žmonėms formuoja itin perspektyvų, naudą gyventojams teikiantį savivaldybės veikos modelį.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia pastebėti, kad Vilniaus rajono savivaldybė imasi efektyvių priemonių, kad sumažintų Vilniaus rajono gyventojų išlaidas reikalingiausioms paslaugoms. Ši savivaldybė subsidijuoja šilumos, vandens kainas, be to, atleidžia nuo žemės mokesčių ūkininkus, turinčius iki 9 hektarų žemės. Per trejus metus minėtųjų subsidijų dėka Vilniaus rajono gyventojai sutaupė net 14 mln. litų.

Deja, neaišku, ar ilgai dar šios ženkliai sumažėjusios išlaidos teiks džiaugsmą sunkmečio nukamuotiems žmonėms. Vyriausybės atstovas š.m. gruodžio 8 d. oficialiu teikimu pareikalavo Vilniaus rajono savivaldybės atšaukti gyventojams palankų Tarybos sprendimą panaikinant juo įtvirtintas lengvatas. Dėl šios priežasties Vilniaus rajono savivaldybės gyventojai išgyvena nuolatinę įtampą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės nerimauja, nes žino, kad gali nebetekti galimybės taupyti savo lėšų. Tie pinigai, kuriuos gyventojai sutaupydavo savivaldybės skiriamų subsidijų dėka, daugeliui padėjo gelbėtis nuo skurdo, kovoti su ekonomine krize. Sutaupytus pinigus žmonės skyrė maistui, vaistams, savo šeimų reikmėms. Vadinasi, dėl savivaldybės teikiamų subsidijų buvo užtikrintos geresnės sąlygos augti vaikams, o suaugusiems žmonėms - išlikti sveikiems ir darbingiems. Deja, gali atsitikti taip, kad Vyriausybės atstovo reikalavimu panaikinus subsidijas, aukštos šildymo kainos ištuštins žmonių kišenes, palauš jų sveikata ir gerovę. Juk trūkstant finansinių lėšų tampa neįmanoma patenkinti net gyvybiškai svarbių žmogaus poreikių.

REKLAMA

Išties nesuprantama, kodėl norima panaikinti gyventojams teikiamas lengvatas, kurios užtikrino finansinį saugumą ir stabilumą. Negana to, tuo pačiu bus griaunamas puikus Vilniaus rajono savivaldybės darbo modelis ir niekais paverčiamos Tarybos narių pastangos dėl gyventojų gerovės.

Nereikėtų pamiršti, kad Vilniaus rajono savivaldybė metai iš metų kloja tvirtus pamatus gyventojų gerovės augimui, gina, užtikrina ir saugo jų interesus. Pagalba ir nauda žmonėms yra tas principas, kuriuo minėtoji savivaldybė grindžia visą savo veiklą. Vilniaus rajono savivaldybė siekia, kad gyventojai turėtų darbo, gautų stabilias pajamas bei būtų sveiki. Šiems tikslams įgyvendinti per pastaruosius 7 – 8 metus Vilniaus rajone atidaryti keturi nauji darželiai, dvi ligoninės, trys socialiniais reikalais besirūpinančios įstaigos, o susisiekimo pagerinimui įsteigtas modernus autobusų parkas. Svarbu paminėti, kad net ir po tokių didelių investicijų Vilniaus rajono savivaldybė, kitaip nei kitos Lietuvos savivaldybės, neturi skolų.

REKLAMA

Vilniaus rajono savivaldybės veikla pasitiki gyventojai, kurie žino, kad ši arčiausiai esanti valdžia tinkamiausiai rūpinasi jų interesais. Juk padėti žmonėms įveikti sunkumus, ypač finansinius – iššūkis, su kuriuos susidoroja ne visos savivaldybės. Neveltui, pati gyvendama Druskininkuose, kur šildymo kainos yra aukštos, kaip geros praktikos pavyzdžiu domėjausi Vilniaus rajono savivaldybe. Išties atrodo absurdiška,  kad niekam neužkliūva tai,  jog kai kur Lietuvoje už šildymą mokama tiek daug.

Jokiu būdu nereikėtų pamiršti, kad mūsų šalyje yra daug savivaldybių, kuriose gyventojai, gavę sąskaitas už šildymą, lieka tuščiomis kišenėmis. Tad kodėl niekam neatrodo keistas šitoks plėšikavimas? Juk reaguoti reikia į žmonių skurdinimo, o ne į jų pinigų taupymo planą.

Gintarė Pugačiauskaitė,

Druskininkai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų