REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiemuose ir gatvėse pokšinčios petardos primena, kad iki didžiųjų švenčių skaičiuojamos paskutinės dienos. Jau dabar kone kiekviename prekybos centre galima įsigyti pirotechnikos prekių.

REKLAMA
REKLAMA

Drumsčia ramybę

Nors vaikams iki keturiolikos metų šių priemonių įsigyti draudžiama, būtent jie „bombioškes“ drąsiai sprogdina kiemuose ir laiptinėse. Savivaldybė yra priėmusi nutarimą, kad sprogdinti petardas ir leisti fejerverkus galima tik dvi dienas per metus – gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją, o su Savivaldybės leidimu – ir per asmenines ar kitas šventes. Tačiau šio nutarimo nedaug kas paiso.

REKLAMA

Kaip pasakojo Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Licencijavimo poskyrio viršininkas Jevgenijus Piskunovas, dėl netinkamo ar chuliganiško elgesio su pirotechnikos priemonėmis dažniausiai susiduriama prieš ir po didžiųjų žiemos švenčių.

„Prieššventinį laikotarpį beveik kasdien sulaukiame prašymų išduoti leidimą prekiauti pirotechnikos priemonėmis. Pernai norinčiųjų prekiauti buvo 44, o iki šios dienos jau išduotas 61 leidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar leidimai išduodami penkeriems metams. Panevėžyje yra bene penkios įmonės, visus metus prekiaujančios pirotechnikos gaminiais, kitoms tai – sezoninis verslas“, – kalbėjo J. Piskunovas.

J. Piskunovas atkreipė dėmesį, kad gyventojai pirotechnikos priemones vis dar perka ne specializuotose parduotuvėse, o turguose ar kitose vietose, kur prekiaujama nelegaliai. Prieš didžiąsias šventes policijos pareigūnai dirba įvairų prevencinį darbą – siekiama, kad į rinką nepatektų nesaugūs produktai, tačiau nepilnamečių rankose vis dar atsiranda pirotechnikos prekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pernai už nelegalią veiklą niekas nebuvo baustas. Džiugu, kad patys gyventojai, pastebėję prekiaujančiuosius nelegaliai, informuoja policijos pareigūnus. Vykdome ir prevencines priemones, bet patys girdime ir matome, kad vaikai sprogdina petardas. Gal įsigyja nelegaliai, o gal nuperka suaugusieji, sunku atsakyti“, – kalbėjo J. Piskunovas.

Jis informavo, kad už neteisėtą pirotechnikos priemonių importą, gabenimą, įvežimą, laikymą ar pardavimą skiriama nuo 200 iki 400 litų bauda. Antrą kartą nusižengus bauda siekia iki 1000 litų ir konfiskuojamos pirotechnikos priemonės.

REKLAMA

Bumas paskutinėmis dienomis

Pirotechnikos priemonėmis prekiaujančios įmonės klientų antplūdžio teigia nepajutusios, o pagyvėjimo laukiančios paskutinėmis metų dienomis.

„Kol kas silpnokai vyksta prekyba. Kaip dovanas, šventiniam stalui maistą, taip ir fejerverkus ar petardas mūsų žmonės perka paskutinėmis minutėmis. Pastebima ir tendencija, kad dabar klientai pradėjo vertinti saugumą ir renkasi brangesnes, bet gražesnes, efektyvesnes pirotechnines priemones.

Prieš dešimtmetį daugiausia pirkdavo smulkesnes, garsiai pokšinčias petardas, o dabar jų perka mažiau, tačiau brangesnes, dažniausiai gražius saliutus“, – „Sekundei“ pasakojo „Hestia Baltic“ Panevėžio padalinio vadovė Daiva Grauslienė.

Anot jos, šiemet tikimasi parduoti panašiai kaip ir pernai.

REKLAMA

Sunku sugauti

Medikai su nerimu laukia artėjančių švenčių, kai, netinkamai naudojant pirotechnikos priemones, padaugėja susižalojusiųjų.  Nors kone per kiekvieną Naujųjų metų šventę būna gaisrų ar sunkių kūno sužalojimų, kuriuos dažniausiai sukelia savadarbių sprogmenų sprogimai, situacija išlieka panaši.

Savadarbių petardų gamintojai dažniausiai pagaunami tik įvykus nelaimei, o apie nepilnamečius, kiemuose ar prie mokyklų pykšinčius petardomis, praneša ir patys gyventojai, bet kol nuvyksta atitinkamų institucijų atstovai, sprogdintojų ir pėdos jau būna ataušusios.

„Dažniausiai petardos pykši vakarais, o mūsų darbo laikas tik iki 19 val., paskui prižiūri policija. Sulaukę gyventojų skambučių, kad vaikai sprogdina petardas, ir nuvykę mūsų specialistai paprastai nieko neberanda: šauna ir išsilaksto į visas puses“, – „Sekundei“ teigė  Normundas Šarkanas, Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėjas.

Lina DRANSEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų