REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais laikais yra sudėtinga būti oligarchu Rusijoje ir dar sudėtingiau yra būti oligarchu, turinčiu žiniasklaidos imperiją, rašo „Financial Times“ tinklaraštininkas Neilas Bucley.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos milijardierius, metalų magnatas Ališeris Usmanovas neseniai nubrėžė liniją, žyminčią kaip toli galima nueiti prisijungus prie žmonių masės, kuri praėjusią savaitę išėjo į gatves protestuodami prieš suklastotus parlamento rinkimus. Jis atleido du vyriausiuosius „Kommersant“ leidyklos vadovus po to, kai savaitinis žurnalas „Kommerstan-Vlast“ išspausdino nuotrauką, kurioje matomas balsavimo lapelis, o ant jo – V. Putinui skirtas nešvankus užrašas.

REKLAMA

Tinklapiui gazeta.ru, kuris taip pat priklauso jam, A. Usmanovas teigė, kad išspausdinta nuotrauka yra „beveik smulkus chuliganizmas“. Tuomet darbo neteko žurnalo redaktorius Maksimas Kovalskis ir valdančios įmonės „Kommersant Holding“ generalinis direktorius Andrejus Galijevas.

„Nesikišimas į „Kommersant“ redaktorių politiką vis dar išlieka mano principu, tačiau šiuo atveju buvo pažeistos moralinės ir etinės normos“, - vėliau išplatintamame pranešime teigė A. Usmanovas.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra aišku, ar atleidimus paskatino Kremlius, kaip tai tvirtina M. Kovalskis, ar tai gynybinė oligarcho savicenzūra gali būti laikoma bandymu suartėti su aukščiausiais valdžios atstovais.

Trys pagrindinės Rusijos valstybės valdomos televizijos savaitgalį nustebino visus, kai parodė reportažus iš šeštadienį Maskvoje vykusių demonstracijų, kurių metu, nepatvirtintais duomenimis, dalyvavo per 50 tūkst. žmonių. Tačiau visuose reportažuose buvo siekiama parodyti protestuotojus be prieš V. Putiną nukreiptų šūkių.

Rusijos valdžia turi daugybę būdų kaip nubausti oligarchus, kurie, anot jų, peržengė leistiną ribą – pirmosios V. Putino prezidento kadencijos metais tai patyrė Michailas Chodorkovskis, Borisas Berezovksis bei Vladimiras Gusinskis. Todėl kitam Rusijos magnatui M. Prochorovui šiuo metu pagrindinė užduotis yra surinkti 2 milijonus parašų, kurių reikia norint iškelti nepriklausomą kandidatą.

2008 metais prieš Dmitrijų Medvedevą į dvikovą stojęs Michailas Kasjanovas pamatė, kad parašų rinkimas nėra vienintelė kliūtis, vėliau laukia dar didesnis iššūkis – parašus turi patvirtinti Rusijos rinkimų komisija. Jei M. Prochorovui pavyks tai pasiekti, gali kilti įtarimų, kad jį remia aukšto lygio valdžios atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų