REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metai vėl baigia sukti didįjį dvylikos mėnesių ratą ir atveria duris didžiosioms šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Šių švenčių spindesys ir jaukumas neįsivaizduojamas be papuoštos mišku kvepiančios eglutės ar eglės šakos.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtus tūkstančių eglučių kalėdinėms šventėms kasmet išaugina miškininkai, deja, ne kiekvienas gali ją įsigyti, be to, daugeliui nėra ir būtina – pakanka vis plačiau populiarėjančios ir tausojančios gamtą eglės šakos. Iš eglišakių galima sukurti išradingas puokštes bei menines kompozicijas, tinkančias ir Kalėdų stalui, ir kambario erdvei.

REKLAMA

Šiemet jau trečius metus iš eilės miškininkai Lietuvos žmonėms dovanos tūkstančius eglės šakų. Tai daugelį išvaduos nuo rūpesčių, kaip tinkamai papuošti namus bei sutaupyti sunkiu laikotarpiu, o kartu prisidėti prie kilnios misijos – sumažinti neleistiną brovimąsi į miškus ir slapčiomis nukirsti jau ūgtelėjusią gražią žaliaskarę.

Prieš didžiąsias šventes Aplinkos ministerija ir Generalinė miškų urėdija (GMU) rengia jau tradicine tapusią akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kurios metu eglių šakas žmonėms dovanos visos 42 šalies miškų urėdijos apie 130 vietų. Pernai rekordinio masto renginyje gyventojams buvo išdalinta net 100 tūkstančių eglišakių, o šiemet planuojama dovanoti dar didesnį kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Eglučių šakų dovanojimo akcija Lietuvos miestų ir miestelių aikštėse vyks gruodžio 21 d. nuo 14 val. Jai urėdijos atsakingai ruošiasi – rūpinasi atvežimo reikalais bei žmonių saugumo užtikrinimu dalybų metu, renkasi šakas, juk šakos turi būti tvarkingai surinktos kirtimų valksmuose.

Šiemet akcijoje bus ir naujų akcentų. Šakų bus gausiau atvežta į didžiuosius miestus, kur jos tiesiog išgraibstomos. Čia šakos bus dalijamos ir didesniame skaičiuje vietų.

„Daugiau miškų urėdijų atveš eglišakių į Klaipėdą, Panevėžį, kitus miestus. Sostinės gyventojams jas dovanoja trys urėdijos, kurios sutelks daugiau pajėgų“, – sakė generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, miškininkai stengsis, kad kuo daugiau žmonių į savo namus parsineštų dovanotą kalėdinę šaką, kuri kvepia mišku kaip ir eglutė.

„Tokia dovana turi tris pagrindinius tikslus: socialinį, kuriuo suteikiame žmonėms galimybę ir sunkmečio metu džiaugtis pagrindiniu kalėdiniu simboliu, antra – tausojame gamtą, trečia – prisidedame prie auklėjamosios funkcijos. Ja skatiname jaunimo ir suaugusiųjų kūrybiškumą, galimybes tapti namų dizaineriais, pagalvoti, kaip padaryti, kad kybanti, paguldyta ar kitaip įkomponuota eglės šaka suteiktų ypatingo jaukumo ir džiaugsmo“, – teigia generalinis miškų urėdas.

REKLAMA

Prieš Kalėdas miško apsauga, kaip ir kasmet, bus  ypač sustiprinta. Šakų dovanojimo akcija taip pat efektyvus būdas kovoti su savavaliautojais, kurie neteisėtai kerta eglutes.

Kaip ir pernai, akcija Vilniuje vyks Katedros, Rotušės ir Europos aikštėse, Kaune – Kauno Rotušės aikštėje, prie Kauno rajono savivaldybės, Klaipėdoje  – Teatro aikštėje, Šiauliuose – centrinėje miesto aikštėje, prie Šiaulių kolegijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų