REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad ir ką rekomenduotų patarlės, ant to paties grėblio tikrai lipama, o kai kuriems ten net ir patinka. Štai penkioliktoji Vyriausybė, savo veiklą pradėjusi nuo naktinės mokesčių ir pensijų deformos, kadencijos pabaigą ketina pažymėti tokiu pačiu „žygdarbiu“ prieš Lietuvos žmones. Kai prieš trejus metus valdžia pakėlė ir sujaukė mokesčius, dar buvo galima patikėti, kad per skubėjimą įvyko klaida. Juolab kad už naktinius sprendimus gauta tikrai daug pylos, daug nepasitikėjimo valdančia koalicija. Kai buvo pradėtos taisyti naktinės deformos klaidos, dar buvo viltis, kad ant šio grėbio valdžia nebelips.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, Kalėdoms ir vėl žadami nauji mokesčiai. Nors vadinami prabangos, jie kėsinasi į kasdienes eilinio žmogaus pajamas, ir į turtą, įsigytą iš jau apmokestintų pajamų. Kad mokesčių didinimą palaiko opozicijos atstovai, nenuostabu – juk jiems kuo daugiau „prisidirbs“ šioji Vyriausybė, tuo daugiau šansų patekti į Seimą kitais metais. Tačiau tai, kad kalėdinę „dovanėlę“ laimina ir valdančiosios koalicijos didieji partneriai, galima paaiškinti tik tuo, kad jiems patinka grėblio koto smūgis į kaktą.

REKLAMA

Smūgis garantuotas, kaip bežiūrėtum į naujus mokesčius. Jei prabangos mokesčiai įvedami tik mažam mokėtojų ratui, vadinasi, jais biudžetų skylės neuždengsi. Tai reiškia, kad vis viena reikės karpyti išlaidas arba daugiau ir brangiau skolintis. Analogiškai su pervedimų į žmonių asmenines sąskaitas pensijų fonduose sustabdymu. Tai jau buvo padaryta net du kartus, tačiau vis viena reikėjo mažinti pensijas ir kitas socialines išmokas, o „Sodroje“ pajamos ir išmokos vis dar nesusieina per du milijardus. Tie 400 milijonų litų, skirtų žmonių kaupimui, „Sodrai“ tik lengvas kompresas, o milijonui kaupiančių žmonių – netesėti pažadai atkurti pervedimus, tikra pinigų ir gyvenimo planų vagystė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei prabangos mokesčiai bus platūs, dideli ir juos turės mokėti visi palūkanų gavėjai, ne benamiai ir turintys automobilį, vadinasi žmonių kišenės bus stipriai patuštintos, ir tai bus tikrai toli nuo deklaruojamos prabangos. Galima sakyti, kad visi trys milijonai Lietuvos gyventojų bus vienaip ar kitaip naujų mokesčių paliesti, ir ne po vieną kartą. Siūlomi mokesčiai ne vien savo dydžiu yra kenksmingi, bet ir tuo, kad formuos naują požiūrį į gyvenimą apskritai.

Kokią žinutę žmonėms siunčia siūlomas turto ir automobilių apmokestinimas? Ogi kad eik žmogau ir išleisk viską ką uždirbi, leisk pramogoms bent linksma bus. Ir jokiu būdu nepirk saugaus automobilio, ir neieškok geresnių namų, ir santaupų neturėk, nes už visa tai turėsi mokėti valdžiai, kasmet, net jei neturėsi darbo ir pajamų. Valdžia štai ketina kirpti ir pensijų kaupimą, propaguodama vienadienės plaštakės gyvenimo stilių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Argumentas, kuriuo valdžia grindžia naujus mokesčius, apskritai yra už kritikos ribų. Nesitikima pajamų, net nenorima reguliuoti žmonių gyvenimo būdo ir apsaugoti juos nuo žalingų įpročių.  Ne, šiais sprendimais siekiama „pamaitinti“ žemiausius žmogiškuosius jausmus – pavydą. Atrodo Dekalogo priesakai nevogti, negeisti svetimo turto seimūnams yra svetimi ir negirdėti, ir neverti skatinimo bei puoselėjimo. Jiems verčiau skatinti pavydą ir kerštą, atėmimą ir nusavinimą iš tų, kurie stengėsi ir dirbo, taupė, nešė ir dėjo po kruopelę į savo šeimos aruodą, kurie mokėjo mokesčius, ir kurie tarp savo artimųjų vykdė visą „socialinę rūpybą“, nuimdami naštą nuo visų mokesčių mokėtojų pečių. Ar mūsų Seime matyti tik tai, kad prakusti žmogus gali tik vogdamas, ir imdamas kyšius, ir todėl turto mokestis, kuriuo bus apmokestintas ir neteisėtai įgytas turtas atstatys teisingumą?

REKLAMA

Keistas ir nepaaiškinamas procesas vyksta, kartojasi 2008 m. pabaigos naktinis košmaras. Blogiausia, kad nesapnuojame, ir mokesčių kėlimo pasekmes puikiai žinome. Valstybės finansinė padėtis nėra gera, tačiau prisimenant praėjusią pamoką, kone 26 proc. sunkios ekonomikos padėties lėmė būtent valdžios sprendimai.

Valdžia šiandien naudojasi tuo, kad pripratino žmones būti kariamais, kad šie iškentės ir dar vieną valdžios pasityčiojimą, kaip tai vyksta štai ir Rusijoj, tik kitais metodais. Belieka palinkėti žmonėms atsitokėti, ir per kitus rinkimus labai pasistengti išvalyti Seimą nuo atvirų ir užsislaptinusių populistų. Nes kitaip vargas, tau, Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų