REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lyginant su praėjusiais metais Biržų rajono savivaldybėje pastebimas priemokų administracijos darbuotojams augimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ką slepia neaiški pinigų dalijimo sistema?

Šių metų birželio 11 dieną Biržų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba pateikė pastebėjimus bei išvadas apie 2010 metų biudžeto naudojimą.

REKLAMA

Triukšmingai aptarinėta tik ta patikrinimo akto dalis, kurioje buvo išdėstyti faktai apie Sporto mokyklą.

Tyliai ramiai praėjo itin svarbi dokumento dalis, kurioje užfiksuotas buvusios valdžios elgesys su savivaldybės biudžeto pinigais. Patikrinimo akto dalį, kurioje kalbama apie tai, kaip administracijos darbuotojams mokėti priedai ir priemokos prie atlyginimų už darbą su investiciniais projektais, įtartinai ramiai priėmė ir teisybės kūjais mojuojanti opozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Nagrinėjant savivaldybės kontrolierės pateiktą medžiagą buvo aišku, kad priedus ir priemokas buvo galima gauti lyg ir už bet ką. Įsakymuose dėl papildomo apmokėjimo – visiškas neapibrėžtumas. Neaišku, ar papildomi darbai, už kuriuos skiriami dideli priedai, neįeina į tiesiogines valdininkų pareigas.

Keisti dalykai ir su terminais. Pasak kontrolierės, nors terminuotos sutartys sudaromos dėl konkrečių investicinių projektų įgyvendinimo, jų laikas nesutampa su projekto užbaigimo laiku. Pavyzdžiui, statybos darbų įgyvendinimas baigiasi rugpjūtį, o terminuotos sutartys, pagal kurias savivaldybininkai gauna papildomą užmokestį, nutraukiamos tik gruodį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomybių atrasta nemažai. Štai Žemės ūkio skyriaus vedėjui skiriama priemoka už tai, kad jis konsultuos Vietos veiklos grupę. Tačiau šios grupės pirmininkas ir konsultantas yra vienas ir tas pats asmuo.

Įdomybių rasta ir Vietinio ūkio skyriaus vedėjo bei specialistų prieduose, ir stadiono statybą prižiūrėjusio Kultūros ir sporto skyriaus specialisto darbo apmokėjime.

Neatitikimų ir neaiškumų tiek daug, jog kai kam galėjo šiauštis plaukai, supratus, kaip dalijami biudžeto pinigai.

Kai kurių priedais „apaugintų" specialistų darbo rezultatai pradeda ryškėti ne tik visiško aplaidumo, bet ir galimo nusikalstamumo fone.

REKLAMA

Ar kai kurie veikėjai gaus pelnytas drausmines nuobaudas, paaiškės netrukus.

Kelia nerimą klausimas, ar dabartiniai savivaldybės vadovai pasimokė iš pirmtakų ir nepaveldėjo noro „būti geriems su žmonėmis„ bei neperėmė priemokų bei priedų skirstymo „drumzliname vandenyje“ praktikos.

Visa tai paaiškės po 2011 metų biudžeto kontrolierių patikrinimo.

Dabar pateikiame savivaldybės duomenis, rodančius, kad priemokų mokėjimas nemažėja.

Informacija palyginimui

Redakcijos prašymu Biržų rajono savivaldybė pateikė duomenis apie 2011 metų 3 ketvirtį išmokėtus priedus už darbo stažą, kvalifikacinę klasę bei priemokas už papildomus darbus, užduotis.

REKLAMA

Iš viso 2011 metų 3 ketvirtį savivaldybės administracijai išmokėta 21929,35 Lt priedų už darbo valstybės tarnyboje stažą. 2010 metais šios rūšies priedų išmokėta 21757,88 Lt. Padidėjimas – 171,47 lt.

Už turimą kvalifikacinę klasę per 3 ketvirtį valdininkams išmokėta 31175 Lt (praėjusiais metais – 28851,72 Lt). Padidėjimas – 2323,66 Lt.

Priemokų savivaldybės darbuotojai per šių metų 3 ketvirtį gavo 42417,07 Lt (2010 metais – 40242,01 Lt). Augimas – 2175,06 Lt.

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Džėja teigia, kad priemokos mokamos tik už darbą su Europos Sąjungos lėšomis remiamais investiciniais projektais.

Kaip bus vertinami išaiškėję kai kurių „barbių devyndarbių“ specialistų projektinės „veiklos“ faktai, turėtų paaiškėti netrukus.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų