REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijoje nuteistas teroristinės sektos narys

Teroristinės „Aum Shinrikyo“ sektos nariui Seičiui Endo paskelbtas mirties nuosprendis. Tai tryliktas tokia bausme nuteistas nusikaltėlis, dalyvavęs teroro akte, surengtame Tokijo metropolitene.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Seitis Endo (51 m.) 1995 metų kovo 20-ąją Tokijo metropolitene organizavo nervų sistemą paralyžiuojančių zarino dujų ataką, ir atmetė jo prašymą sušvelninti bausmę. Šis nuosprendis yra galutinis ir pabaigia 16 metų trukusį teismų procesą.

REKLAMA

Tyrėjai nustatė, kad S. Endo buvo pagrindinis zarino bombų gamintojas. Vėliau jos buvo išdėliotos net 16 metro stočių.

„S. Endo puikiai išmanė chemiją ir žinojo, kaip pagaminti zariną, kuris vėliau buvo panaudotas vykdant teroro aktą, – konstatuojama Aukščiausiojo Teismo nutartyje. – Jo vaidmuo šioje tragedijoje labai svarbus. Nukentėjusieji iki šiol jaučia dujų atakos pasekmes, o žuvusiųjų šeimos iki šiol negali susitaikyti su artimųjų netektimis“.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, jog per 1995 metais Tokijo metropolitene įvykdytą teroro aktą žuvo 27 žmonės, o tūkstančiai patyrė įvairius sužalojimus. Ant „Aum Shinrikyo“ sektos narių sąžinės guli ir dar vienas teroro aktas, įvykdytas 1994 metais birželio 27-ąją Honsiu salos Nagano prefektūroje. Tą kartą nuo dujų atakos žuvo 8 žmonės.

Už Tokijo metropolitene įvykdytus teroro aktus kaltinimai buvo pateikti 189 „Aum Shinrikyo“ sektos nariams. Iš jų 13 (tarp jų – S. Endo ir pats sektos įkūrėjas Šoko Asaharas (tikras vardas ir pavardė – Čizuo Macumoto) buvo nubausti mirties bausmėmis. Sektos nariai kaltinami teroro aktais siekiant nuversti valdžią, žmogžudystėmis, neteisėtu ginklų laikymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonijos specialiosios tarnybos atidžiai stebi „Aum Shinrikyo“ sektos, kuri dabar pakeitusi pavadinimą į „Aleph“, veiklą. Japonų spauda praneša, jog prieš gerą dešimtmetį šiai sektai priklausė daugiau kaip 10 000 narių, o šiuo metu jų belikę apie 1300.

„Aum Shinrikyo“ (tai reikštų „kelias į tikrąjį energijos pažinimą“) – 1987 metais Š. Asaharo įkurta sekta, kurios tikėjimo nuostatos sudarytos iš jogos interpretacijų su budizmo, krikščionybės ir netgi Nostradamo pranašysčių papildymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų