REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas turtingiausių Rusijos žmonių ir JAV krepšinio klubo „New Jersey Nets“ savininkas Michailas Prochorovas pareiškė, kad sieks Rusijos prezidento posto. Toks milijardieriaus sprendimas sukėlė tikrą diskusijų audrą. Atsirado nuomonių, kad Prochorovas meta iššūkį Vladimirui Putinui, nes siekia šiam atkeršyti. Kas yra M. Prochorovas? Kodėl jam reikėtų keršyti V. Putinui? Kodėl jis priėmė sprendimą siekti prezidento posto šalyje, kur režimui bandantys pasipriešinti oligarchai ilgam laikui uždaromi į kalėjimą?

REKLAMA
REKLAMA

Vienas turtingiausių

Michailas Prochorovas gimė 1965 metais Maskvoje. Baigė Maskvos Finansų Institutą. Išgarsėjęs tauriųjų metalų sektoriuje M. Prochorovas – buvęs investicijų fondo „ONEXIM Group“ prezidentas ir aukso gavybos bendrovės „Polius Zoloto“ generalinis direktorius, kontrolinių akcijų paketų didžiausiose Rusijos žaliavų ir energetikos įmonėse savininkas. Anksčiau Prochorovas taip pat vadovavo „Norilsk Nikel“ kompanijai, kai pastaroji tapo didžiausiu pasaulyje nikelio ir paladžio gamintoja. 2010 metais įsigijo NBA krepšinio klubą „New Jersey Nets“. 2011 metais Prochorovas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, užėmė trečią vietą tarp Rusijos turtuolių ir 23 vietą visame pasaulyje – jo turtas siekia 18 milijardų JAV dolerių.

REKLAMA

M. Prochorovas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)M. Prochorovas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Šių metų birželį Prochorovas pasitraukė iš užimamų pareigų minėtose kompanijose ir paskelbė, kad nuo šiol dalyvaus Rusijos politikoje. Prochorovas pareiškė, kad jis sieks ministro pirmininko posto „Teisingo reikalo“ partijos sąraše. Tarp jo pasiūlymų – siekis, kad Rusija įsivestų eurą. Vis dėlto „Teisingas reikalas“ greitu metu sukilo prieš Prochorovą – teigiama, kad dėl Kremliaus įsakymo (daugelis kritikuoja šia partiją dėl to, kad ji yra proputiniškas marionečių partija).

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad dabar Prochorovas siekia išnaudoti susidariusią Rusijoje situaciją, kad atkeršytų Vladimirui Putinui – tai buvo vienos iš pirmųjų žiniasklaidos reakcijų. Tačiau, atslūgus emocijoms, pasirodė ir alternatyvių versijų. Jas paskatino prisiminimai apie kitus Rusijos oligarchus, kurie siekė pradėti politinę karjerą. Vienas iš tokių žmonių – mums puikiai pažįstamas dar vienas Michailas – Chodorkovskis.

Pastarojo politinės ambicijos baigėsi turto konfiskavimu ir įkalinimu ilgiems metams. V. Putinas visiems oligarchams, kvestionuojantiems jo galią, pasiuntė konrektų ir aiškų signalą. Nuo tos akimirkos šiame fronte nebuvo nieko naujo. Iki šios akimirkos. Prochorovo sprendimas nustebino. Kodėl milijardierius imtųsi tokios rizikingos veiklos – mesti iššūkį pačiam Putinui?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl?

Kiek netikėtas Rusijos milijardieriaus M. Prochorovo sprendimas siekti prezidento posto pagimdė ir nemenką spekuliacijų bangą. Juk toks sprendimas buvo priimtas būtent daugiatūkstantinių protestų prieš V. Putiną metu. Kai kurie ekspertai spėja, kad Prochorovas rinkimuose dalyvaus paties Kremliaus paliepimu. Viskas turėtų paaiškėti jau greitai, kai bus paskelbta, ar Prochorovas įregistruojamas kandidatu į prezidentas. Juk iki šiol nei vienam iš opozicijos narių nepavykdavo pereiti registracijos etapo be Kremliaus valdžios pritarimo.

REKLAMA

Spaudos konferencijos metu Prochorovas pareiškė, kad visi turbūt prisimena, kaip Kremlius pašalino jį iš „Teisingo reikalo“ partijos, ir jam nepavyko padaryti to, ką jis planavo. Tačiau, kaip teigia Prochorovas, jis nėra įpratęs sustoti pusiaukelėje. Toks pasisakymų tonas liudija apie pasirinktą griežtą toną Kremliaus režimo atžvilgiu.

Tačiau pirmosios alternatyvios versijos apie Prochorovo ir Kremliaus sąjungą buvo pateiktos beveik iš karto po milijardieriaus pareiškimo. Opozicijos atstovai Borisas nemcovas ir Vladimiras Rižkovas suskubo patikinti, kad tokį Prochorovo žingsnį padiktavo valdžia, o konkrečiau – įvyko susitarimas su pačiu Putinu. Pagal Kremliaus projektą, Putino režimas turi būti išsaugotas, Prochorovui savo asmeniu akumuliavus visų kitų opozicijos atstovų potencialius balsus.

REKLAMA

M. Prochorovas (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)M. Prochorovas (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Nepriklausomas politologas Stanislavas Belkovskis Prochorovo sprendimą pavadino visišku blefu. Pasak Belkovskio, realus milijardieriaus tikslas – tapti Rusijos ministru pirmininku prie prezidento Putino. Beje, Prochorovas anksčiau apie tai netgi ir pats yra pareiškęs. Kiti analitikai palaiko tokią poziciją, teigdami, kad Dmitrijus Medvedevas turbūt neišbus jam žadėtame premjero poste itin ilgai. Po nelabai sėkmingų rinkimų „Vieningai Rusijai“ Putinas Medvedevą paprasčiausiai gali paversti atpirkimo ožiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremliui reikalinga alternatyva, žmogus, kuris atimtų balsus iš kitų kandidatų, potencialių Putino konkurentų. Tokiai nuomonei pritaria ir daugybė Rusijos interneto vartotojų. Po Prochorovo pareiškimo pasipylė komentarai: „Jie viską surežisavo“. Pažymima, kad neatsitiktinai buvo pasirinkta būtent ši akimirka, kai vis dar neatslūgsta aistros po Dūmos rinkimų.

Įtarimus sukelia ir tai, kad vos prieš kelias dienas, gruodžio 8 dieną, Prochorovas, komentuodamas įvykius Rusijoje, užsistojo Putiną. Jis pareiškė, kad alternatyvos Putinui šiuo metu paprasčiausiai nėra: „Jis vienintelis, kuris nors kažkaip sugeba kontroliuoti šią neefektyvią valstybinę mašiną“.

REKLAMA

Pats Prochorovas patikino, kad savo sprendimo nebuvo aptaręs su niekuo ir „netgi draugų Kremliuje ir Baltuosiuose Rūmuose informavęs nebuvo“. Pasak jo, po pasitraukimo iš „Teisingo reikalo“ partijos jis nebuvo ne karto susitikęs nei su prezidentu, nei su premjeru, nei su prezidenti administracijos vadovu Vladislavu Surkovu.

Tačiau šaltinis, artimas prezidento administracijai, teigia kitaip. Pasak jo, Prochorovo sprendimas Putinui tikrai nebuvo staigmena. Prochorovas kontaktavo tiek su premjeru, tiek ir su juo artimiausia palinka, pavyzdžiui su banko „Rossija“ direktorių tarybos pirmininku Jurijumi Kovalčiuku bei korporacijos „Rostechnologija“ generaliniu direktoriumi Sergejumi Čemežovu.

REKLAMA

Tai yra taktinis sprendimas: reikia sumažinti visuomeninę įtampą, nusilpninti protestus. Kadangi protestuojantieji Maskvoje yra daugiausia vidutiniosios klasės atstovai, jiems Prochorovas gali tapti puikia dėmesį nukreipiančia figūra. Kitaip sunku paaiškinti, kodėl per visus pagrindinius federalinius televizijos kanalus buvo parodyti labai teigiami reportažai apie milijonierių. Tai buvo tie patys kanalai, kurie taip ilgai tylėjo ir nieko nepasakojo apie protestus, kilusius po rinkimų.

Dar vienas ekspertas Michailas Vinogradovas teigia, kad Prochorovas jokiu būdu nebūtų išdrįsęs priimti sprendimą balotiruotis į prezidentus be konsultacijų su Kremliumi. Tokios pačios nuomonės laikosi ir analitikas Borisas Makarenko: „Dabartinėje situacijoje Prochorovas valdžiai yra tarsi gelbėjimosi ratas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios versijos skamba pakankamai įtikinamai. Atsižvelgiant į žinomus precedentus, kai Rusijos oligarchai siekė valdžios, sunku įsivaizduoti, kad M. Prochorovas iš tiesų yra bebaimis romantikas, tikintis, kad gali tapti Rusijos prezidentu.

Taip pat skaitykite:

Rusijos milijardierius M. Prochorovas nusprendė tapti prezidentu ir atkeršyti V. Putinui

Ar M. Prochorovo laukia M. Chodorkovskio likimas?

M. Prochorovas vėl gali tapti „Teisingo reikalo“ partijos vadovu

Rusijos magnatas M. Prochorovas sieks tapti premjeru ir prijungti šalį prie euro zonos

Ar V. Putinas grįš į Rusijos prezidento postą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų