REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai po svarstymo nepritarė Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisoms, kuriomis buvo siūloma įteisinti gerokai mažesnę maksimalią išmoką netekus darbo. Prieš kelerius metus, prasidėjus krizei, riba laikinai buvo  sumažinta  iki 650 Lt,  bet ne sunkmečiu ji  siekė šiek tiek virš tūkstančio litų. Šį kartą buvo siūloma nuo 2012 m. įteisinti, kad nedarbo išmokos ir ateityje būtų sumažintos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Syso, neteisinga iš socialinio draudimo padaryti nedarbo pašalpas. „Kai žmogus, ilgai mokėjęs įmokas, netenka darbo ir vietoje išmokos mes jį įrašome į išlaikytinių sąrašus – blogas dalykas, ir maksimalią išmoką sumažinti iki 660 Lt – tai yra paprasčiausia pašalpa. Tada kyla klausimas, kam tada reikalingas draudimas nuo nedarbo“, – sakė jis.

REKLAMA

Parlamentaras pateikė Estijos  pavyzdį, kuri jo teigimu, padidino išmokas ir pareikalavo mokėti didesnes įmokas. Anot A. Syso, tai buvo padaryta siekiant sustabdyti žmones nuo  emigracijos, nes  „įteisinimas mažų išmokų irgi prisideda prie migracijos“.

Jam pritardamas V. Andriukaitis akcentavo, kad perskirstymas Lietuvoje esąs mažiausias visoje ES. Jo teigimu, „svarstomi dalykai susiję su progresine mokesčių sistema ir reikia padidinti perskirstymą per biudžetą“. Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas akcentavo, kad dirbantysis turi turėti  geresnes sąlygas negu gyvenantis iš išmokų. Jis  pasigedo šaltinio, iš kurio būtų  galima didinti išmokas nedidinant įmokų, nes tai esą sąlygoja einamųjų mokėjimų principas.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekte buvo siūloma nustatyti, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. maksimali nedarbo socialinio draudimo išmoka būtų ne didesnė kaip 45 proc. Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio (apie 669 Lt).

Šiuo metu galiojančiame įstatyme nustatyta, kad pirmus 3 mėnesius mokama visa nedarbo išmoka, likusį laikotarpį – pastovi nedarbo draudimo išmokos dalis ir pusė kintamos nedarbo išmokos dalies. Tačiau nedarbo draudimo išmoka negali būti didesnė kaip 70 proc. paskutinių Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2010 m. sausio 1 d. iki šių metų pabaigos šios nuostatos nebuvo taikomos, nes Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajame įstatyme buvo numatyta, kad nedarbo socialinio draudimo išmoka negali būti didesnė kaip 650 Lt.

Parlamentarai prašė padaryti svarstymo pertrauką, tačiau balsuodami  nusprendė grąžinti įstatymo  projektą tobulinti.

Taip pat nutiko ir su kitu įstatymo projektu.

Svarstydami, ar leisti apskaičiuojant pensijas ir toliau pasirinkti dalį metų iš sovietiniu laikotarpio  sukaupto stažo, ar  skaičiuoti pensiją remiantis  tik uždarbiu po nepriklausomybės atkūrimo,  parlamentarai po svarstymo taip pat nepritarė. Pastarasis projektas  taip pat grąžintas svarstyti.

Dar vieno su  pensijomis  susijusio klausimo parlamentarai svarstyti net nepradėjo – įstrigus dviem pirmiesiems R. J. Dagys iš karto pasiūlė grąžinti jį į Seimo komitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų