REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Viešųjų pirkimų tarnybos prie Ūkio ministerijos vadovo Žydrūno Plytniko elgesio antradienį posėdžiavusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atidėjo sprendimą. Komisija svarsto, ar Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus Žydrūno Plytniko elgesys atitinka Įstatymo nuostatas. Sprendimą VTEK žada skelbti gruodžio 28 d.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Antikorupcijos komisija paprašė įvertinti, ar Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus Žydrūno Plytniko elgesys, nurodytas savaitraščio „Valstiečių laikraštis“ 2011 m. spalio 15 d. publikacijoje „Krištolinis Prezidentės favoritas spėjo prisidirbti“, atitinka Įstatymo reikalavimus. Straipsnyje teigiama, kad Ž. Plytnikas, neturėdamas nustatyta tvarka patvirtinto savo tiesioginio vadovo, t.y. Ūkio ministro leidimo, dėsto Mykolo Romerio universitete, o eidamas Tarnybos direktoriaus pareigas dalyvauja ir nenusišalina nuo šios aukštosios mokyklos vykdomų viešųjų pirkimų vertinimo procedūrų.

REKLAMA

Ūkio ministerijos komisija 2011 metų rugsėjo 19 dieną nutarė rekomenduoti ministrui nebeleisti Ž. Plytnikui dėstyti MRU. Prašymą atleisti iš pareigų universiteto vadovybei jis pateikė tik 2011 metų spalio 13 dieną, kai situacija aktyviai ėmė domėtis „Valstiečio laikraščio“ ir portalo Balsas.lt žurnalistai, kurie klausinėjo apie Ž. Plytniko karjerą minėtoje mokslo įstaigoje bei raštu, laiminančiu šios institucijos sandėrį su bendrove „Vestekspress“. Užklausimus dar spalio 11 dieną pradėjęs gauti valdininkas skubiai pasitraukė iš akademinių pareigų, nors tvirtino laukęs ministro nurodymo tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Pats Ž. Plytnikas neneigia pasirašęs raštą, kuriuo patikino, kad Mykolo Romerio universitetas nepažeidė viešųjų pirkimų taisyklių, be apklausos sudarydamas kelionių pirkimo sutartį su bendrove „Vestekspress“. Tuo metu Ž. Plytnikas dar dirbo universitete dėstytoju. Pats tarnybos vadovas aiškina, kad jo raštas, laiminantis universiteto kelionių pirkimą be apklausos, buvo tik informacinio pobūdžio, tad jis esą nieko nepažeidęs.

Ž. Plytnikas taip pat yra vos per kelis mėnesius baigęs išlyginamąsias studijas šioje mokslo įstaigoje, kurios leidžia jam užimti Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo pareigas, pagal naujo Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus. Šio įstatymo baigiamosios nuostatos, kurias labai palaikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kaip jau pasakojo Balsas.lt, surašytos taip, kad Ž. Plytnikas liktų dirbti institucijos vadovu naujai kadencijai be konkurencijos ir atrankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį žurnalistams Ž. Plytinkas  vėl sakė esąs įsitikinęs, kad jo išvertimu iš posto suinteresuotos tamsios jėgos, kurių įvardinti nepanoro. „Manau, kad VPT tapo tikrai visiškai kitokia tarnyba. Ir daugeliui stojo skersai kelio. Ir todėl rekalinga patraukti tam tikrą vieną ar kitą pareigūną“, - sakė jis.

**********

Portalas Balsas.lt primena, kad VTEK kai kuriais atvejais demonstruoja didelį principingumą ir baudžia valdininkus už nepakankamai uolų pareigų atlikimą arba netikslų interesų deklaravimo supratimą. Pavyzdys – VTEK sprendimas priimtas išnagrinėjusi UAB „Senasis kubilas“ pranešimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo departamento direktoriaus pavaduotojo Juliaus Skestenio veiksmų atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms.

REKLAMA

Komisija 2010 m. gruodžio 17 d padarė išvadą, kad J. Skestenio pasirašytas, jo teigimu, tik „informacinio pobūdžio“ (kaip dabar aiškina Ž. Plytnikas) raštas, nedarantis jokios įtakos Konkurso eigai ir jo rezultatams, vis dėlto yra gana svarbus viešųjų pirkimų procedūros dokumentas. VTEK tuomet paskelbė, kad J. Skestenis nesiėmė visų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme numatytų priemonių interesų konfliktui išvengti ir tokiais savo veiksmais pažeidė įstatymo 3 straipsnio 2 punkto, 11 straipsnio 1 ir 2 dalių bei 6 straipsnio 1 dalies 10 punkto ir 7 straipsnio 2 dalies reikalavimus.

REKLAMA

Ž. Plytniką remia prezidentūra. Jis taip pat buvo laikomas dėl VTEK neigiamos išvados atsistatydinusio ūkio ministro Dainiaus Kreivio bendražygio. Jų šalininkai visuomet aiškino, kad puolimą prieš juos neva užsakė verslo grupuotės, kurios esą nepatenkintos vykdoma viešųjų pirkimų procedūrų skaidrinimo politika. Rengiant paskutines publikacijas Ž. Plytniko aplinka svaidė piktas užuominas, esą puolimą prieš jį organizuojąs jau dabartinis ūkio ministras Rimantas Žylius.

Taip pat skaitykite:

Prezidentūros numylėtinis blaškosi

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų