REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų konservatorių siūlymas balansuojant kitų metų valstybės biudžetą sustabdyti pervedimus į privačius antros pakopos pensijų fondus yra ydingas, antradienį pareiškė Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio rytą kalbėdamas „Žinių radijui“ šalies vadovės atstovas pažymėjo, kad prieš pusmetį sutarta, jog dabartinė pensijų sistema turi miglotą ateitį, o kaip perspektyva matoma kaupiamoji pensija. Dabartine „Sodros“ deficito priežastimi N. Udrėnas įvardino dideles jos išlaidas.

REKLAMA

„Pasiūlymas stabdyti įmokas antros pakopos pensijų fonduose yra ydingas, nes kelia nepasitikėjimą ilgalaikiu valstybės reformų tęstinumu ir nuoseklumu. Taip pat diskriminuoja skirtingas gyventojų kartas. Taigi čia ne išlaidų karpymas. Tai yra perskirstymas didinant santykinę gerovę dabartiniams pensijų gavėjams dirbančiųjų gyventojų sąskaita“, – sakė N. Udrėnas.

Prezidentės patarėjas atkreipė dėmesį, kad vienas iš pagrindinių antros pakopos pensijų fondų saugiklių ir teigiamų dalykų yra tai, jog tai paveldimos lėšos.

REKLAMA
REKLAMA

„Juk kai kurie piliečiai miršta nesulaukę pensinio amžiaus arba sulaukę jo gyvena neilgai. Taigi tos lėšos patektų artimiesiems šeimos nariams“, – pabrėžė jis.

Pagal dabartinę pasaulio akcijų rinkų situaciją, anot N. Udrėno, Lietuvos pensijų fondų rezultatai yra santykinai neblogi. Sumažinus į privačius fondus pervedamas sumas jų valdytojai prarastų galimybę palankiomis sąlygomis įsigyti šiuo metu atpigusių vertybinių popierių.

„Taigi ilgalaikis nuostolis ateities kartoms būtų keliskart didesnis, nes, pagal investavimo teoriją, investavimo siekį užtikrina periodiškumas. (...) Kaip liaudies išmintis sako, negalima sudėti visų kiaušinių į vieną – vien tiktai į valstybinę “Sodros„ sistemą. Reikia balansuoti tarp privataus kaupimo ir valstybinės pensijų sistemos“, – sakė N. Udrėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš konservatorių siūlymų, kaip padengti biudžeto minusą – sustabdyti pervedimus į antrosios pakopos pensijų fondus.

Privatūs pensijų fondai dėl mažinamų pervedimų jau yra nukentėję du kartus. Jeigu pervedimus pavyks sustabdyti apskritai, ekspertų teigimu, tai reikš fondų žlugimą.

Siūlymas iki nulio sumažinti atskaitymus į privačius pensijų fondus parengtas anksčiau, bet pateiktas tik svarstant kitų metų biudžetą. Jei valdžia nuspręs visiškai įšaldyti pervedimus iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus, būsimieji pensininkai grasina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų