REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mainom? Ar kas patiko iš mano garderobo?“ – šie klausimai jau tapo merginų bei moterų, užsiregistravusių internetinėse svetainėse, skirtose keistis savo nebenešiojamais drabužiais, kasdienybe.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio šalyse drabužių mainai tapo vyraujančia tendencija ir pamažu įsitvirtina ir Lietuvoje. Vis daugiau žmonių užsikrečia šia įdomia alternatyva bei įrodo, kad atrodyti ypatingai įmanoma ir neperkant naujų rūbų.

REKLAMA

Kita vertus, neretai nesusimąstoma apie pavojus, kurie tyko savo rūbelį mainant į nepažįstamosios apdarus. Tai ne tik galimybė būti apgautam, bet ir užsikrėsti niežais, pėdų grybeliu ir utėlėmis.

Veikimo principas – labai paprastas

Jau pabandę tokiu būdu įsigyti drabužius tvirtina, kad tai teikia kur kas daugiau džiaugsmo nei paprastas pasivaikščiojimas po parduotuves: tai ne tik apsipirkimas, bet ir bendravimas su įvairiais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Šio mainų mechanizmo veikimo principas – labai paprastas. Užsiregistruoji internete, sukeli tau nebereikalingų rūbelių nuotraukas ir lauki, kol kas jais susidomės arba pats aktyviai ieškai kitų narių skelbimuose tau patinkančio drabužio. Tuomet prasideda derybos, o kai jau sutariama dėl mainų, abi pusės paštu išsiunčia rūbelius.

Džiaugiasi, kad nereikia lakstyti po parduotuves

„Pradėjus mainytis drabužiais, mano mąstymas pasikeitė iš esmės. Man tikrai finansiškai nebūtų sunku sumokėti porą šimtų litų už patikusią suknelę parduotuvėje, bet kai žinau, kad panašią ar net lygiai tokią pačią suknelę galiu gauti mainais į man nebereikalingą drabužį, tai nebematau prasmės vaikščioti į parduotuves“, – tvirtina mainų gerbėja Valentina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai naudingas dalykas, jei turi daug daiktų, kurių tau nebereikia. Užuot laikiusi paslėptus arba išmetusi, galiu mainyti į tai, kas man tuo metu reikalinga. O kitam reikalinga tai, ką turi aš“, – sako kita mainų mėgėja Kotryna.

Kartais tenka susitaikyti su nesėkmingais mainais

Šiuo metu viename iš mainų portalų yra užsiregistravę 52080 mainytojų, kurie nori apsikeisti net 234 tūkstančiais daiktų.

Viena iš internetinės svetainės narių šiaulietė Agnė sako, kad visiškai nebeužsuka į parduotuves, nes internetinių mainų tinklalapiuose, kuriuose pabendrauja su merginomis, randa tai, ko reikia: „Mes ne tik keičiamės rūbais ir daiktais. Mūsų pokalbių temos prasideda rūbais ir baigiasi lovos reikalais – neslepia Agnė. – Tiesa, mainų procese sunkiausia yra surasti tą žmogų, kuriam tiktų tavo prekė, ir kad tau tiktų jo pasiūlytas variantas. Kita problema – nėra galimybės prekės tinkamai apžiūrėti arba pasimatuoti patinkančio rūbo. Dėl to neretai kyla problemų“.

REKLAMA

Pagrindinė bėda, anot Agnės, yra rūbelio, kurį tu mainai, būklė: „Kartais nuotraukose rūbas atrodo padoriai, tačiau jį gavus nusvyra rankos – jis tinkamas tik keliauti į šiukšlių dėžę. Apmaudu, kad kartais merginos priperka rūbelių iš dėvėtų rūbų parduotuvių ir bando „iškišti“ kaip kartą ar du vilkėtą drabužį. Ką daryti tokiu atveju? Bandyti tartis su žmogumi, tau siuntusiu tą daiktą, arba tiesiog susitaikyti su nesėkmingais mainais“.

Su apgavikėmis bando kovoti pačios

Kita rūbų mainų mėgėja Brigita „Šiaulių naujienoms“ atskleidė, kad merginos neretai pačios bando kovoti su apgavikėmis, atsiuntusiomis prastos būklės drabužį ar visai jo neatsiuntusiomis.

REKLAMA

„Forumuose mes buriamės, skelbiame apgavikių duomenis, kooperuojamės ir kartais netgi nuvykstame į svečius „paauklėti, sugėdinti prieš tėvus. To tikslas – ne tik atgauti savo daiktą, bet ir apsaugoti kitas nares nuo apgavysčių“, – sako Brigita.

Ji papasakojo neseniai nukentėjusi nuo klaipėdietės Evelinos, kuri primygtinai norėjo mainytis: „Mainiau odinį švarkelį į pažadėtą naują sportinį švarkelį ir rudus marškinius. Švarkelis, kurį gavau paštu, buvo visiškai nudėvėtas, marškiniai – iš „skuduryno“, su baltomis dėmėmis pažastyse, neskalbti. Ji gynėsi, kad nieko nepastebėjusi ir mano odinio švarkelio negrąžins“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimybė nemokamai atnaujinti garderobą – vilioja

Dar viena nukentėjusioji Donata pasakoja, kad ir ji beveik užkibo ant apgavikės kabliuko: „Sutarėme mainytis – aš jai siunčiu naujus džinsus, o ji man – kvepalus. Po darbo nuskubėjau į paštą ir išsiunčiau siuntinuką, tačiau iš mainų „draugės“ nesulaukiau jokių žinių. Kitą dieną pamačiau, kad ta narė jau suspėjo išsiregistruoti iš internetinės svetainės, tad aš nuvažiavau į paštą, parašiau prašymą, ir, laimė, mano siuntinukas gavėjos nebepasieks“.

REKLAMA

Apgavikės duomenis internete paviešinusi Donata sako, kad pastarosios duomenys jau įtraukti į „juodąjį sąrašą“, kuriame kiekviena mergina gali patikrinti potencialios sandėrio dalyvės „švarumą“.

Tokių atvejų tarp besimainančiųjų – šimtai. „Nė viena nesame apsaugota nuo apgavikių. Tiesiog bandai žmogumi pasitikėti ir, jei pavyksta, džiugiai tariesi dėl kitų mainų. Pavojus būti apgautam – didžiulis, tačiau noras mainais įsigyti drabužį ir nemokamai atnaujinti garderobą – vilioja“, – sako Brigita, kuri juokais pašto darbuotojas vadina geromis draugėmis: „Jos mane jau puikiai pažįsta. Nė dokumentų nebeprašo parodyti atsiimant siuntinį“.

REKLAMA

Rizika užsikrėsti niežais ir pėdų grybeliu

Kalbintos merginos sako, kad nesusimąsto apie pavojų užsikrėsti kokia liga, o toks pavojus – tikrai yra. Juk nežinai, kas vilkėjo rūbą prieš tave.

Šiaulių Odos ir veneros ligų centro vadovas Vaclovas Vaitkevičius sako, kad apsimainius rūbais galima užsikrėsti erkių sukeliama parazitine odos liga – niežais, o apsikeitus avalyne – pėdų grybeliu.

Niežais paprastai užsikrečiama tiesioginio kontakto su užsikrėtusiu žmogumi metu, tačiau kartais užsikrečiama naudojantis ta pačia patalyne, kitais daiktais ar netgi pakabinus savo drabužius greta niežais sergančio žmogaus drabužių, tad vilkint sergančio žmogaus rūbą tikimybė užsikrėsti – dar didesnė. „Jeigu rūbai greitai pamainyti – niežais užsikrėsti labai lengva, tačiau išmainytus rūbelius palaikius kokią savaitę lauke, tos erkutės, negavusios maisto, žūsta“, – sako gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, mainantis avalyne galima užsikrėsti ir pėdų grybeliu: „Čia – jau sunkesnė situacija. Grybelio iš avalynės beveik neiškrapštysi. Galima dezinfekuoti su septyniasdešimties laipsnių stiprumo acto esencija. Ja suvilgius vatos tamponėlius reikėtų įkišti į avalynę, ją supakuoti į polietileninį maišą ir palaikyti kokias tris paras. Tai galbūt ir galėtų apsaugoti nuo pasidalijimo pėdų grybeliu“.

Niežais šiuo metu Šiauliuose sergančiųjų nėra labai daug, tačiau pėdų ir nagų grybeliu užsikrėtusiųjų – netrūksta, tad panorę mainytis avalyne turėtų būti atsargūs.

REKLAMA

Galima parsisiųsti ir utėlių

Dar vienas pavojus rūbų mainuose – utėlės. Nors galvinės utėlės plinta tik tarp žmonių, dažniausiai taip vadinamu „galva–galva“ keliu ir užsikrėsti galima, jei utėlėto žmogaus plaukai tiesiogiai susilietė su sveiko žmogaus plaukais. Utėlės gali būti perduodamos su daiktais: dalijantis ausinėmis, kepurėmis, šalikais.

Pastarieji – dažni mainų objektai, tad utėlės į Jūsų namus, mielieji mainytojai, gali atkeliauti paštu. Kaip apsisaugoti nuo utėlių? Norint sunaikinti rūbuose ir kitur likusius parazitus – daiktai turi būti virinami, šaldomi ar dvi savaites laikomi nenaudojami maišeliuose. Tuomet utėlės žūsta iš bado.

Akivaizdu – išsimainius rūbą jokiu būdu negalima skubėti jo matuotis. Pirmiausia reikėtų pasirūpinti jo dezinfencija. Tuomet ir rizika užsikrėsti minėtomis ligomis bus mažesnė.

Pėdų grybelį iš avalynės iškrapštyti – labai sunku, tad ja mainantis derėtų būti labai atsargiems.

Aušra LAURINKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų