REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentą į teismą dėl Astravo atominės elektrinės bandęs paduoti Mikalojus Ulasievičius ragina Lietuvos visuomenę kartu priešintis trijų atominių elektrinių regione statybai. Baltarusijoje aktyvistui iškeltas ieškinys, namuose atlikta krata, o internete pasirodė straipsnis, kuriame jam netiesiogiai grasinama.

REKLAMA
REKLAMA

Milicija mieste, pastatą apsupęs OMON'as, grupėmis suvežti nepažįstami žmonės, susirinkusiems miestiečiams trukdoma patekti į vidų, o patekus – kalbėti, – taip M. Ulasievičius (Mikalai Ulasevich) prisimena planuojamos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos „svarstymą su visuomene“ Astrave.

REKLAMA

Opozicinės Baltarusijos Jungtinės pilietinės partijos narys M. Ulasievičius yra visuomeninio judėjimo „Astravo elektrinė – nusikaltimas“ lyderis.

Lietuvos radijos programos „Klasika“ laidos „ Žmonės ir idėjos “ interviu su M. Ulasievičiumi.

– Kokia padėtis Astrave?

– Naujausios žinios apie elektrinės statybą Astrave mūsų nedžiugina. Pasirašyta Baltarusijos ir Rusijos sutartis liudija, kad šis projektas iš tiesų „stumiamas“, yra pavojus, jog jis bus įgyvendinamas. Buvo laikas, kai viskas buvo aprimę, bet šiandien faktas lieka faktu – Rusija duoda pinigus, vadinasi, projektas gali būti realizuotas. Tai liūdina.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie bus mūsų veiksmai? Vieni mes esame bejėgiai. Reikia vienyti jėgas, ne tik prieš Astravo atominę elektrinę, bet prieš visas tris (Astravo, Visagino ir Baltijos (Kaliningrado) – A.Č.). Tik bendromis jėgomis galėsime pakeisti situaciją ir pasiekti, kad tas blogis į mūsų kraštus neateitų.

Lietuvos pozicija šiuo klausimu dviprasmiška. Kadangi ji nori turėti savo atominę elektrinę, tai negali stipriai pasisakyti prieš Astravo elektrinę. Todėl būtų gerai, kad Lietuvos visuomenė ir tie, kurie pasisako prieš Visagino elektrinės statybą, įtikintų jūsų valdžią, kad ji atšauktų savo sprendimą. Tai būtų į naudą visiems mums – Baltijos šalių gyventojams, baltarusiams ir visiems artimiausiems mūsų kaimynams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Savo pranešimą Seime vykusioje konferencijoje „Atominės energetikos iššūkiai aplinkai, sveikatai, ekonomikai ir teisei“ pradėjote prisistatydamas, kad esate geografas.

– Taip. Tiesa, dirbau ir kitus darbus, tačiau geografijos nepamiršau. Konferencijoje kalbėta, buvo [1908 m.] žemės drebėjimas Gudagojuose (balt. Hudahai, apie 4 km nuo Astravo) ar ne? Taip, buvo, tai visiems žinomas ir mokslo nustatytas faktas, jis minimas Baltarusijos geografijos vadovėliuose. Žemės drebėjimo stiprumas buvo 6–7 balai, tokie žemės drebėjimai sukelia žemės plutos lūžius. Tokiose vietose statyti tokių pavojingų objektų kaip atominė elektrinė negalima, neleistina.

REKLAMA

Geologijos požiūriu žemės drebėjimų tikimybė išlieka. Baltarusija ir Lietuva yra Rytų Europos platformos pakrašty. Platforma – sąlygiškai stabili geologinė struktūra, bet kadangi čia pakraštys, tai reiškia, kad gali įvykti aktyvesnių seisminių svyravimų. Skandinavijoje per metus svyravimai siekia 8-10 mm. Skandinavija kyla. Tai reiškia, kad yra dideli tektoniniai lūžiai, kur susiliečia skirtingos geologinės struktūros. Todėl tikrai galima teigti, kad šitame regione statyti atominę elektrinę labai pavojinga.

– Ar patiriate spaudimą dėl priešinimosi atominės statybai?

– Pastaruoju metu – labai didelį. Tai atsitiko po to, kai Astrave inicijavome kolektyvinį kreipimąsi į Baltarusijos Konstitucinį teismą ir į Generalinę prokuratūrą. Iškėlėme du klausimus. Konstitucinio teismo paprašėme pateikti išvadą, ar sprendimas statyti atominę elektrinę Baltarusijoje suderinamas su 18-uoju Konstitucijos straipsniu, kuriame sakoma, kad Baltarusija nusprendė būti nebranduoline valstybe. Antras klausimas Generalinei prokuratūrai – ar yra techninis-ekonominis Astravo atominės elektrinės statybos pagrindas? Jeigu jo nėra, tai čia ne ekonominis, o politinis projektas be ekonominio pagrindo, o tai reiškia, kad jis iš anksto nuostolingas. Sulaukėme tik atsirašinėjimo.

REKLAMA

Kitas žingsnis buvo mano asmeninis kreipimasis į Aukščiausiąjį teismą dėl Baltarusijos Prezidento įsakymo nr. 418, pasirašyto šių metų rugsėjo 15 d., kuriuo nustatyta atominės elektrinės vieta ir Astravo elektrinės projektavimo pradžia. Gavau atsakymą, kad aš neturiu teisės kreiptis į teismą.

Po šių mūsų žingsnių prasidėjo represijos ir spaudimas. Atsirado žmogus, kuris iškėlė man 30 mln. rublių (apie 10 tūkst. Lt) ieškinį dėl garbės, orumo ir dalykinės reputacijos įžeidimo. Ieškinys juokingas, bet jeigu tai padaryta pagal užsakymą, tai pavojinga. Teismas kol kas atidėtas – neseniai buvau patekęs į ligoninę. Kai buvo iškeltas ieškinys, viena visuomeninė organizacija išplatino mane remiančią skrajutę. Mano namuose atlikta krata – apkaltino, esą aš pats tą skrajutę išleidęs ir išplatinęs. Savivalei Baltarusijoje suteiktas oficialios politikos rangas, todėl nereikia čia niekuo stebėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų sąlygas sunku žodžiais papasakoti, reikia pajusti pačiam. Tikrai, į  Lietuva atvažiuoji – vienas piketas dėl vieno klausimo, kitas – dėl kito, niekas žmonių neliečia. Pas mus negalima nei susirinkti, nei ploti, nei švilpti, jokia akcija negali įvykti be leidimo. Veikdami susiduriame su represijomis ir persekiojimu. Tos situacijos negalime pakeisti, reikia prie jos priprasti.

Kas mus palaiko? Labiausiai – įsitikinimas savo teisumu. Negali niekuo pasikliauti, tik savimi. Norėjau suorganizuoti Baltarusijoje kampaniją, kad žmonės masiškai kreiptųsi į teismus dėl - mano požiūriu – neteisėto Prezidento įsako. Paaiškėjo, kad žmonės bijo. Kampanija neįvyko. Visa tai atsisuko prieš mane. Lieka pasikliauti savimi.

REKLAMA

Opozicinis informacinis interneto portalas „Beloruskij partizan“ praneša, kad gruodžio 8 d., ketvirtadienį, praėjus kelioms valandoms po interviu atominės elektrinės priešininkai astraviečiai M. Ulasievičius ir Ivanas Krukas buvo sulaikyti Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, iš jų konfiskuota vežta spauda.

Dviejų reaktorių AES-2006 atominę elektrinę Baltarusija planuoja statyti Astravo rajone apie 50 km nuo Vilniaus. Atominę statys Rusijos valstybinė korporacija „ Rosatom“. Tai būtų pirmoji tokia elektrinė pasaulyje, Kinijoje veikiantys jos prototipai yra mažesnio galingumo. Lietuvos Aplinkos ministerija kreipėsi į JT Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo konvencijos) Įgyvendinimo komitetą dėl galimų konvencijos pažeidimų. Visuomeninės ekologinės ekspertizės, kurią atliko Baltarusijos visuomeninis judėjimas „Ekonamai“, išvadose teigiama, kad PAV ataskaitoje trūksta nepriklausomo galimo poveikio analizės – „ataskaita faktiškai susideda iš nekritiškai pateiktos Rusijos atominės pramonės reklaminės medžiagos (....) Pateikti duomenys dezinformuoja ir visuomenę, ir sprendimus priimančius asmenis“.

REKLAMA

Tarp kritikų nurodomų trūkumų – Astravo atominės elektrinės PAV ataskaita nenumato, kaip nelaimės elektrinėje atveju būtų evakuojami už 50 km nuo Astravo esančio Vilniaus gyventojai. Lietuvoje planuojamos statyti Visagino elektrinės PAV ataskaitoje taip pat nenumatyta, kaip būtų evakuojami už 30 km esančio Daugpilio gyventojai.

Susijusi informacija:

Visuomeninių ekologijos ekspertų komisijos išvada dėl atominės elektrinės statybos Baltarusiojs respublikoje projekto (lietuvių kalba): http://www.anarchija.lt/images/pdf/Baltarusijos_AE_liet.pdf

Visagino elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos santrauka: http://www.vae.lt/files/naujos_atomines_elektrines_poveikio_aplinkai_vertinimo_ataskaitos_santrauka.pdf

Visagino elektrinės PAV ataskaitos kritika: http://www.atgaja.lt/index.php?id=0-48-79

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų