REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigų Šiaulių savivaldybė neturi tik pedagogų ir kultūros darbuotojų algoms mokėti. Ateinančiais metais storai užteptą riekę atkiš architektams, mokymų organizatoriams, o dovanai skirtus pinigus jau šiemet grąžina į valstybės biudžetą. Todėl vis garsiau kalbama, kad Šiauliuose ne pinigų striuka, o šeimininko trūksta.

REKLAMA
REKLAMA

Pamaitins architektus

Šiaulių savivaldybė ir šiais, ir ateinančiais metais itin dosni architektams. Šiemet įvairiems planams rengti skirta 0,7 milijono litų, ateinančiais metais – dar apie pusė milijono litų.

REKLAMA

Vienas iš didžiausių užsakymų – Zoknių rajono detalusis planas. Vienintelis argumentas – buvusių dvarininkų Vacbergų palikuonys prašo grąžinti žemes. Tačiau užuot atmatavusi kelis sklypus miesto valdžia užsimojo padaryti viso gyvenamojo rajono detalųjį planą, apimantį maždaug šimto hektarų teritoriją.

Detalusis planas kainuos apie du šimtus tūkstančių, o gal net ir brangiau – galutinė suma paaiškės po konkurso. O pastaruoju metu Savivaldybės skelbiami konkursai pasižymi polinkiu brangti.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, zokniškiams derėtų būti atidiems, kadangi dvarininkų palikuonys „nebrokijantys“ žemės ir tarp daugiabučių namų. Tad nereikėtų nustebti, jeigu žemė būtų grąžinta po daugiabučių langais, kaip tai nutiko Draugystės prospekte.

Toliau mokys valdininkus

Dar vienas neišsenkantis pinigų šaltinis – įvairūs mokymai Šiaulių savivaldybės tarnautojams. Savivaldybės administracijos duomenimis, šiemet mokymams išleista 1,1 milijono litų ES paramos lėšų. Dar 83 tūkstančiai litų pridėti iš Šiaulių savivaldybės biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokymų organizatoriai duonai turės ir ateinančiais metais. Mokymams planuojama išleisti per keturiasdešimt tūkstančių litų paramos ir miesto biudžeto lėšų.

Valdininkai mokėsi įvaizdžio niuansų, užsienio kalbų ir net buvo surengta ekskursija į Vokietiją neva kalbos pasimokyti praktiškai. Iš viso mokymuose dalyvauja apie du šimtai Savivaldybės tarnautojų.

Beje, pinigėlių nubyrėjo ir Savivaldybės administracijos direktoriaus Viktoro Strups įstaigai. Tarp mokymų organizatorių – ir VšĮ „Užsienio kalbų mokymo centras“, kuriai prieš išeidamas dirbti į Savivaldybę vadovavo V. Strups.

REKLAMA

Grąžins pinigus į biudžetą

Miesto vadovams sutartinai raudant, kad miesto biudžete pinigų nėra, pinigų lengva ranka atsisakoma. Ir ne tokių jau mažų sumų.

Daugiau kaip 30 tūkstančių litų Savivaldybė bus priversta grąžinti į valstybės biudžetą, nes nesugebėjo laiku ir tinkamai panaudoti.

Šią vasarą buvo remontuojama Stasio Šalkauskio gimnazijos valgykla – keičiama vėdinimo sistema, vandentiekio, nuotekų vamzdynai ir kt. Tam Valstybės investicijų programoje buvo numatyta 250 tūkstančių litų. Tačiau konkurse dalyvavę rangovai darbus atliko pigiau, tad liko daugiau kaip 30 tūkstančių litų. Už šiuos pinigus sumanyta pakeisti vamzdžius kitoje mokyklos pastato dalyje.

REKLAMA

Skelbti naują konkursą Savivaldybės administracijos direktorius pasirašė dar spalio pabaigoje. Tačiau kol buvo rengiami konkursai, priartėjo metų pabaiga. Konkurse dalyvavę rangovai užsiprašė didesnės sumos, nei sutaupyta. Su jais būtų buvę galima derėtis, tačiau – nebeliko laiko. Taigi pinigus teks grąžinti į valstybės biudžetą.

Vos neprarado šimtų tūkstančių

Žymiai didesnės pinigų sumos miesto valdžia neprarado tik per plauką. „Šiaulių naujienos“ skelbė, kad Švietimo ir mokslo ministerijos tarnautojai vos ne keliais klupinėjo, kad miesto klerkai paimtų beveik milijoną litų ES paramos. Nes valdininkai užsižaidė tiek, kad nuo gegužės mėnesio nesugebėjo surengti konkurso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik Švietimo ministerijai priminus, kad neteks 0,8 milijono litų „Romuvos“ progimnazijos stadionui įrengti valdžios vyrai „malonėjo“ pažadėti, kad šiemet „įsisavins“ du šimtus tūkstančių litų, o ateinančiais metais – dar šešis šimtus tūkstančių litų.

Sporto aikštynas su dirbtine danga ir pritaikytas neįgaliesiems greta „Romuvos“ progimnazijos pietiniame miesto rajone turėtų būti įrengtas iki ateinančių metų liepos. Šiame aikštyne planuojama rengti dalį būsimųjų TAFISA varžybų.

Tiesa, miesto valdžia gerokai apkarpė pradinį projektą – atsisakyta apšvietimo bei tvoros, kuri stadioną turėjo saugoti nuo vandalų.

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų