REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva atsisveikina su partizanu, vienu iš Lietuvos partizanų vadų pasitarimo Minaičiuose 1949 m. organizatorių, Lietuvos Kovos sąjūdžio Prisikėlimo apygardos vado adjutantu Viktoru Šniuoliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Išėjo paskutinis Minaičių suvažiavimo partizanas. Jo ranka buvo atspausdinta 1949-ųjų Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Deklaracija, jis vadovavo partizanų vadų suvažiavimo apsaugos organizavimui. Jo ir jo kovos draugų priešinimasis sovietinei okupacijai yra didelė atrama šiandieninės Lietuvos Laisvės keliui“, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA

Velionis pašarvotas Šiaulių šv. Jurgio bažnyčios koplyčioje. Laidotuvės – Ginkūnų kapinėse antradienį.

V. Šniuolis gimė 1925 m. lapkričio 8 d. Miežaičių kaime, Radviliškio rajone.

Į pasipriešinimo kovas jis įsijungė 1945 metais. 1948 m. tapo Prisikėlimo apygardos vado, Vyriausiosios partizanų vadovybės visuomeninės dalies viršininko, adjutantu. Už 1949 m. vykusį partizanų suvažiavimo Minaičiuose vadų apsaugos ir aprūpinimo organizavimą V. Šniuolis buvo apdovanotas III laipsnio Vyčio kryžiaus ordinu. Jis taip pat buvo apdovanotas dar dviem Vyčio kryžiaus II laipsnio ordinais – už sužeisto kovos draugo išgelbėjimą ir už pogrindžio spaudos, dokumentų rengimą ir jų platinimą.

REKLAMA
REKLAMA

1953 metais V. Šniuolis pateko į nelaisvę ir buvo nuteistas Sibiro lageriuose kalėti 25 metus. Dėl sveikatos iš lagerio V. Šniuolis buvo paleistas anksčiau.

Partizaninėje kovoje žuvo beveik visi Viktoro šeimos nariai: tėvas, brolis Vytautas, sesuo Birutė. Motina mirė 1954 m., kai V. Šniuolis jau buvo suimtas.

2003 m. V. Šniuolis apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Didžiuoju Komandoro kryžiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų