REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdamas užkirsti kelią Seimui realizuoti įstatymą, kuris, kaip žadėta, turėjo būti tik laikinas, Nacionalinis aktyvių mamų sambūris (NAMS) kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę, prašydamas nepritarti laikinojo įstatymo perkėlimui į nuolatinį, argumentuodamas, jog tai paskatins dar didesnį skurdą šalyje, gimstamumo mažėjimą ir emigraciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimesi į Prezidentę, Sambūrys tikina, kad Seimo narių sprendimas laikinąjį įstatymą patvirtinti nuolatiniu nesuderinamas su šių dienų aktualijomis, vaikų, žmonių ir valstybės gerove bei sveika logika.

REKLAMA

Pasak Sambūrio, išmokų vaikams mažinimas VISŲ PIRMA palies mokyklinio amžiaus vaikus, kurių šeimos pajamos nesiekia 525 litų ribos asmeniui (t.y. žemesnės nei skurdo riba). Akivaizdu, kad teisės į išmokas tokiems vaikams panaikinimas pažeidžia Vaiko teisių konvenciją, Konstituciją ir žmogiškuosius principus – taupymas skurde gyvenančių vaikų sąskaita demokratinėje visuomenėje yra netoleruotinas.

„Gaila, kad šalyje priimami tokie absurdiški sprendimai, pamirštant, jog 46 proc. šeimų, auginančių 3 ir daugiau vaikų, yra ties skurdu arba gyvena skurde, beveik pusė vienišų tėvų vaikus augina žemiau skurdo ribos, o daugiu nei trečdalis šeimų gyvena žemiau skurdo ribos iki socialinės paramos, t.y. KAS TREČIAS ŠALIES VAIKAS SKURSTA“, – pabrėžia Rasa Paulavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena įstatymo pasekmė – gimstamumo mažėjimas. Nuo 2009 metų represijų pradžios netekome daugiau nei 2000 galėjusių gimti vaikų. Įvertinant šių metų Statistikos departamento duomenis, šiemet galima tikėtis vos 34 200 naujagimių.

„Nedžiugina ir emigravusių skaičius – iš šalies išvyko beveik ketvirtadalis gyventojų. Pagal emigracijos rodiklius pirmaujame Europos Sąjungoje. Ypatingą grėsmę valstybei ir jos saugumui sudaro tai, kad mažėja gyventojų būtent amžiaus grupėje iki 45 metų“, ­– tikina Rasa Paulavičienė, NAMS atstovė spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimesi taip pat atkreipiamas dėmesys, jog šiuo metu įstatymas numato, jog išmokos vaikui mokamos iki jam sukaks 7 metai, nepriklausomai nuo to ar jis vėliau mokosi. Atsižvelgiant į Europos Sąjungos šalis nares, galima konstatuoti, kad visose šalyse išmokos skiriamos iki vaikai pabaigs privalomuosius mokymus ir bent jau teoriškai įgis galimybę patys turėti pajamų. Sambūris tvirtina, kad tokios žemos išmokų mokėjimo pabaigos ribos (7 metų) ES NĖRA. To neturėtų būti ir Lietuvoje, atsižvelgiant į šių išmokų paskirtį.

Laikinuoju įstatymu, priimtu sunkmečiu, buvo sumažintos paskirtos ir mokamos išmokos vaikams. Išmokų sumažinimai ir apribojimai buvo numatyti vykdyti tik esant ekonominiam sunkmečiui, t.y. dvejiems metams. Įstatymo galiojimas turi baigtis dar šiais metais. Pasirašius šio įstatymo pataisas, Lietuvoje, kur bene didžiausias vaikų skurdas ir vaikų savižudybių skaičius Europoje, bus mokamos beveik mažiausios išmokos vaikams patį trumpiausią laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų