REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vyksta „skaldyk ir apmokestink“. Valdžia, o tiksliau – dalis valdžios, chroniškai nenorėdama mažintis išlaidų, vėl siūlo didinti mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbu apie naujausias iniciatyvas. Apmokestinti neva prabangos prekes, įvesti nekilnojamojo turto mokestį ir iš principo naikinti privačius pensijų fondus (nes iki to liks labai nedaug, jei pensijų fondams bus išvis nubraukti pervedimai). Kas baisiausia, tai siūlo save dešiniąja laikanti politinė jėga.

REKLAMA

Pirma iniciatyva – didinti PVM nepavyko. Tačiau mokesčių didintojai neatsitraukė, tik persigrupavo. Supratę, kad PVM liečia visus ir todėl PVM didinimas yra nepopuliarus, ėmėsi gudresnių ir laiko patikrintų metodų – išskirti tam tikras žmonių grupes ir siūlyti mokesčius neva tik jiems.

Nereikėtų apsigauti, kad mokestis palies tik mažą dalį gyventojų. Nes jei mokestis iš tikro paliestų tik mažą dalį gyventojų, jo įvedinėti nebūtų prasmės – paprasčiausiai iš tokio mokesčio nedaug būtų surinkta. Labai įdomu, kokias jachtas planuojama apmokestinti ir kokia suma? Toks pasiūlymas akivaizdi iliustracija vyksta manipuliacija emocijomis, o ne biudžeto balansavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Lygiai tas pats su „brangakmenių apmokestinimu“. Kurioje vietoje bus apmokestintas brangakmenis? Parduotuvės vitrinoje, ar ant sužadėtinės piršto?

Automobilių mokestis – visai kitas reikalas. Nereikia pamiršti, kad ši mintis jau seniai kirba mokesčių didintojų galvose. Tačiau vėl nereikia apsigauti, kad tą mokestį mokės tik vairuojantys „ferarius“. Spėju, kad bus nustatyta tokia vertės riba, kad prabangus atrodys ir apynaujis golfas ir kiekviena pastaraisiais metais nupirkta nauja mašina. O įvedus neva prabangių automobilių mokestį tuoj seks ir visų kitų automobilių mokestis. „Kaip čia taip yra – vieni moka, kiti – ne“ postringaus valdžia. „Turi gi būti tvarka…“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlymo apie progresinių mokesčių įvedimą net nereikia aptarinėti solidarumo, naštos pasidalinimo ar kitais tradiciškai naudojamais argumentais. Bus elementarus mokesčių didinimas, nes toks tikslas ir yra deklaruojamas – surinkti daugiau.

Pensijų fondai yra sistemingai marinami. Pirma pervedimai buvo sumažinti, dabar siūloma juos sustabdyti. Kitas logiškas žingsnis bus tik vienas – uždrausti visiškai. Milijono Lietuvos dirbančiųjų pasirinkimas mokesčių kėlėjams – nė motais.

Būtent privačios pensijos sukurtų tikrą nuosavybę, kurią atimti būtų daug sudėtingiau. Privačios pensijos atimtų iš valdžios galimybę prieš kiekvienus rinkimus manipuliuoti pensininkais. Truputį išlaisvintų žmones iš „baudžiauninko“ mentaliteto, o iš valdžios atimtų galimybę žaisti „poną“. Nebeliktų žaidimo „sumokėsiu pensiją tik tada, jei pavyks paimti pinigų iš kieno nors kito“. Nebeliktų visuomenės kiršinimo „Dirbantieji prieš pensininkus“ ir taip toliau. Matyt todėl privačios pensijos yra tokia rakštis valdžios atstovams, trokštantiems kontroliuoti kiekvieną žmogaus gyvenimo aspektą.

Jei pinigų reikia tik laikinoms, trumpalaikėms problemoms spręsti, kodėl valdžia ir toliau nieko neparduoda? Nei poilsio namų, nei nekilnojamojo turto, nei vertybinių popierių ar įmonių. Valdžia tiesiog sėdi ant pinigų ir turto, bet jų nenaudoja. Čia tas pats, kas siūlyti užsiiminėti kanibalizmu, bet šiukštu neatsidaryti šaldytuvo, kuriame pilna maisto. Vien pardavus mažą dalį valstybės turimų akcinių bendrovių akcijų būtų galima gauti apie pusę milijardą litų. Ir tai galima padaryti aiškiai, skaidriai ir paprastai – per vertybinių popierių biržą, kur įmonės ir yra listinguojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų