REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trims prieš neteisybę, diktatūrą ir seksualinę prievartą Liberijoje ir Jemene kovojančioms moterims iškilmingoje ceremonijoje Osle šeštadienį įteikta Nobelio taikos premija, praneša AP.

REKLAMA
REKLAMA

Aidint ovacijoms, Nobelio diplomus ir medalius Oslo miesto rotušėje atsiėmė Liberijos Prezidentė Ellen Johnson Sirleaf, jos tėvynainė Leymah Gbowee ir jemenietė Tawakkul Karman.

REKLAMA

Nobelio premijos komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas sakė, kad šios trys moterys atstovauja kovai dėl „žmogaus teisų apskritai ir dėl moterų lygybės ir taikos ypatingai“.

Kaip skelbta anksčiau, 72 metų E. J. Sirleaf yra pirmoji Afrikoje demokratiškai išrinkta moteris prezidentė. Nuo savo inauguracijos 2006-aisiais E. J. Sirleaf prisidėjo prie taikos Liberijoje užtikrinimo, skatino ekonominę ir socialinę plėtrą ir siekė sustiprinti moterų vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA

39 metų L. Gbowee yra organizacijos, kuri siekia pabrėžti moters vaidmenį sprendžiant konfliktus Afrikoje, vadovė. Ji ragino veikti moteris iš skirtingų etninių ir religinių grupių, siekdama nutraukti ilgą karą Liberijoje ir užtikrinti moterų dalyvavimą rinkimuose. Ji stiprino moterų Vakarų Afrikoje įtaką karo metais ir po jo.

32 metų jemenietė T. Karman vadovauja sąjungai „Žurnalistės be grandinių“. Labai sunkiomis sąlygomis, prieš ir po „Arabų pavasario“, ji kovojo už moterų teises, demokratiją ir taiką Jemene.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų