REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien Maskvoje vyko sankcionuotas mitingas prieš nesąžiningus rinkimus. Balsas.lt susisiekė su minioje buvusiu protesto dalyviu Artemonu, kuris pasakojo apie mitingą, kokio Rusijos sostinėje nebuvo dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 18.21]Analitikai pastebi, kad leidimas tokio dydžio mitingui - nevienareikšmiškas. Galbūt Maskva norėjo parodyti, kad ji nenusiteikusi prieš opoziciją.

REKLAMA

[papildyta 15:30] Paskutiniais duomenimis, minia ėmė skirstytis, viskas praėjo be incidentų, protesto pabaigą vainikavo fejerverkas.

Artemonui pavyko sužinoti, kad butų, kurių langai išeina į Bolotnaja aikštę, gyventojai keturioms valandoms nuomavo savo butus įvairioms televizijų kompanijoms, tiek Rusijos, tiek užsienio. Kaina už 4h nuomą - nuo 30 tūkst. rublių, kas yra lygu apie 3 tūkst. litų.

Minioje taip pat nuskambėjo skelbimas, kad kitos protesto akcijos vyks gruodžio 18 dieną ir gruodžio 24 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojai pačioje pabaigoje vieningai pritarė penkiems pagrindiniams reikalavimams. Jie reikalavo:

1.  Politinių kalinių išlaisvinimo

2. Centrinės rinkimų komisijos vadovo Vladimiro Čiurovo atsistatydinimo ir jo veiklos tyrimo.

3. Pakartotinių rinkimų.

4. Nusikaltusiųjų bausmės.

5. Teisės aktų tobulinimo, kad visos politinės partijos turėtų teisę registruotis ir dalyvauti politiniame gyvenime.

[papildyta 14:53] Mobilieji operatoriai pranešė, kad tinklo apkrovimas Maskvos centre prilygsta naujametiniam. Balsas.lt vis sunkiau pavyksta susisiekti su Artemonu, esančiu įvykių epicentre. Vaikinas pranešė, kad visi tiltai, vedantys link Bolotnaja aikštės iki šiol užpildyti žmonių, visos krantinės perpildytos protestuotojų, žmonės jau renkasi ir Raudonojoje aikštėje, ir Revoliucijos aikštėje, ir Vasiljevo šlaite, ir Borovicko šlaite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viskas iki šiol vyksta taikiai. Nors ir sninga, niekas iš protestuojančių nesiskirsto, visi iki šiol skanduoja „Perevybory“! (Pakartotiniai rinkimai – aut. past.)“, – tikina protestuotojas.

Žmonės dėkojo policijos pareigūnams, kurie dirba išvien su tauta ir elgiasi kaip tikros demokratinės šalies pareigūnai.

Virš Bolotnaja aikštės skraido speciali „Ria Novosti“ kamera, tiesiogiai transliuojanti viską, kas vyksta. Transliaciją galite stebėti čia.

Radijo stoties „Dožd“ duomenimis, Sankt Peterburge į protestą susirinko 10 tūkst. žmonių.

REKLAMA

[papildyta 14:16] Artemonas pranešė, kad policijos duomenimis, į mitingą Bolotnaja aikštėje susirinko apie 100– 150 tūkst. dalyvių. Tačiau vėliau buvo teigiama, kad iš viso susirinko 40 tūkst. dalyvių.

Mitinge prieš minią jau pasisakė opozicijos politikai Borisas Nemcovas, Jevgenija Čirikova, Sergejus Mitrochinas, Grigorijus Javlinskis, rašytojai Borisas Akuninas, Sergejus Šargunovas, Dmitrijus Bykovas, žurnalistai Leonidas Parfenovas ir Tatjana Lazareva, „aukštuomenės liūte“ vadinama Ksenija Sobčak, nacionalistas Konstantinas Krylovas ir daugelis kitų įžymių ir gerbiamų Rusijos veikėjų.

REKLAMA

Laikraščio „Kommersant“ žurnalistas Olegas Kašinas, kuris dar šiais metais buvo žiauriai sumuštas už savo vykdomą profesinę veiklą, perskaitė protestuotojams laišką, kurį parašė tinklaraštininkas Aleksejus Navalnij. Naujuoju Rusijos didvyriu vadinamas A. Navalnij buvo suimtas penkiolikai parų po dalyvavimo protesto akcijoje gruodžio 5 dieną.

Šio protesto organizavimas pasižymėjo ypatingu vieningumu. Žmonės, neturėdami galimybės oficialiai komunikuoti ir gauti informacijos iš žiniasklaidos priemonių, kurias blokuoja valdžia, socialiniuose tinkluose organizavo įvairias grupes, sutelkiančias bendrų pažiūrų ir siekių žmones. Šis mitingas jau tapo pačiu didžiausiu per 20 metų šalies istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Masinis protestas Maskvoje (nuotr. SCANPIX)Masinis protestas Maskvoje (nuotr. SCANPIX)

Apie visas organizuojamų protestų vietas įvairiuose Rusijos miestuose ir kitose pasaulio šalyse galite pažiūrėti informaciją čia. Tiesioginę vaizdo transliaciją iš protesto galima stebėti čia.

Artemonas papasakojo, kad dalyviai vieningai skanduoja „Gėda“ ir „Rusija be Putino“, o vienas labiausiai nusipelniusių žurnalistų Leonidas Parfenovas pareiškė, kad šalis dvylika metų ritosi atgal. „Mums pasitaikė galimybė ištaisyti šitą padėtį. Pirmyn!“, – ragino tautą jis.

REKLAMA

Protestuotojai reikalauja paleisti į laisvę tuos, kurie buvo suimti per gruodžio 4 dieną vykusią protesto akciją, ir iš naujo organizuoti rinkimus.

Nors į protesto akciją susirinko įvairaus amžiaus grupių atstovų, tačiau pagrindinę masę sudaro jauni žmonės nuo 20 iki 30 metų. Daugybė žinomų šalies pramogų pasaulio atstovų ir žurnalistų atėjo į protestą.

Policijos pareigūnai apsupę aikštę, tačiau minios viduje jų nesimato. Buvo pranešama, kad dėl didelio žmonių antplūdžio tiltas prie Bolotnaja aikštės gali sugriūti, todėl policijos pareigūnams teko uždaryti žmonių perpildytą tiltą.

REKLAMA

Virš protestuotojų galvų skraido malūnsparnis, žmonės prisisegę jau šios protesto akcijos tapusį simbolį – baltą juostelę, daugelis atsinešė į protestą baltų gėlių.

Internetas centre veikia labai silpnai. Artemonas patikino, kad į Bolotnaja aikštę susirinko tiek komunistų atstovai, tiek „Spravdelivaja rossija“ bendraminčiai, taip pat ir kitų organizacijų atstovai.

„Visus vienija bendra idėja, todėl nesvarbu už kokią tu organizaciją, čia niekas to net neaptarinėja. Daug žmonių atėjo vien todėl, kad tiki, kad gali kažką pakeisti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt ir toliau seks įvykius Maskvoje tiesiai iš Bolotnaja aikštės.

Specialiai Balsas.lt: visa tiesa apie tai, kas vyksta Maskvoje, liudininkės akimis

Mažesni mitingai vyksta daugelyje šalies miestų

Apie 150 žmonių šeštadienio rytą susirinko Rusijos Tolimuosiuose Rytuose įsikūrusio Vladivostoko gatvėse. Protestuotojai reiškia nepasitenkinimą dėl galimo sukčiavimo per neseniai įvykusius rinkimus į šalies parlamentą, praneša „RIA Novosti“.

Protestuotojai atsinešė plakatus su rinkimų protokolų kopijomis. Anot jų, šie protokolai buvo suklastoti premjero Vladimiro Putino vadovaujamos „Vieningos Rusijos“ partijos naudai.

REKLAMA

Tuo metu dienraštis „Komsomolskaja pravda“ skelbia, kad protestuoti susirinko apie 200 žmonių, o dar kiti šaltiniai nurodo, kad jų skaičius siekia 300. Protestą stebi apie 50 policininkų.

Maždaug tūkstantis protestuotojų susirinko Barnaulo mieste pietų Sibire, apie 200 centrinėje Čitos miesto aikštėje, keli šimtai Krasnojarske ir daugiau nei 50 žmonių atėjo į nesankcionuotą mitingą Tolimųjų Rytų mieste Chabarovske.

Chabarovsko valdžia nedavė leidimo protestuoti. Miesto regioninės administracijos prie Rusijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Andrejus Sergejevas penktadienį sakė, kad policija imsis griežtų priemonių prieš nesankcionuotų mitingų dalyvius. „RIA Novosti“ korespondentai praneša, kad policija sulaikė 20 protestuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų