REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoje tarpvyriausybinėje euro zonos valstybių ir kelių kitų Europos Sąjungos (ES) narių sutartyje numatoma, kad valstybių biudžetai privalės būti subalansuoti, o biudžetų struktūriniai deficitai negalės siekti daugiau nei 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį anksti rytą pasiektas susitarimas numato, kad šioje sąjungoje nori dalyvauti ir šešios euro zonai nepriklausančios valstybės: Bulgarija, Danija, Latvija, Lietuva, Lenkija bei Rumunija.

REKLAMA

Reikalavimas dėl biudžeto deficito turės būti įtrauktas į valstybių konstitucijas ar jų atitikmenis. Pagal naująjį įstatymą valstybių biudžetai privalės būti subalansuoti, o tai reiškia, kad struktūrinis valstybės biudžeto deficitas negalės viršyti 0,5 proc. BVP. Priešingu atveju numatomos automatinės finansinės sankcijos. ES Teisingumo Teismas įvertins, kaip šis naujas reikalavimas būtų pritaikytas valstybinių lygmeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, jeigu valstybės narės biudžeto deficitas viršys 3 proc. BVP, jai iškart bus taikomas nuobaudos, nebent dauguma kitų valstybių narių tam prieštarautų. Tokiu atveju Europos Komisija rekomenduos būtinus žingsnius ir sankcijas.

Kad biudžetų deficitai neviršytų leidžiamos normos, valstybės savo nacionalinius biudžetus turės pristatyti Europos Komisijai, kuri savo ruožtu galės reikalauti valstybės biudžetą peržiūrėti. Valstybės taip pat turės iš anksto pranešti, kiek ketina skolintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų