REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baudžiamojo kodekso pataisas, praplečiančias galimybes traukti į baudžiamąją atsakomybę prekiautojus žmonėmis, Vidaus reikalų ministerija pateikė svarstyti Vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA

Jei šiems pasiūlymams bus pritarta, Lietuva ne tik užtikrins įstatymų veiksmingumą kovoje su prekyba žmonėmis, bet ir užbaigs Europos Tarybos konvencijos dėl veiksmų prieš prekybą žmonėmis, priimtos 2005 m. Varšuvoje, ratifikavimo procesą. Lietuva šią konvenciją pasirašė 2008 metais.

REKLAMA

Vyriausybei pateiktuose Baudžiamojo kodekso pakeitimuose išplečiama prekybos žmonėmis sąvoka – tokio pobūdžio nusikaltimu siūloma laikyti bet kokį asmens išnaudojimą, t. y., įvairias seksualinio išnaudojimo formas, priverstinę tarnystę, vergiją, priverstines paslaugas, išnaudojimą priverstinei santuokai, elgetavimui ir pan. Šiuo metu kodekso nuostatose vartojama prekybos žmonėmis sąvoka buvo susieta tik su išnaudojimu prostitucijai, pornografijai, priverstiniam darbui, bet ir su nukentėjusio asmens organų įgijimu.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministerija taip pat siūlo įtraukti naują Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame būtų numatyta atsakomybė už naudojimąsi asmens priverstiniu darbu ar paslaugomis, žinant, kad auka tai daro dėl jo atžvilgiu naudojamo fizinio smurto, grasinimų ar apgaulės. Už tai numatytas laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Dar viena nauja nuostata susijusi su nukentėjusiųjų apsauga: asmenis, kurie buvo išnaudojami prekybos žmonėmis srityje, siūloma atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Lygiai tokia pat nuostata galiotų ir asmenims, kurie iki pripažinimo įtariamaisiais savanoriškai pranešė apie neteisėtą veiklą teisėsaugai ir aktyviai bendradarbiavo atskleidžiant šią nusikalstamą veiką. Šiuo metu tokių nuostatų nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be visų minėtųjų pakeitimų, taip pat siūloma baudžiamojon atsakomybėn traukti ne tik tuos asmenis, kurie siekia įgyti asmens organus, audinį ar ląstelę, bet ir tuos, kurie apie tai žinojo ar siekė, kad jie būtų išimti iš nukentėjusiojo, arba šią nusikalstamą veiką vykdė būdami ir savo įgaliojimus vykdydami valstybės tarnautojai ar viešojo administravimo funkcijas atliekantys asmenys.

Baudžiamojo kodekso pataisas Vidaus reikalų ministerija parengė bendradarbiaudama su Teisingumo, Užsienio reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis, Europos teisės departamentu prie Teisingumo ministerijos ir kitomis atsakingomis institucijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų