REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Džainizmas – senovinė indų religija, kuri skelbia viso, kas gyva, lygybę, o jos sekėjai yra griežti vegetarai, tausojantys Žemės išteklius. Indijoje yra apie 4,2 mln., o visame pasaulyje per 12 mln. šios religijos pasekėjų, rašo tinklalapis touropia.com.

REKLAMA
REKLAMA

Džainizmo šventyklos yra vadinamos "Derasar" arba "Mandir", priklausomai nuo to, kurioje Indijos vietoje jos yra įsikūrusios. Paprastai jos statomos iš marmuro ir puošiamos įvairiausiomis skulptūromis. Susipažinkite su septyniomis pačiomis nuostabiausiomis džainistų šventyklomis.

REKLAMA

7. Lal Mandir

Lal Mandir (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Lal Mandir (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Shri Digambar Jain Lal Mandir šventykla, stovinti priešais Raudonajį Fortą Indijos sostinėje yra seniausia džainistų šventykla Delyje. Ji buvo pastatyta 1526 metais, bet jau XIX a. buvo gerokai praplėsta papildomais statiniais šalia šventyklos. Senoji šventykla geriau žinoma Lal Mandir pavadinimu.

6. Sonagiri

Sonagiri (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Sonagiri (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Sonagiri (išvertus pažodžiui 'aukso viršūnė') - tai mažas miestelis, įsikūręs ant kalvos, centrinėje Indijoje. Daugybė akinamo baltumo džainistų šventyklų yra išsibarsčiusios po šią vietovę. Piligrimai ir masės turistų kopia apie 300 laiptelių į kalvą, kad galėtų pasigrožėti nesuskaičiuojama galybe baltų šventyklų.

REKLAMA
REKLAMA

5. Khajuraho

Khajuraho šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Khajuraho šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Khajuraho gyvenvietė yra viena populiariausių turistų lankytinų vietų Indijoje. Daugybė induizmo ir džainizmo šventyklų yra garsios erotinėmis skulptūromis, vaizduojančiomis pačias įvairiausias Kamasutros pozas. Įvairiausių meilės scenų pilna tiek pastato viduje, tiek išorėje. Šventyklos buvo pastatytos 200 metų bėgyje, nuo 950 m. iki 1150 m., Chandella valdovų.

4. Gomateshwara šventykla

Gomateshwara šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Gomateshwara šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Gomateshwara yra monolitinė statula, stovinti ant Shravanabelagola miesto kalvos. Ji pavadinta valdovo Adinatha sūnaus vardu. Statula yra 17 metrų aukščio ir laikoma viena didžiausių monolitinių statulų pasaulyje. Ji buvo sukurta kažkur 983 metais po Kr., Ganga Karalystės dvasininko Chavundaraya. Kartą per 12 metų čia vyksta "Mahamastakabhisheka" festivalis, kurio metu statula yra maudoma pieno, varškės, sviesto, šafrano ir aukso monetų vonioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Dilwara šventykla

Dilwara šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Dilwara šventykla (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Dilwara šventykla, įsikūrusi netoli Radžastano kalvos Mount Abu, visame pasaulyje garsėja pribloškiančiu kiekiu marmuro, sunaudoto statybų metu. Dilwara šventyklos kompleksas papuoštas įspūdingais džainizmo architektūros iš marmuro ir akmens raižiniais. Iš viso čia yra 5 džainizmo šventyklos, pavadintos penkių gyvenviečių vardais. Visosjos buvo pastatytos Chalukya dinastijos laikais, XI - XIII a.

2. Palitana

Palitana (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Palitana (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)

Palitana - šventas visų džainistų miestas Indijoje, o šalia jo esantis aukštas kalnas -viena švenčiausių džainistų piligrimų vieta. Ant kalno įsikūręs ištisas Šatrundžajos šventyklų kompleksas, kurį sudaro per 800 šventovių. Norėdami pasigrožėti jomis iš arčiau, turėsite įveikti net 4000 laiptelių. Džainistų šventyklos buvo pastatytos XI a., 900 metų bėgyje.

REKLAMA

1. Ranakpuro šventovė

Ranakpur (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)Ranakpur (nuotr. Flikckr.com) (nuotr. Gamintojo)


Ranakpur - nuošaliose Radžastano kalvose įsikūrusi Džainizmo pasekėjų šventykla. Bažnyčią remia daugiau nei 1444 marmuro kolonų, išraižytų religiniais fragmentais. Keturšalis šventyklos įvaizdis simbolizuoja Tirthankaro užkariavimą visomis keturiomis kompaso kryptimis. Kada šventykla buvo pastatyta nėra žinoma po šiai dienai, tačiau spėjama, kad tai įvyko XIV a. pabaigoje - XV a. pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų