REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Kanadoje gyvenantys Balsas.lt skaitytojai šeštadienį įvyksiančio pilno Mėnulio užtemimo metu galės išvysti retą gamtos reiškinį.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis šiais metais visiškas Mėnulio užtemimas Šiaurės Amerikos gyventojams suteiks retą galimybę išvysti keistą reiškinį, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo neįmanomas, skelbia  „Space.com“. Didelėje JAV ir Kanados dalyje žmonės turės galimybę tuo pat metu danguje pamatyti ir tekančią Saulę, ir besileidžiantį užtemusį Mėnulį.

REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo neįmanomas dalykas, nes Mėnulio užtemimo metu Saulė, Žemė ir Mėnulis kosminėje erdvėje būna geometriškai tiesioje linijoje. Žemė tuo metu būna per vidurį. Tad jei Saulė yra virš horizonto, tai Mėnulis privalo būti žemiau jo, todėl jo pamatyti neįmanoma, ir priešingai.

Mėnulio užtemimo metu Saulę ir Mėnulį danguje skiria lygiai 180 laipsnių kampas, todėl vienu metu pamatyti danguje ir Saulę, ir Mėnulį turėtų būti neįmanoma. Turėtų, jei ne vienas „bet“:  atmosferos refrakcija. Tai reiškinys, kuomet dėl atmosferos tankio kitimo nuo aukščio šviesa nukrypsta nuo tiesioginio sklidimo krypties, ir regimoji šviesulio padėtis yra pakeliama arčiau zenito.

REKLAMA
REKLAMA

Su šiuo reiškiniu susiduriame kasdien: pavyzdžiui, kai vakare matome saulę slepiantis už horizonto, iš tikrųjų ji jau būna dingusi už horizonto krašto, tačiau Žemės atmosfera tarsi lęšis išlenkia Saulės vaizdą ir kilsteli jį virš horizonto linijos, taip leisdama ją dar kurį laiką matyti.

Dėl šio efekto kiekvieną dieną šviesusis paros metas būna keliomis minutėmis ilgesnis. Rytais mes taip pat pamatome tekančią Saulę šiek tiek anksčiau, nei ji iš tikrųjų pasirodo iš už horizonto. Visa tai taikytina ir Mėnuliui, rašo „Space.com“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, dėl šio reiškinio daugelis amerikiečių per rytoj įvyksiantį pilną Mėnulio užtemimą, kuris prasidės 11.33 val. ir pasibaigs 17.30 val. pasauliniu universaliuoju laiku, galės vienu metu danguje stebėti ir Saulę, ir užtemusį Mėnulį. Tokią galimybę suteiks trumpas 1 – 6 minučių trukmės „langas“, kai rytų – pietryčių pusėje (priklausomai nuo žmogaus buvimo vietos) pasirodys tekanti Saulė, o užtemusi Mėnulio pilnatis leisis  vakarų – šiaurės vakarų pusėje.

„Space.com“ paskelbė lentelę, kurioje 11 JAV ir Kanados miestų gyventojai gali sužinoti tikslų šio reiškinio stebėjimo laiką, nurodytą jų vietiniu laiku. Čia gyvenantiems mūsų skaitytojams norisi palinkėti giedro dangaus ir patogios stebėjimo vietos, kad nebūtų užstotas vaizdas Saulės tekėjimo ir Mėnulio leidimosi kryptimis.

SAulės tekėjimo ir Mėnulio leidimosi laikas (nuotr. leidėjų)Saulės tekėjimo ir Mėnulio leidimosi laikas (nuotr. leidėjų)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų