REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Seimas ir Vyriausybė laužo ietis dėl biudžeto lėšų taupymo, pateikiami daugelį šalies gyventojų ateinančiais metais galintys stipriai nuskurdinti pasiūlymai, Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse elgiamasi lyg ekonominio pakilimo laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus miesto žmonių išrinktieji susidarė galimybes beveik dvigubai daugiau gauti kanceliarinėms išlaidoms, už posėdžiavimą, pasirengimą posėdžiams, o administracijos mažinimą „sužaidė“ tik dėl akių. Alytaus rajono savivaldybė pradėjo leisti spalvotą biuletenį, informuojantį apie valdžios darbus.

REKLAMA

Septyniose biuletenio nuotraukosemeras

Neseniai Alytaus rajono savivaldybė išleido informacinį biuletenį „Alytaus rajono žinios“. Biuletenis pažymėtas 1–uoju numeriu, todėl tikėtina, kad jų pasirodys daugiau.

Kaip sakė už savivaldybės viešuosius ryšius atsakingi specialistai, biuleteniai bus leidžiami pagal poreikį. O koks bus poreikis, visiems suprantama, priklausys nuo valdžios norų ir pageidavimų.

Kaip įprasta valdžios leidiniui, „Alytaus rajono žiniose“ giriamasi gerais darbais žmonėms ir įstaigoms. Net septyniose biuletenio nuotraukose puikuojasi pats rajono meras konservatorius Algirdas Vrubliauskas. Jis – ir šventėse, ir susitikimuose, ir greitosios medicinos pagalbos automobilyje... Netrūksta dėmesio tos pačios partijos atstovams – vicemerui Gediminui Krasauskui, tarybos sekretoriui Simui Salickui.

REKLAMA
REKLAMA

Netgi kai kurie rajono tarybos su konservatoriais bendradarbiaujančių valdančiosios daugumos (Darbo partijos) atstovai, išvydę pirmąjį biuletenio numerį, apgailestavo, kad jų nuotraukų čia per mažai. Sakė, kad derėsis, jog bent jau visiems valdantiesiems vietos būtų skiriama po lygiai.

Tai dar kartą paliudija: už mokesčių mokėtojų pinigus leidžiamas biuletenis toli gražu ne vien informacijai apie savivaldybės darbus skirtas, bet ir pačių rajono vadovų savireklamai. Galiausiai gausiai iliustruotas, laikraštinis leidinio formatas anaiptol neatitinka įprastinių informacinių biuletenių turinio, nes šiuose pateikiama tik sausa statistinė, dalykinė informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paslaugos sutartiskonfidenciali

Pasiteiravus, kas leidžia naują rajono savivaldybės biuletenį ir kiek tai kainuos vietiniam biudžetui, viešųjų ryšių specialistai pareiškė, kad yra konfidenciali sutartis su paslaugos teikėju. Tik pasakyta, kad biuletenį leidžia viena Lietuvos įmonė. Leidinyje ta įmonė nenurodoma.

Keistai atrodo konfidencialumas už mokesčių mokėtojų pinigus perkamą paslaugą. Dar keisčiau – rajono mero A. Vrubliausko pasakymas: „Net nežinau, kas leidžia ir kiek kainuos.“

Rajono vadovas į klausimą, kas sumanė leisti tokį biuletenį, atsakė: „Taip sugalvojo Kultūros ir viešųjų ryšių skyrius, o mums ta mintis patiko.“

REKLAMA

„Alytaus naujienų“ skaičiavimu, aštuonių puslapių rajono savivaldybės nemokamai platinamo biuletenio išleidimas 7 tūkst. 500 egzempliorių tiražu atsiėjo 2,5–3 tūkst. litų.

Etatų mažinimas daugiau popierinis

Išlaidavimo mokesčių mokėtojų pinigais pavyzdį praėjusią savaitę vykusiame posėdyje parodė ir Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai, pasikeitę savo veiklos reglamentą ir susidarę galimybes per mėnesį gauti beveik dvigubai daugiau nei anksčiau kanceliarinėms išlaidoms, už dalyvavimą posėdžiuose ir net pasiruošimą jiems, dalyvavimą susitikimuose su rinkėjais. Dabar per mėnesį išrinktieji galės gauti iki 1 tūkst. 370 litų neatskaičius mokesčių.

REKLAMA

Tuo pažadų rinkėjams laužymas dirbti nuoširdžiai ir minimaliomis sąnaudomis dar nesibaigė. Tame pačiame tarybos posėdyje subyrėjo ir kitas daugelio valdančiųjų pažadas pertvarkyti savivaldybės administraciją, mažinant joje darbuotojų skaičių. Pakeisti kelių skyrių pavadinimai, savivaldybės administracijoje dirbančiųjų skaičius nustatytas 180 vietoj 197

Šioje struktūroje turėtų sumažėti 17 darbuotojų. Tačiau realiai taip neatsitiks. 12 Socialinės paramos skyriaus darbuotojų dar pavasarį perėjo dirbti į nuo vasario veikiančią miesto savivaldybės viešąją įstaigą Socialinių paslaugų centrą, finansuojamą iš valstybės ir savivaldybės biudžetų.

Realiai miesto savivaldybės administracijoje turėtų sumažėti tik penkiais darbuotojais.

A. Mosteikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų