REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 5-9 dienomis prie iniciatyvos „Pusryčių fiesta“ prisidėjusių mokyklų moksleiviai bei mokytojai visą šią savaitę kiekvieną rytą pradėdavo bendrais pusryčiais bei diskusijomis apie jų naudą. „Pusryčių fiesta“ vyksta jau antrus metus, šiais metais joje dalyvauja per 86 mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Kurti mokykloje bendruomenišką tradiciją, kuri populiarintų pusryčius, pradėta praėjusiais metais. „Pusryčių fiesta“ yra sudedamoji „Sveikatiados“ projekto dalis. Pasak „Sveikatiados“ koordinatorės Astos Bajarūnaitės, „Pusryčių fiestos“ tikslas – atkreipti dėmesį į pusryčių naudą, nes jie ypač svarbūs augančiam organizmui, skatinti pusryčiauti, paversti pusryčius gražia švente, kuri ilgainiui taptų neatsiejamu ryto ritualu.

REKLAMA

Priežasčių, kodėl vaikai ryte nevalgo pusryčių, gali būti įvairių: laiko stoka, noro ar įpročio nebuvimas. Kaip teigė Panevėžio „Skaistakalnio“ pagrindinės mokyklos geografijos mokytoja metodininkė Jurgita Ablėnė, moksleiviai sakosi papusryčiauti nebespėja, nes rytais labai norisi miego ir todėl nesugeba atsikelti anksčiau.

A. Bajarūnaitės manymu, gerai, jog „Pusryčių fiesta“ moksleivius, dažnai arba visada nevalgančius pusryčių, įtraukia į kasdienį ritualą – nespėję papusryčiauti namuose, jie tai galėjo padaryti su savo mokslo draugais bei mokytojais. „Norime, jog moksleiviai suvoktų pusryčių naudą. Jei šeimoje nėra tradicijos valgyti pusryčių, tai per „Pusryčių fiestą“ jie galėjo pamatyti, jog pusryčiauti gali būti ne tik naudinga, bet ir smagu. Juo labiau, jog moksleiviai, kurie pusryčiauja kasdien, taip pat gali netiesiogiai paskatinti draugus sekti jų pavyzdžiu – juk vaikai kreipia dėmesį, kaip elgiasi jų draugai bei jų aplinkoje esantys suaugę žmonės – šiuo atveju mokytojai,“ –kalbėjo A. Bajarūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pusryčių fiestoje“ dalyvaujantys moksleiviai ne tik skatinti pusryčiauti. Pasak Kauno Antano Smetonos gimnazijos „Sveikatiados“ ambasadorės Giedrės Vaitauskienės, visą šią savaitę moksleiviai ieškojo skaniausių pusryčių receptų – patys virė įvairias košes, bandydami atrasti tai, ką jie norėtų valgyti rytais. O Panevėžio „Skaistakalnio“ pagrindinės mokyklos „Sveikatiados“ komandos narė Jurgita Ablėnė pasakojo, jog pusryčiaudami moksleiviai taip pat diskutavo, kokia pusryčių nauda organizmui ir ką geriausia būtų valgyti dienos pradžioje. Šie moksleiviai netgi sulaukė svečių – sveikatos mitybos specialistų.

Pasak A. Bajarūnaitės, tokiomis iniciatyvomis, kaip „Pusryčių fiesta“, siekiama ne vienkartinių rezultatų – savaitei sukviesti moksleivius papusryčiauti, o paskatinti moksleivius suprasti, jog ilgainiui mažas, galbūt tik mokykloje prasidėjęs ritualas, virstų malonia kasdienos dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų