REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokymasis vairuoti – susikaupimo ir šaltų nervų reikalaujantis procesas. Dažnai būsimi vairuotojai dar tik sėsdami į automobilį pajunta, kad juos išpylė šaltas prakaitas, o ką jau kalbėti apie tai, kai susikaupti prie vairo trukdo neetiškas instruktoriaus elgesys.

REKLAMA
REKLAMA

Instruktorius: šiandien į mišką dar nevažiuosim

Naujienų portalas Balsas.lt sulaukė skaitytojos laiško, kuriame ji pasakojo apie tai, kad kai kurie vairavimo instruktoriaus veiksmai buvo panašesni į seksualinį priekabiavimą nei į pagalbą jaunai vairuotojai.

REKLAMA

„Užsisakiau papildomas vairavimo pamokas vairavimo mokykloje „Autoeksternas“. Nuo pat pirmos pamokos instruktorius vairavimo metu būdavo nesusikaupęs ir stebėdavo ne kelią, o mane. Buvo išsiblaškęs. Važiuojant keliuku miškelio link, prieš apsisukant pasakė keistą frazę „Na, šiandien į mišką dar nevažiuosim“. Nusišypsojau ir per daug nekreipiau į tai dėmesio, bet instruktoriaus žvilgsnius ėmiau jausti vis dažniau. Jis dažnai kartojo mano vardą ir sakė, kad būtų nuostabu, jei visos vairuotojos būtų tokios gražios“, – laiške rašė skaitytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak merginos, antros vairavimo pamokos metu vėl buvo sakomi komplimentai, o sukant vairą instruktorius tarsi netyčia uždėdavo savo ranką ant merginos rankos. „Trečios pamokos metu buvau galutinai šokiruota instruktoriaus elgesio, kai jis kelis kartus uždėjęs ant mano rankos savo ranką pradėjo ją glostyti. Pirma kartą taip jam pasielgus, aš patraukiau savo ranką nuo jo. Antrą kartą jis vėl taip pat pradėjo elgtis: „Kokia švelni. Ar galima dar paglostyti?“. Aš atsakiau, kad ne. Tuomet jis uždėjo ranka ant mano kojos ir ėmė ją glostyti. Liepiau liautis. Jis patraukė ranką ir neatrodė sutrikęs. Galvoje buvo tik viena mintis – kad greičiau ši pamoka baigtųsi, o instruktorius pradėjo kalbėti apie kitą pamoką: „Na, kaip kitą pamoką bausim tave už klaidas?“ Atsakiau, kad nežinau ir tada jis pasakė: „Tai reikia tave bausti. Kitą kartą už kiekvieną kritinę klaidą – po du bučkius“. Pasibaigus pamokai susimokėjau ir išlipau iš mašinos. Daugiau į tą mokyklą tikrai nekelsiu kojos“, – rašė skaitytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vairavimo mokyklos vadovas klientų skundų nėra sulaukęs

Vairavimo mokyklos „Autoeksternas“ vadovas Olegas Orlovas, paklaustas, ar yra sulaukęs iš klientų skundų dėl instruktorių elgesio darbo metu, sakė: „Tokių atvejų nėra buvę. Iš viso apie tai girdžiu pirmą kartą. Tokiu elgesiu kaltinamas instruktorius yra 67-metų pensininkas. Veikiausiai tai buvusių darbuotojų ar konkurentų kerštas. Esame turėję dėl jų problemų.“

Nepageidaujamas seksualinis elgesys laikomas priekabiavimu

Komentuodamas laiške skaitytojos išdėstytus faktus, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialistas Valdas Dambrava sakė: „Tai, apie ką užsimenama, iš tiesų galima vadinti seksualiniu priekabiavimu. Vairavimo pamokos – paslauga, už kurią atsiskaitoma pinigais, o bet koks nepageidaujamas seksualinio pobūdžio elgesys, išreikštas fiziškai, žodžiu ar raštu, yra laikomas seksualiniu priekabiavimu.“

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, mergina turėtų su skundu nedelsdama kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. V. Dambravos teigimu, labai svarbu, kad būtų objektyvių šitokio elgesio įrodymų – tai gali būti garso įrašai, trumposios žinutės ar elektroniniai laiškai bei liudytojų parodymai.

Kalbėdamas apie tai, kas gresia priekabiautojui pagal dabar Lietuvoje galiojančius įstatymus, pašnekovas atsakė: „Dėl padaryto pažeidimo galimas įspėjimas arba piniginė bauda nuo 100 iki 2 000 litų už pirmą kartą įvykdytą pažeidimą, o jei įvykis pasikartoja – bauda dvigubėja. Jei situacija yra ypač komplikuota, įvykio tyrimo medžiaga gali būti perduodama prokuratūrai. Straipsniai dėl seksualinio priekabiavimo yra ne tik Lygių galimybių įstatyme, bet Baudžiamajame bei Darbo kodeksuose.“

V. Dambravos teigimu, dažnai baudos vertinamos gana simboliškai, bet geriausias ginklas – viešumas.

Naujienų portalas Balsas.lt dėkoja skaitytojai už naujieną. Norėdami atsiųsti naujieną, tai galite padaryti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų