REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Putinas: protestus Rusijoje organizuoja JAV

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ketvirtadienio rytą pirmą kartą viešai komentavo po rinkimų prasidėjusius protestus Maskvoje, Sankt Peterburge ir keliuose kituose miestuose.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas pažymėjo, kad nenori per daug gilintis į Dūmos rinkimų temą. „Noriu pasakyti porą žodžių apie rinkimus į Dūmą, labai trumpai“, – pradėjo jis. „Apie tai jau labai daug kalba išvisų pusių, nagrinėja problemą, ir dabar aš niekaip to nevertinsiu“.

REKLAMA

„Kas liečia dabartinius įvykius, gatvės demokratiją, aš tai vertinu taip: jeigu žmonės veikia įstatymo ribose, jiems turi būti suteikta galimybė išreikšti nuomonę, ir mes niekaip neturime riboti jų pilietinių teisių“, – pareiškė Putinas. „Tačiau jeigu kažkas pažeidžia įstatymą, valdžios ir teisėsaugos organai privalo pareikalauti įstatymo vykdymo visomis įmanomomis priemonėmis“.

Pasak Putino, į Rusijos vidaus politiką bando įsikišti įsakymu iš užsienio, ir Rusija privalo apginti savo suverenitetą. Putinas siūlo pagalvoti apie atsakomybės griežtinimą tiems žmonėms, kurie veikia pagal kitos valstybės įsakymą. Šiuos žodžius Putinas ištarė po to, kai jo paprašė pakomentuoti Hillary Clinton žodžius, kuriais ji kritikavo Rusijos rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pažvelgiau į pirmąją mūsų amerikiečių partnerių reakciją. Pirma, ką pasakė valstybės sekretorė, buvo, kad rinkimai nesąžiningi ir neteisingi, nors ji ir buvo susipažinusi su oficialių stebėtojų medžiaga. Ji davė signalą kai kuriems veikėjams šalies viduje. Jie ta signalą gavo ir, remiami JAV, pradėjo aktyvų darbą“.

Putinas ir toliau vystė temą: „Mes už tai, kad mūsų politinius rinkiminius procesus stebėtų užsienio stebėtojai. Mes už tai, mes nesame prieš. Bet mes turime įstatymus. Kai iš užsienio pradedamos finansuoti kažkios vidinės organizacijos, kurios yra neva nacionalinės, bet iš tiesų dirba už užsienio pinigus ir vykdo jų planus, mes privalome save apsaugoti nuo šio įsikišimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Putinas pateikė palyginimą: „Rinkimų JAV metu išvis niekur neleidžia jokių stebėtojų. Žmones paprasčiausiai veja iš apygardų ir viskas. Ten viskas griežta, kur kas mažiau liberalumo“.

„Mes visi esame suaugę žmonės ir suprantame, kad dauguma piliečių nenori jokių spalvotų revoliucijų ir Kirgizijos ar Ukrainos scenarijų. Niekas chaoso nenori“, – kalbėjo Putinas, pabrėždamas, kad demonstracijų organizatoriai veikia tik pagal itin siaurus interesus, praneša News.ru.

Putinas tikisi, kad dabar „revoliucijas“ ir „chaosą“ nutrauks policija. „Remdamasi didžios piliečių daugumos, kurie nenori jokio chaoso šalyje, nuomone, teisėsaugos organai privalo įstatymo ribose užtikrinti mūsų valstybės saugumą“.

REKLAMA

Šis pasisakymas buvo pirma vieša premjero reakcija į precedento neturinčią protestų bangą, kuri kilo dėl įtarimų, kad parlamento rinkimų rezultatai buvo klastojami V. Putino „Vieningosios Rusijos“ partijos naudai. Per keturias pastarąsias dienas visoje Rusijoje buvo sulaikyta apie tūkstantis protestuotojų.

Jau 25 tūkst. žmonių socialiniuose tinkluose pasiskelbė, kad šeštadienį dalyvaus sankcionuotoje demonstracijoje Revoliucijos aikštėje Maskvoje. Opozicijos lyderis Vladimiras Milovas ketvirtadienį per radiją „Echo Moskvy“ įspėjo, kad demonstracijoje gali būti pralietas kraujas, ir ragino žmones joje nedalyvauti.

Maskvos miesto valdžia perspėjo protestą organizuojančią grupę „Solidarnost“, kad jiems grės baudžiamoji atsakomybė, jei demonstracijoje dalyvaus daugiau nei 300 žmonių, nes sankcionuotas tik ne daugiau kaip 300 dalyvių mitingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų