REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet mokyklose, vaikų darželiuose ir lopšeliuose atliekami remontai galimai kelia pavojų vaikų sveikatai, nes Lietuvoje galiojantys visuomenės sveikatos saugos teisės aktai nenustato reikalavimų, kokiais dažais turėtų būti dažomos šių įstaigų sienos. Ugdymo įstaigoms tai sudaro sąlygas pirkti pigesnius kenksmingus dažus, kurių poveikis gali turėti neigiamą įtaką ne tik vaikų sveikatai, bet ir mokymosi efektyvumui.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikų ugdymo įstaigos turėtų būti dekoruojamos tik vandens pagrindu pagamintais dažais, nes jie yra beveik bekvapiai ir, moksliškai įrodyta, ne tokie kenksmingi nei skiedikliniai. Deja, galima įtarti, kad mokyklos ir darželiai dažnai perdažomi būtent kenksmingais skiedikliniais dažais, nes jie yra iki 50 proc. pigesni“, – sako UAB „Tikkurila“ mokymų centro vadovas Rokas Vičkus.

REKLAMA

UAB „Tikkurila“ specialisto teigimu, Lietuvoje apie pusė parduodamų dažų yra skiedikliniai, nors pažengusiose šalyse tokių progresyviai atsisakoma. „Nustatyta, kad skiedikliniai dažai gali garuoti daugiau nei 10 metų. Taigi įsivaizduokite, net tose įstaigose, kur remontas buvo atliktas palyginti seniai, pavyzdžiui, prieš 5–7 metus, kenksmingą dažų poveikį vaikai gali justi iki šiandien“, – sako R. Vičkus.

Siūloma, kad ugdymo įstaigos vadovautųsi sveikatos specialistų rekomendacijomis, kokias statybines medžiagas naudoti patalpoms, skirtoms vaikams ugdyti. Šiemet Lietuvos pulmonologų ir alergologų draugija (LPAD) atliko specialius tyrimus ir suteikė aprobaciją vandens pagrindu pagamintiems „Vivacolor Decor“ ir „Vivacolor Interior Soft“ dažams, tuo pripažindama, kad šių produktų sudėtis užtikrina ypač mažą tikimybę sukelti alerginių reakcijų. Šie dažai kol kas pirmieji Lietuvoje, gavę tokią aprobaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Ir atvirkščiai, skiedikliniai dažai turėtų būti laikomi neleistinais vaikų ugdymo įstaigose, nes ilgą laiką garuodami į aplinką išskiria chemines medžiagas, galinčias sukelti įvairių alergijų bei mokymosi efektyvumą slopinančių negalavimų: gali skaudėti ir svaigti galva, sutrikti atmintis, pykinti, ištikti astmos priepuolis, ašaroti ir parausti akys, gali būti suerzinta nosies gleivinė. Be to, mokslininkai įtaria, kad kai kurie įkvepiami kenksmingi junginiai gali sukelti vėžį, pažeisti kepenis, inkstus ar centrinę nervų sistemą.

Vaikų pulmonologijos ir alergologijos centro duomenimis, Lietuvoje daugėja sergančiųjų alerginėmis ligomis – atlikti epidemiologiniai tyrimai parodė, kad daugėja vaikų, sergančių atopiniu dermatitu, alerginiu rinitu, bronchų astma. Alergija – viena labiausiai paplitusių lėtinių vaikų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų