REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos kosmoso agentūros paleistas Marso palydovas „Mars Express“ šioje planetoje aptiko didelius vandens ledo klodus, esančius vos 20 metrų gylyje nuo planetos paviršiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad požeminės ledo sankaupos aptiktos kalnuotame Marso „Phlegra Montes“ regione. Požeminiai ledynai slūgso rajone, kurio centro koordinatės – 33 laipsniai šiaurės platumos ir 162 laipsniai rytų ilgumos. Šioje Marso dalyje atrasti ledynai gali tapti vandens šaltiniu būsimosioms ekspedicijoms į Marsą, skelbia „Universe Today“.

REKLAMA

Naujose „Mars Express“ nuotraukose matyti „Phlegra Montes“ regione esančių kalnų grandinės ir kalnagūbriai, kurių kilmė iš visko sprendžiant ne vulkaninė. Nuotraukose matyti, kad beveik kiekvieną kalną juosia specifinės formos grunto iškilimai, panašūs į Žemėje esančių ledynų sankaupas. Mokslininkai mano, kad „Phlegra Montes“ regione po viršutiniu grunto sluoksniu palaidotos didelės vandens ledo sankaupos.

Tai patvirtino NASA kosminio zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ ( MRO) atlikti radiolokaciniai tyrimai. MRO radaro duomenys rodo, kad po sąlyginai plonu 20 metrų paviršiniu grunto sluoksniu gali būti dideli vandens ledo klodai.

Manoma, kad ledynai vidutinėse Marso platumose galėjo susidaryti skirtingu laikotarpiu per kelis šimtus milijonų metų, kai Marso poliarinės ašies padėtis smarkiai skyrėsi nuo dabartinės, ir planetoje vyravo visiškai kitoks nei dabar klimatas. Pasak mokslininkų, didelių vandens ledo sankaupų atradimas žymiai palengvintų Marso kolonizavimą, nes tai ne tik geriamojo vandens, bet ir deguonies šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų