REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip padėti virškinamajam traktui?

Išpūstas pilvas, ramybės neduodantis rėmuo ir persivalgymo sukelti sunkumai – kam nėra tekę susidurti su tokia „gėrybių“ puokšte? Nacionalinės dietetikos federacijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Laisvūnė Petkevičienė pasakoja, kaip išvengti daugelio žalingų įpročių, kurie sukelia virškinamojo trakto problemas tūkstančiams Lietuvos moterų.

Išpūstas pilvas, ramybės neduodantis rėmuo ir persivalgymo sukelti sunkumai – kam nėra tekę susidurti su tokia „gėrybių“ puokšte? Nacionalinės dietetikos federacijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Laisvūnė Petkevičienė pasakoja, kaip išvengti daugelio žalingų įpročių, kurie sukelia virškinamojo trakto problemas tūkstančiams Lietuvos moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Milda Užkalnytė

Prasidėjus rudeniui, vis dažniau pagalvojame apie sotesnį maistą – didesnę karštos sriubos lėkštę ar kepsnį su bulvių koše. Daugeliui ilgi šaltojo metų laiko vakarai tiesiog neįsivaizduojami be „sočių vakarienių“, už kurių dažniausiai slepiasi elementarus persivalgymas. Specialistai perspėja, kad netinkamas maitinimasis dažnai sukelia fizinį ir psichologinį diskomfortą, o tam tikrais atvejais – net sveikatos sutrikimų.

REKLAMA

Kelių dešimčių metų gydytojos dietologės patirtį turinti dr. L. Petkevičienė įsitikinusi, kad daugelio su virškinamuoju traktu susijusių rūpesčių galima išvengti pakeitus mąstymą ir pradėjus laikytis nesudėtingų tinkamo maitinimosi taisyklių.

Mąstysena – raktas į sėkmę

Medicinos specialistai, už gyventojų sveikatą atsakingi valdžios pareigūnai ir mokslininkai vis dažniau perspėja apie dėl netinkamos mitybos kylančius pavojus. Kokius didžiausius pavojus išskirtumėte jūs?

REKLAMA
REKLAMA

Viena didžiausių problemų – antsvoris ir jo keliami pavojai žmogaus sveikatai – didesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukrinis diabetas ir net tam tikros vėžio formos. Nutukimas vadinamas viena didžiausių Vakarų visuomenės problemų. Kasmet pasaulyje nuo ligų, susijusiu su netinkama mityba, miršta milijonai žmonių.

Tačiau tai tik viena medalio pusė. Ne ką mažiau svarbu, kad dėl netinkamos mitybos dažnai sutrikdoma virškinamojo trakto veikla, o tai sukelia fizinį ir psichologinį diskomfortą, neleidžia gyventi visaverčio gyvenimo. Rėmuo, maisto nevirškinimas, padidintas dujų kaupimasis virškinamajame trakte, pilvo pūtimas ir spazmai, žarnų gurguliavimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas – daugelio problemų būtų galima išvengti pradėjus daugiau dėmesio skirti maistui ir tinkamam jo vartojimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo ko pradėti panorus tinkamai maitintis?

Visų pirma, reikia pradėti nuo mąstysenos. Jeigu turėsite pakankamai vidinės motyvacijos pakeisti netinkamo maitinimosi įpročius, galite būti tikri, kad jums pasiseks. Visuomet sakau: 99 procentai tinkamo maitinimosi sėkmės priklauso nuo žmogaus ir tik 1 procentas nuo gydytojo dietologo. Patys geriausi gydytojai gali sudaryti pačius geriausius maitinimosi planus, tačiau nebus jokio rezultato, jeigu žmogus nepakeis požiūrio į maistą ir sveikatą.

Svarbiausia valgyti visavertį maistą

Kokie svarbiausi tinkamai maitintis nusprendusio žmogaus žingsniai?

Reikia rinktis mėgstamą ir kuo įvairesnį maistą, kad būtų patenkinti organizmo maistinių medžiagų poreikiai: jeigu valgysite tik pieniškus produktus, jausite vitamino C stoką, jeigu maitinsitės tik vaisiais ir uogomis, organizmui trūks baltymų.

REKLAMA

Supraskite, kad organizmui reikia gauti ne konkrečių maisto produktų, o būtiną kiekį energijos ir maistinių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių druskų, vitaminų, kurių yra tam tikruose maisto produktuose. Turite suvokti, kad tinkama mityba – kiekvienam individuali. Tai, kas tinka ir skanu vienam, nebūtinai tiks kitam. Taip pat turite maitintis tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Pagrindinis sveikos mitybos

tikslas – visavertis ir subalansuotas valgis.

Specialistai sako, kad svarbu ne tik „ką“, bet ir „kada“ valgome. Kodėl tai taip svarbu?

REKLAMA

Maistui patekus į skrandį, vyksta intensyvus skrandžio sulčių ir virškinimo fermentų išsiskyrimas, padedantis virškinti maistą. Skrandis ištuštėja po trijų valandų, būtent todėl patariama valgyti ne dažniau nei kas tris valandas ir ne rečiau nei kas keturias. Kas kartą valgant reguliariai ir atitinkamą maisto kiekį, atsiranda alkio jausmas

ir noras valgyti tuo pačiu metu. Taip organizmo vidinis laikrodis primena, kad atėjo laikas valgyti ir parodo, jog skrandis pasiruošęs priimti maistą.



Didesni tarpai tarp valgymų didina alkį,  o valgant išalkus, suvartojamas didesnis maisto kiekis, nes valgoma greitai,  maistas blogai sukramtomas, greitai ryjamas. Todėl valgis ilgiau virškinamas, atsiranda didesnė galimybė priaugti  svorio. Kiekvienam mūsų reikia valgyti  tris–šešis kartus per dieną – tai valgymo režimas, kuris turi didelės įtakos virškinimo sistemos taisyklingam ritmui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai didelę klaidą daro tie, kurie valgo prieš miegą. Miegant ilsisi ne tik protas, bet ir kūnas, lėtėja medžiagų apykaita. Todėl valgantys iš vakaro daug sotaus, riebaus maisto, labiau rizikuoja priaugti svorio. Dėl to patariama prieš miegą nevalgyti apie dvi–tris valandas, o vakarienei pasirinkti lengvai virškinamą maistą.

Universalaus recepto dar niekas neišrado

Pastaruoju metu Lietuvoje itin populiarios dietos pagal kraujo grupę, vadinamoji Kremliaus dieta ir dar kelios, kurių šalininkai teigia, kad jos gali padėti, jei ir ne visiems, tai bent daugeliui. Ką manote apie tokias dietas?

REKLAMA

Visą gyvenimą dirbu gydytoja dietologe, parašiau ne vieną knygą, dėsčiau šimtams studentų, todėl mane su tokiomis vadinamosiomis „dietomis“ sunku apmauti. Gaila, kad yra daugybė žmonių, tampančių apsukruolių aukomis. Dieta pagal kraujo grupes – lygiai tokia pat efektyvi kaip ir dieta pagal akių spalvą. Daug įvairių specialybių mokslininkų dirba antsvorio ir nutukimo prevencijos ir gydymo srityje, tačiau nė vienas iki šiol neišrado universalios svorį mažinančios dietos.

Tą patį galima pasakyti apie maistą. Jeigu kažkoks maistas tinka vieniems, nebūtinai turi tikti kitiems. Svarbu ne tik, kad žmogus žinotų kiek baltymų, riebalų ir angliavandenių jam reikia, bet taip pat turėtų žinoti, kas yra įvairaus maisto porcijos, jų dydžiai, maistingumas ir raciono sudėtis. Tinkamo maitinimosi pagrindinis tikslas – aprūpinti organizmą reikiama energija ir maistinėmis medžiagomis, saugiu ir kokybišku maistu, kad žmogus nerizikuotų, jog atsiras baltymų energijos stoka ar kitų maistinių medžiagų disbalansas.

REKLAMA

Kas dar svarbu siekiant užtikrinti tinkamą virškinamojo trakto veiklą?

Patariu atkreipti dėmesį į skysčių vartojimą. Labai svarbu, kad organizmas gautų pakankamai skysčių. Kai kurie gėrimai, pavyzdžiui, kava ir arbata – veikia kaip šlapimą skatinantys. Todėl svarbu gerti daugiau vandens, o geriausia – natūralaus mineralinio.

Kai kurie mineraliniai vandenys ne tik aprūpina žmogaus organizmą reikalingais mineralais, bet ir gerina

tam tikras fiziologines funkcijas. Pavyzdžiui, nuo seno žinoma, kad gruzinų natūralus mineralinis vanduo „Borjomi“ dėl unikalios mineralų sudėties padeda gerinti medžiagų apykaitą, teigiamai veikia virškinimo sistemą, malšina lėtinį gastritą, skatina skrandį išskirti daugiau sulčių, išplauna kenksmingas atliekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų