REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Peršalimo profilaktika pagal Ajurvedą

Kad pirmųjų snaigių romantikos nežlugdytų varvanti nosis, erzinantis kosulys ir ne laiku užpuolę sezoniniai negalavimai, paruoškite kūną gintis nuo virusų ir infekcijų atakų.

Kad pirmųjų snaigių romantikos nežlugdytų varvanti nosis, erzinantis kosulys ir ne laiku užpuolę sezoniniai negalavimai, paruoškite kūną gintis nuo virusų ir infekcijų atakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Peršalimas, tarsi žiema kelininkus, visada užklumpa netikėtai: ką tik jautėtės puikiai, džiaugėtės gyvenimu, bet... prabudote vieną rytą – ir šekit: sloga, gerklės skausmas, kosulys. Iš kur atsirado šios negandos?

REKLAMA

Viskas labai paprasta. Organizmas neatlaikė virusų atakos, todėl dabar susidūrėte su skaudžia pasekme – peršalimo liga. Peršalimu vadinama visiems puikiai pažįstama simptomų puokštė: čiaudulys, sloga, ašarojančios akys, kosulys. Peršalimo ligas gali sukelti per 200 įvairių virusų. Tačiau, kad ir kokie jie būtų įvairūs, geriausia kovoti vienu ginklu – stiprinti organizmo apsaugą.

Tinkama pradžia

Per vasarą tikriausiai puikiai pailsėjote: saulės vonios, grynas oras, kurorto atmosfera, vaisiais ir daržovėmis nukrauti stalai. Atrodytų, padarėte viską, kad sveikata galėtumėte džiaugtis kiaurus metus. Tačiau neretai nutinka taip, kad vos po atostogų pasirodžius darbe, jau po keleto savaičių pajuntamas nuovargis, o su pirmaisiais šalčiais negailestingai atakuoja sloga, kosulys ir kiti nemalonumai. Kas nutiko? Kur dingo visą vasarą statyta apsaugos tvirtovė? Paslaptis visai paprasta – ją sužlugdė pernelyg dideli užmojai. Prieš jus – ilga šalčių distancija, todėl jėgas reikia paskirstyti tolygiai. Net jei po atostogų jautėtės taip, tarsi kalnus galėtumėte nuversti, svarbu nepamiršti, kad po įtampos turi būti ir atsipalaidavimo periodas, po krūvio – poilsis.

REKLAMA
REKLAMA

Sustiprinkite sukauptas jėgų atsargas taisyklingu dienos režimu, visaverte mityba ir, žinoma, daugiau judėdami. Per vasarą ir rudenį organizmas negali apsirūpinti vitaminais visai žiemai ir pavasariui. Todėl maisto atsargas reikėtų ruošti apdairiai, saugant maistingąsias medžiagas: šaldyti, džiovinti, konservuoti. Lygiai taip pat būtina ruošti ir kūną – kad jis išlaikytų maksimalią apsaugą net iki kito šiltojo sezono.

Neįmanoma prisibėgioti, prisiplaukioti ar prisivažinėti dviračiu avansu, kad žiemą liktų tik tingiai drybsoti ant sofos. Kūnui reikia nuolatinio judėjimo. Kasdieniai pasivaikščiojimai, bent pusvalandžio trukmės mankšta penkis kartus per savaitę ir keletas intensyvesnių treniruočių padės neprarasti formos ir palaikyti sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Harmonijos paieškos

Ajurveda – viena seniausių medicinos sistemų. Jos šalininkai siūlo profilaktikai ir gydymui naudoti natūralias priemones ir atsižvelgti į sezoniškumą.

Trys pagrindinės Ajurvedos sąvokos vadinamos došomis – kafa, pita ir vata. Jos valdo žmogaus fiziologiją ir prisitaikymą prie aplinkos. Kol tarp visų trijų došų vyrauja harmonija, sveikata nesušlubuoja, bet vos ši vienovė pažeidžiama – gero nesitikėkite. Kiekvienas sezonas turi po došą. Tai svarbu prisiminti jiems keičiantis – taisyklės, kurios tiko rudenį, gali nebetikti žiemą. Žiemą įsivyrauja vėjuotos, gūsingos vatos ir neskubrios, drėgnos kafos dvivaldystė. Vatos ir kafos valdymo periodu pirmenybę turėtumėte teikti viskam, kas šilta – tiek kalbant apie maistą, tiek apie drabužius. Apsupkite save ryškiomis, šiltomis spalvomis – raudona, geltona, oranžine, šviesiai žalia. Būtinai dėvėkite šaliką, pirštines, kepurę.

REKLAMA

Žiemą rinkitės maistingus, šildančius patiekalus. Venkite šaltų valgių ir gėrimų. Pusryčiams tiks košės – kukurūzų, miežių. Praėjus valandai po žiemos pusryčių, patariama gerti ajurvedinės arbatos: žiupsnelis gvazdikėlių, po pusę šaukštelio cinamono ir imbiero miltelių. Viską gerai išmaišykite, užpilkite stikline vandens ir pavirinkite penkias minutes. Perkoškite ir gerkite. Toks gėrimas padės organizme išsiskleisti pitai, kuri sušildys, pagerins kraujotaką ir visai dienai įkraus energija.

Pietums – šiek tiek neskaldytų grūdų duonos, garuose troškintų daržovių (jas organizmas įsisavina lengviau, sunaudoja mažiau energijos virškinti). Vakarienei idealiai tinka trinta daržovių sriuba. Pavalgius patariama šiek tiek pajudėti, ypač jei apėmė snaudulys. Tai reiškia, kad organizme ėmė vyrauti kafa, o žiemą jos – ir taip pernelyg daug.

REKLAMA

Laikantis Ajurvedos tradicijų, žiemą apskritai suaugusiems žmonėms nepatariama miegoti per pietus. Miegas vidury dienos padidina kafą ir skatina depresyvias nuotaikas, tingulį, apatiją. Kafos padidėjimas ypač pavojingas žmonėms, kurių organizme ir taip vyrauja ši doša – stambiems, plačių pečių, tamsiais, greitai susiriebaluojančiais plaukais, linkusiems į peršalimo ligas ir alergiją.

Žiemą  naudinga į valgiaraštį įtraukti mėsos valgių. Tik, laikantis Ajurvedos tradicijų, geriau visiškai atsisakyti kiaulienos – ši mėsa sukelia visų trijų došų disbalansą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jautiena tinka vata sudėjimo žmonėms – liesiems, sunkiai priaugantiems svorio. Tačiau pitos ir kafos tipo žmones išmuša iš pusiausvyros. Taigi temperamentingiems ir judriems, kuriuose vyrauja šios došos, patariama valgyti baltą paukštieną, baltą žuvį, jūros gėrybes.

Nervingiems vata tipo žmonėms galima valgyti tamsesnę paukštieną, pavyzdžiui, sparnelius. Visiškai atsisakyti mėsos gali tik tie žmonės, kurių gyvenimo būdas jau kurį laiką subalansuotas ir taisyklingas.

Pienas – sveika, bet ne visada

Saugantis peršalimo geriau iš valgiaraščio pašalinti pieno produktų perteklių – rečiau vartoti sūrį, grietinę, varškę, kefyrą, jogurtus. Pieno produktai stipriai padidina gleivių kiekį, todėl ir kosulys, ir sloga nuo to gali paūmėti. Ypač neigiamai veikia sūris ir jogurtas. Tiesa, stiklinė šilto pieno su prieskoniais prieš miegą – net labai naudingas įprotis. Toks gėrimas padeda nuraminti nervų sistemą, nuteikia saldesniam miegui. Pakaitinkite pieną iki pirmųjų burbuliukų, bet ne užvirkite. Tada jame išmaišykite pusę šaukšto medaus, įberkite po žiupsnelį šafrano ir cinamono. Būtent šie prieskoniai neutralizuoja neigiamą pieno poveikį.

REKLAMA

Bene svarbiausia ne tik peršalimo, bet ir kitų ligų profilaktikos taisyklė pagal Ajurvedą: jei norite likti sveiki, turite pastebimai sumažinti porcijų dydį. Valgant užtenka tiek maisto, kiek telpa ant dviejų delnų. Mažiau maisto – labai gerai, daugiau – ne į sveikatą.

Neįsileiskite peršalimo!

Pirmasis signalas, kad į sveikatą kėsinasi peršalimo liga – šąlančios kojos. Žmogaus pėdose apstu biologiškai aktyvių taškų, susijusių su įvairiais organais. Tarp jų –  nosiaryklė. Kaip tik todėl sušalus kojas pirmiausia puola kosulys ir sloga. Pajutus gerklės skausmą, užkirskite kelią infekcijai bičių pikiu. Kramtyti ar skalauti gerklę vandenyje ištirpintu pikiu – ne pati geriausia taktika. Kur kas greičiau efekto sulauksite, jei keletą lašų spiritinio pikio įlašinsite į šaukštelį alyvuogių aliejaus ir lėtai sučiulpsite.  Tokią procedūrą atlikite keletą kartų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų