REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų grupė „Už piliečių talką, kuriant Lietuvą be korupcijos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, ragindama kuo greičiau įsteigti Vindikacijos padalinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes pritariame Prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimui visose teisėsaugos institucijose kuo greičiau įkurti vindikacijos tarnybas, tad ir Generalinės prokuratūros sudėtyje turėtų būti Vindikacijos (Imuniteto) padalinys. Jo specializacija būtų tik tyrimai prokuratūros viduje bei, prireikus, turėtų teisę pasitelkti kitų operatyvinės veiklos subjektų, pirmiausiai Specialiųjų tyrimų tarnybos pagalbą“, – sakė grupės pirmininkė Agnė Bilotaitė.

REKLAMA

Pradėti tyrimai dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo ar tarnybos pareigų neatlikimo rodo teisėsaugos institucijose įkurtų vindikacijos (vidinės kontrolės, imuniteto) tarnybų reikalingumą. Patikimos imuniteto tarnybos per pastaruosius metus įsteigtos Policijos departamente, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje.

Nesprendžiant šio klausimo ir nevykdant galimai neskaidrių prokurorų ryšių tyrimo, visuomenės pasitikėjimas teisėsauga, parlamentarų manymu, nedidės.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlome šį klausimą spręsti kuo skubiau, juo labiau, kad Generalinėje prokuratūroje tokio padalinio įsteigimo planai ir projektai jau buvo svarstomi anksčiau“, – teigia parlamentarė.

Su korupcija kovojančios tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos padalinio vadovas Segejus Muravjovas portalui Balsas.lt Seimo narės iniciatyvą komentavo taip:

„Imuniteto padalinių steigimas iš tiesų gali prisidėti prie skaidresnio ir efektyvesnio teisėsaugos institucijų darbo. Kita verus, yra svarbu, kad imuniteto tarnybos netaptų „mados“ reikalu. Visų pirma, reikėtų suprasti, kaip šio padalinio veikla skirsis nuo jau dabar prokuratūroje veikiančių vidaus audito ir vidaus tyrimų skyrių. Taip pat būtina labai aiškiai apibrėžti tokio padalinio veiklos taisykles, atskaitingumą, nepriklausomybę bei užtikrinti jo tinkamą finansavimą. Priešingu atveju rizikuojame turėti teoriškai gražų sprendimą, kuris praktikoje gali neveikti. Net atvirkščiai, savo buvimu užkirsti kelią kitiems teigiamiems pokyčiams.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų