REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po svarstymo balsų dauguma antradienį pritarė patobulintam Kino įstatymo pakeitimo įstatymo projektui. Už įstatymo projektą balsavo 90 Seimo narių, 3 susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ilgus metus Kultūros ministeriją gaubė gandai, kad kino projektų atranka ir finansavimas buvo nuspalvinti pažinčių ir interesų šešėlių. Teikiamas projektas griauna Kultūros ministerijos nepasitikėjimo pamatą, nes šiame projekte numatomas valstybinis kino sklaidos finansavimas, kuris yra akylai stebimas, o filmų projektų atrankai taikomi teminiai, kokybiniai, vertybiniai kriterijai“, - sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Marija Aušrinė Pavilionienė.

REKLAMA

Kino įstatymo projektas įtvirtina Lietuvos filmų kūrimo, sklaidos ir išsaugojimo tvarką. Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, pasirėmęs kino tarybos ekspertų rašytine nuomone, skiria finansavimą atrinktiems projektams. Kino centras kontroliuoja, kaip naudojami paskirti pinigai, bei reikalauja panaudotų valstybinių lėšų ataskaitos. Filmų indeksavimo komisija ženklina sukurtus ir rodomus filmus, atsižvelgdama į žiūrovų amžių. Įstatyme yra ir reikalavimai registruoti filmus Filmų registre bei juos perduoti valstybės archyvams saugoti.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio filmo sąvoką siūloma keisti į lietuviško filmo sąvoką, Lietuvos pavadinimą siejant su filmais, kuriuos gaminant naudojamas Lietuvos kultūrinis, gamybinis, finansinis potencialas.

Siekiant skaidrių Kino tarybos sudarymo principų ir maksimalaus profesionalumo, numatyta, kad ekspertai į Kino tarybą būtų atrenkami pagal viešai skelbiamus kriterijus iš kino meno kūrėjų, profesionalių kino meno vertintojų, filmų gamintojų ir Lietuvos kino centro atstovų. Kiekvienas Kino tarybos narys savo išvadą dėl kiekvieno kino projekto turėtų pateikti raštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoje Kino įstatymo redakcijoje papildytas kino finansavimo straipsnis - tarp kitų šaltinių kinas finansuojamas 60 procentų praėjusių metų faktinių įplaukų iš pridėtinės vertės mokesčio už filmų platinimą ir rodymą kino teatruose.

Komitetas pritarė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Juliaus Dautarto pataisai, patikslintai Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovės Dalios Teišerskytės, kuria siūloma, kad filmo, kurio gamyba 100 procentų buvo finansuojama valstybės biudžeto lėšomis, pirmojo rodymo pareigą televizijos programose, raštu pasiūlius filmą užsakiusiai valstybės valdymo institucijai arba filmo gamintojui, vienus metus nuo jo įregistravimo Filmų registre turi Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

REKLAMA

Projektu siūloma nustatyti reikalavimus juridiniams asmenims, pretenduojantiems gauti valstybinį finansavimą, numatytos aplinkybės, kurioms esant, valstybinis finansavimas juridiniams asmenims neskiriamas arba išieškomas, taip pat apibrėžti valstybinio finansavimo naudojimo priežiūros pagrindai. Siekiant objektyvaus filmų indeksavimo pagal žiūrovų amžiaus cenzą, siūloma keisti Filmų indeksavimo komisiją deleguojančių narius organizacijų sąrašą. Numatoma vientisa ir žiūrovams aiškesnė filmų indeksavimo pagal žiūrovų amžiaus cenzą sistema.

Juridiniams asmenims, kurie verčiasi filmų platinimu, įstatymo projekte nustatyta prievolė ant kiekvienos Lietuvoje platinamo filmo laikmenos pakuotės nurodyti filmui suteiktą indeksą Lietuvoje arba šalyje, kurioje jis yra pagamintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų